Over Edelsteenen

Geplaatst door
Edelstenen, geboortestenen, zo boeiend, zo oud en zo mooi Blog Zilver.nl

In het december nummer van de Haagse Post, nummer 842 voor verzamelaars, staat een prachtig artikel van de hand van Carel Begeer. Het artikel, getiteld “Over Edelsteenen”, is een breed uitwaaierend verhaal over de schoonheid en kracht van edelstenen, de connectie die in verschillende culturen wordt gemaakt tussen een bepaalde steen en een maand of dierenriemteken, en hoe ‘de Nederlandsche vrouw’ deze ‘bijoux’ met een ingetogen schoonheid kan dragen.

Een pracht drukwerk

Edelstenen Haagse Post Over Edelsteenen Blog Zilver.nl

De speciale bijlage van de Haagsche Post is een los geheel van bijna A3 formaat. De drie kleurenplaten zijn niet meegedrukt, maar los ingeplakt. De eerste plaat laat de verscheidenheid zien in de wereld van de edelstenen. Begeer vertelt erbij het fascinerende verhaal van de krachten die mensen in allerlei verschillende culturen toekennen aan de stenen.

Lijst van de geboortestenen edelstenen per periode van het jaar Blog Zilver.nl

Hierbij is een overzicht afgedrukt waarin verschillende stenen uit de kleurenplaat terugkomen bij – soms meerdere – dierenriemtekens. Deze ‘zonne-maandsteenen’ zijn uitgegroeid tot een breed geaccepteerde lijst met maand-stenen [waarover straks meer].

Waanzinnige Art Deco juwelen

Begeer maakt zijn punt over de schoonheid van de stenen en het gebruik hiervan in ‘bijoux’ door een kleurenillustratie met echt waanzinnige Art Deco juwelen:

Prachtige Art deco sieraden met edelstenen bezet Blog Zilver.nl

En weet u wat helemaal geweldig is? Het monogram in de rechter onderhoek: “CE” – wat betekent dat deze fantastische ontwerpen zijn gemaakt door niemand minder dan Christa Ehrlich [lees meer over Christa Ehrlich in onze Kennisbank]. De bijschriften van de diverse juwelen is heel onderkoeld, bijvoorbeeld ‘hanger met chrystopaas, brillianten en amatist, of ‘ring met aquamarijn, robijn en zwarte onyx’. 

Als directeur van de Koninklijke Nederlandsche Edelmetaal Bedrijven Van Kempen, Begeer en Vos houdt Begeer een pleidooi voor echte edelstenen versus synthetische, uit het lab afkomstige ‘stenen’. In zijn slotwoord probeert hij zijn lezers deze wondertjes van de natuur te laten zien: 

‘Elke steensoort is de bijzondere aandacht overwaard en elke bijzondere steen heeft een geschiedenis die waard is gekend te worden door den bezitter.

Zoo beduidt het bezit van edelsteenen, van den kostbaren diamant tot het simpele bergkristal, de beschikking over een schat voor dengene, die bereid is het wonder, dat elk kristal beteekent, op zich te laten inwerken.’

Maandstenen

Sinds jaar en dag worden bepaalde edelstenen aan een bepaalde maand gekoppeld. Door deze koppeling worden bepaalde edelstenen gezien als ‘geboortestenen’ [ook wel birth stones] voor de maand waarin de drager geboren is. Hierbij het lijstje:

Januari Granaat

Februari Amethist

Maart Aquamarijn

April Diamant

Mei Smaragd

Juni Parel

Juli Robijn

Augustus Peridot

September Saffier

Oktober Opaal

November Topaas

December Turkoois

Mocht u nog niets op uw verlanglijst hebben staan voor uw verjaardag, de Art Deco juwelen van Begeer zijn waarschijnlijk wat te hoog gegrepen, maar een mooi sieraad met uw geboortesteen is nooit weg !

Geboortestenen, iedere periode een andere edelsteen Blog Zilver.nl

Lees ook van Saskia:

Een Nederlandse sieradencollectie – net over de grens

Bekijk ook:

De gouden hangertjes met geboortestenen van Zilver.nl

De gouden ringen met geboortesteentjes van Zilver.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *