- Home
- /
- Over zilver
- /
- Van Kempen, grootste naam in zilverwerk
Van Kempen, grootste naam in zilverwerk
Door zilver.nl•geschreven op 30 november 2017• Geen reacties
Inhoudsopgave
De Koninklijke van Kempen & Begeer
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2009/09/EMO_Historie_Pand.jpg.jpeg)
Hoe het allemaal begon
De grondlegger van de onderneming is Johannes Mattheüs van Kempen. Hij werd in 1764 te Utrecht geboren en was de enige zoon van Pieter van Kempen en Margaretha van Sweringen. In 1777 ging hij in de leer bij Meester Den Briter, om zilversmid te worden. Johannes Mattheüs werd in 1789 als meester opgenomen in het gilde waarna hij zijn eigen meesterteken mocht voeren. Zijn zoon Johannes Matheus II werd ook zilversmid van beroep, hij werd helaas niet oud en leefde van 1792 tot 1831. In 1835 trad zijn zoon Johannes Mattheus van Kempen III in zijn voetsporen en begon een zilverfabriek in Utrecht.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2017/11/antiek-zilveren-bouilloir.jpg.jpeg)
Van Kempen, Koninklijk vanaf 1841
In 1841 verkreeg zijn bedrijf toestemming het Koninklijk Wapen te voeren. Bij de opening van een nieuwe fabriek in juni 1858 ontving het bedrijf van Koning Willem III het predikaat 'Koninklijk'.De eerste in Nederland met een stoommachine
In 1851 was dit de eerst zilverfabriek die een stoommachine gebruikte voor het produceren van zilverwerk. J.M. van Kempen III was een voorloper in het gebruik van moderne productietechnieken. Hij kon door het gebruik van de stoommachine serieproducties maken. Dit was nodig om aan de grote vraag naar zilver te kunnen voldoen. In de tweede helft van de 19e eeuw steeg de welvaart en was de vraag naar zilver bestek en zilverwerk groot. Uit deze periode komen we nu ook nog heel veel mooi zilver tegen. Aan het eind van de 19e, begin 20e eeuw werden er zilveren cassettes gemaakt met soms wel 400 delen. Met voor ieder gerecht een aparte schep. Het tafelzilver uit die periode is nu nog heel goed te verzamelen en een sieraad op tafel.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2017/11/220-1.jpg.jpeg)
Verkoop in Nederlands Indië
Nederlands-Indië was één van de grootste afzetgebieden. Bekend is het van Kempen zilver wat door de Firma Van Arcken in Indië werd verkocht. Op zijn hoogtepunt werkten er 120 mensen bij Van Arcken, het bedrijf was gevestigd in Batavia. We komen nog steeds zilverwerk tegen met als 5e keur het winkeliersmerk van Van Arcken. Ook komen we zilverwerk tegen met als 4e keur het meesterteken van Van Arcken maar duidelijk door van Kempen gemaakt.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2017/11/200-1.jpg.jpeg)
Fusies, fusies en een nieuwe naam
De heren Van Kempen, Begeer en Vos waren in 1918 op advies van de Rotterdamse Bankvereniging (nu ABN AMRO bank) al samengegaan. Op 17 juni 1919 komt er een mededeling in de pers over de totstandkoming van de Koninklijke Nederlandsche Edelmetaal Bedrijven Van Kempen, Begeer en Vos (KNEB). Carel Begeer was de directeur van deze firma. In 1925 werd een reorganisatie noodzakelijk die leidde tot de vorming van een hoofddirectie van de heren C.J.A. Begeer en D. Vos. De heren Van Kempen verlieten de onderneming. De heer A.E. van Kempen werd directeur van de concurrent Gerritsen te Zeist. Gerritsen heette vanaf die tijd Gerritsen en Van Kempen.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2017/11/14-1-1.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2017/11/zilveren-visdienschep-parelrand-27-cm.jpg.jpeg)