Helaas geen zilver maar verzilverd!

Geplaatst door

Geen zilver maar verzilverd, een teleurstelling

Bijna dagelijks moeten wij mensen teleurstellen als ze ons bellen of e-mailen met vragen over het familiezilver. Vaak blijkt dit geen zilver maar verzilverd te zijn. Het verschil tussen zilver en verzilverd is dat bij verzilverd de basis een onedel, vaak zwaar materiaal is waar een dun laagje zilver omheen is gemaakt, bij zilver is het stuk door en door gemaakt van zilver. Het verschil in materiële waarde is groot.

Gero 90, Gero 100, Keltum, Zilfa pleet, EPNS, Sola geen zilver maar plate/pleet

merken verzilverd bestek Gero Unknown

Niet alles wat glanst is zilver

Alle glanzende voorwerpen met op de achterzijde merkjes waar 60, 90, 100 of 200 in voorkomt zijn verzilverd. Het getal betekent dat er 60, 90, 100 of 200 gram zilver is aangebracht over 12 couverts dus 24 stuks. Wat bij verzilvering het belangrijkste is, is zeker niet alleen hoe dik de laag zilver is maar hoe goed de twee materialen, het onedele basismateriaal en de zilverlaag, aan elkaar gehecht zijn.

Bij de verzilverde kwaliteitsbestekken zie je na vele tientallen jaren poetsen de onderlaag door het zilver komen op schuurplekken zoals de achterzijde van de lepelbak en bij de tanden van de vorken. Bij mindere kwaliteit verzilverd laat het verzilverd los van het ondermateriaal. Kies dus altijd een verzilverd bestek van een goed bekend staande firma die al vele jaren verzilverd bestek maakt, dan heeft u er het langst plezier van.

E.P.N.S staat voor electroplated nickel silver

De afkorting e.p.n.s staat voor electroplated nickel silver. Ook dit is een onedel basismateriaal van koper, nikkel en zink waar via electrolyse een laagje zilver op wordt aangebracht. EPBM staat voor Electroplated Britannia Metal ook een afkorting voor verzilverd.

Alpacca bevat helemaal geen zilver

Ook alpacca wordt vaak verwart met zilver, dit metaal bevat helemaal geen zilver. Het is een legering van nikkel, zink en koper en deze legering heeft het vervelende nadeel dat het snel aanslaat en daardoor veel onderhoud nodig heeft. Alpacca wordt ook vaak hotelzilver, nikkelzilver, Berlijnszilver, Argentaan, nieuwzilver of armeluiszilver genoemd maar het heeft niets met zilver te maken.

Om verzilverd merken op te zoeken kunt u speuren op:

Silver plated marks

925-1000.com/silverplate

Zilduro en Zilmeta

Zilduro en Zilmeta zijn beide metalen bestekken door de Gero fabriek gemaakt ook helaas geen zilver.

Zilfa pleet

Het verzilverd van De Zilverfabriek te Voorschoten. De beurskrach van 1929 en de daarop volgende crisisjaren ’30 van de 20ste eeuw hadden wereldwijd gevolgen voor de verkoop van luxe artikelen. De Zilverfabriek met Care Begeer aan de leiding had hier ook veel last van door de teruglopende vraag naar zilver. Al in 1928 werd er in Voorschoten gewerkt aan een goedkopere lijn verzilverde producten, het Zilfa pleet. Zilfa pleet was vernoemd naar het telegramadres van de ZILverFabriek. Ook het door Christa Ehrlich ontworpen bestekmodel 1064 werd in Zilfa Pleet gemaakt.

Zilver of verzilverd, de uiterlijke kenmerken

 1. Gemerkt met getallen 40, 60, 90 of 100 =verzilverd
 2. Gemerkt met een leeuw, meesterteken, minervakopje en jaarletter = zilver
 3. Zijn er slijtageplekken te zien of komt het koper erdoorheen = verzilverd
 4. E.P.N.S, Gero, Keltum, Welner, Sola = verzilverd
 5. Gemerkt met 800, 835 of 925 = zilver
 6. Heel zwaar dan is het vaak verzilverd
Verzilverd van Keltum
De keuren op een verzilverde lepel van Keltum : Keltum – 18-10 staat voor het onedele basismateriaal = edelstaal, het posthoorntje is het beeldmerk van Keltum en 100 staat voor de dikte van de verzilvering.

Gero zilver is geen zilver

De naam Gero Zilver klinkt goed maar helaas is deze naam misleidend en met de komst van de nieuwe waarborgwet in 1952 werd het Gero ook verboden om de toevoeging zilver te gebruiken. Gero zilver is alpacca maar dan verzilverd! De naam Gero Zilver is gebruikt vanaf 1917, na 1952 werd de naam aangepast in Gero zilvium.

Gero zilver geen echt zilver helaas

 

Hotelzilver, helaas ook helemaal onedel

Nog zo’n benaming die suggereert dat het iets met zilver te maken heeft maar helaas ook dit is geen zilver maar helemaal onedel. Hotelzilver is een legering van verschillende onedele materialen zoals: koper, zink en nikkel.

Het Oud Hollandse verzilverd van H.Hooijkaas

Ook door de zilverfabriek van H. Hooijkaas is heel veel verzilverd gemaakt veelal met oud Hollandse patronen en taferelen. Hooijkaas maakte ook veel verzilverde artikelen in opdracht van Douwe Egberts.

Verzilverd keuren van H.Hooijkaas Blog Zilver.nl
De merken van links naar rechts : DE van Douwe Egberts, HH = het fabrieksmerk van H. Hooijkaas, 90 = de basis van verzilvering.

Verzilverde cassette in een kartonnen doos

Waar er echt teveel van zijn gemaakt, in een ontzettend slechte kwaliteit verzilverd, zijn de bestekken in kleurrijke kartonnen dozen meestal gemerkt met ARG 800. Het getal 800 lijkt om een zilvergehalte te gaan maar helaas! Van deze dozen zijn hele containers vol verkocht, de hechting tussen het onedele basismateriaal en het verzilverde laagje is slecht waardoor het laagje vaak loslaat als losse krullen!

[su_row][su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Arg 800 slechte kwaliteit verzilverde cassette Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Arg 800 verzilverde cassette hele slechte kwaliteit Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

Er zijn heel veel verschillende merken verzilverd

Er is wereldwijd in de afgelopen decennia heel veel verzilverd bestek en tafelgoed gemaakt, mooie kwaliteit maar ook hele slechte kwaliteit. Verzilverd wat generaties lang meegaat maar ook heel veel wegwerp verzilverd.

Een groeiende lijst fabrieksmerken die u tegen kunt komen op verzilverde items:

Keltum = de verzilverd afdeling van Van Kempen & Begeer (tegenwoordig ook afgeslagen in staal!)

Eekhoorn afbeelding = beeldmerk van de verzilverd afdeling van de Zilverfabriek te Voorschoten

Gero = was de verzilverd afdeling van de zilverfabriek Gerritsen te Zeist (wordt nu helaas gebruikt voor pannen en meer)

E.P of EPNS of alle andere samenstellingen met EP = Electro Plated Nickel Silver verzilverd op een basis van nikkel

SFAM = Societe Francaise d’Alliages et de Metaux verzilverd gemaakt in Parijs basis 84 verzilverd

Christofle = verzilverd (heel sporadisch zilver) uit Parijs opgericht in 1830

Wellner = Verzilverd gemaakt in Aue, Duitsland opgericht in 1854

Wiskemann is een bekend Belgisch merk Orfèvrerie Wiskemann. Otto Wiskemann ging rond 1880 twee jaar in de leer bij Christofle, waarna hij zijn eigen bedrijf oprichtte in Brussel.

Orno Silver= is gemaakt door Gerritsen (Sola) te Zeist vanaf ongeveer 1925, het is gemaakt in een alpacca legering, de 40 zou dan staan voor een verzilvering? 40 Betekent dat er voor het verzilveren van 24 bestekdelen 40 gram zilver is gebruikt.

Lees meer over Orno Silver op de site van de Zilverkamer Zeist

 

Orno Silver van Gerritsen geen Zilver Blog Zilver.nl

 

Derby Silver Company Birmingham USA = Ook deze naam lijkt op zilver te wijzen maar helaas ook deze fabriek maakte verzilverde artikelen zoals items voor op de kaptafel, tafelaankleding en verzilverd bestek. De firma werd in 1873 opgericht en was gevestigd in Birmingham. De artikelen werden ook verkocht onder de merknaam Victor Silver Co. De fabriek werd in 1933 gesloten.

Derby verzilverd Blog Zilver.nl

Gelukkig is de emotionele waarde van de erfstukken vaak heel hoog en genieten mensen toch van hun erfenis en de bijbehorende familieverhalen!

Bekijk ook de collectie:

verzilverd van Zilver.nl

Lees ook;

Tafelzilver een prachtig bezit!

Zilver of toch niet…

Gero fabriek

Bekijk ook:

Onze database met zilvermerken

81 reacties

 1. Goedemiddag,

  Ik heb ongeveer 6 kg aan Raimond Silverplate tafel”zilver”. Kannetjes, schalen en dergelijke. Alles onbeschadigd. Enig idee van de waarde hiervan?

  M.v.g.

 2. Beste Ursula,
  Ik heb bij de tweedehandswinkel een Tarda Marka Argenta-mes gekocht, ik denk eerlijk gezegd niet dat het van zilver is, maar ik heb het gekocht omdat ik het heel mooi vond. Ik was je blog aan het lezen en vertalen (heel interessant), maar in dit taartmes staan ​​er 100 en ook de leeuw, dus het spreekt zichzelf tegen. Wat denk je dat het is?

  Gemerkt met getallen 40, 60, 90 of 100 =verzilverd
  Gemerkt met een leeuw, meesterteken, minervakopje en jaarletter = zilver

 3. Beste Ursula,
  Uit een zolderopruiming kreeg ik een Delft Blauw lekbakje met verzilverd thee theezeefje. Op één van de pootjes van het zeefje staan wat merktekens die ik tot nu toe heb kunnen vinden. Van links naar rechts zijn de tekens: een ‘p’ in een cirkel, de letter ‘l’ in een wapen, twee hoofdletter ‘E’ in een ovaal, en uiterst rechts een diamantvorm met een tekentje er in dat ik niet kan lezen. Het thee zeefje heeft een handgreepje met oud Hollands motief Sola Zeist (vermoedelijk). Zou u mij hier meer over kunnen vertellen. Wanneer het nodig is kan ik u foto’s toesturen.
  Ik hoop bericht van u te ontvangen.

  Met vreindelijke groet, Laurette

 4. Beste Ursula,

  Uit een erfenis heb ik een groot aantal bestekonderdelen van Perlé van van Kempen en Begeer verkregen. Dit werd in de familie het ‘zilver’ genoemd, maar ik weet dat het ‘slechts’ verzilverd is. Tenminste, dat vermoed ik. Het werd in de jaren 70 aangeschaft. Er staan merkjes op: Keltum, VKB en een tekentje dat ik niet kan thuisbrengen. Zou fijn zijn als je me er iets meer over kunt vertellen want van de fabrikant word ik niet veel wijzer. Dank alvast.

  1. Goedemorgen Lonny Fennis,

   Bedankt voor uw bericht.

   Keltum is sinds 1936 de verzilverd afdeling van de koninklijke van Kempen & Begeer te Voorschoten.Het beeld merk van Keltum is een posthoorn. Perle was parelrand model P7 in die jaren, een dubbelzijdig uitgevoerd model.

   Tegenwoordig wordt de naam Keltum ook gebruikt voor serviesgoed en staal bestek, erg jammer.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 5. Beste Ursula, eerst even een compliment voor deze leuke rubriek.
  Ik heb een mooie taartschep gekregen en is deze prachtig bewerkt, het is zilver Minerva Amsterdam, lopende leeuw en het jaartal 1945 het jaartal met een kleine k met kopje er boven. In de beeltenis kom ik het meesterteken tegen CO7. Helaas kom ik er niet uit wie deze zilversmid is, kan jij mij verder helpen?

  1. Goedenavond Nico,

   Bedankt voor het compliment. CO7 in een langwerpig ingeknepen kader kan het meesterteken zijn van G. La Court & D. Offenberg werkzaam te Haarlem van 1946 tot 1949. De gekroonde k jaarletter is ook in 1946 gebruikt dus het zou kunnen.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula

 6. Ik heb een visopdienbestek (4 stuks) gekocht met verzilverd heft en koperkleurig bovendeel. In dat bovendeel staat het merkteken HM met daarboven een zespuntige ster (type Davidster). Weet u om welke fabrikant het hier gaat? En mogelijk een datering? Bij voorbaat dank! Klaas Smelik

 7. Beste,

  Ik heb een vraag over een bestekje met het merk p paardenhoofd r. Verder heeft hij geen andere merken. Ook heb ik een lepel met een kroon, wat betekent dat?

  Bedankt!

  1. Goedemiddag Mvr. E. Winkelman,

   P paardehoofd R is het merk van de Pako metaalwaren fabriek te Rhenen van 1955 tot 1933. Er werden souvenirs gemaakt in verzilverd maar ook zilverwerk. Als alleen dit merk op uw bestekje staat is het verzilverd, staan er meer merkjes op dan is het zilver.

   Vriendelijke groeten, Ursula
   https://zilver.nl

 8. Beste,

  Ik heb een vraag over een bestekje met het merk p paardenhoofd r. Verder heeft hij geen andere merken. Ook heb ik een lepel met een kroontje, wat betekent dat?

  Bedankt!

 9. Hoi Ursula,

  Ik heb nog oude theelepeltjes van mijn oma. Het zijn 12 provincies van NL.
  Achterop staat A (kroontje) H.
  Kan nergens vinden hoe oud deze zilveren lepeltjes zijn.
  Kan jij hier meer over vertellen?

 10. Beste Ursula Boonstra,

  Ik heb zojuist een schaal bij de kringloop (28 cm x 18 cm) gekocht voor €2,50 waar “N SOLA 100” op staat. Uit uw tekst maak ik op dat dat in het geval van bestek betekent dat er 100 gram zilver gebruikt is om 24 bestekitems te verzilveren, maar hoe zit dit bij schalen? Weet u toevallig hoeveel gram zilver gebruikt is om de schaal te verzilveren? Dan weet ik of het de moeite waard is om de laag er met een chemische reactie af te halen en er een klein baartje van te smelten of dat ik het schaaltje beter gewoon kan gaan gebruiken. Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Miko

   1. Beste Ursula,

    Hartelijk dank voor uw reactie. Helaas, maar dan heb ik gewoon een mooi schaaltje om te gebruiken. De conditie van de schaal is goed. Fijne zondag nog!

    Groetjes,

    Miko

 11. Hallo mevrouw Boonstra,
  ik ben in het bezit gekomen van incomplete maar wel een goed verzorgde doos met botermesjes jamlepels, cake prikker, taartvorkjes. Heb getracht e.e.a te achterhalen maar kan er niets over vinden. Wellicht kunt u mij helpen. Arti Silver Plate Schoonhoven staat op de doos. Op het bestek staat arti nwzilver 18.
  Bij voorbaat dan,
  Met vriendelijke groet
  Ans van der Putten

  1. Goedenavond Mvr. A. van der Putten,

   Bedankt voor uw bericht. Nieuw zilver is helaas geen zilver maar was een vroeger gebruikte term voor legeringen van koper met nikkel en zink. Het is later verboden om deze naam te gebruiken voor een metaal wat geen zilver was.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 12. Goedemiddag,
  Ik heb bestek van jaartal 1980 +/-.
  Hierop staat een kroontje met van kempen & begeer Holland.
  Weet u of dit verzilverd is of zilver?
  Ik kan nergens getallen vinden.

 13. Beste, ik heb in een kringloopwinkel in de regio een leuke likeur karaf met 12 bekertjes op een plateau gekocht. Ik weet dat het verzilverd is maar wil graag weten hoe oud het ongeveer is en wie de maker zou kunnen zijn. Alle bekers hebben de stempel THEO, heb al aardig wat gezocht op het www maar helaas niets kunnen vinden. Kunt u mij verder helpen?
  Gr Richard

 14. Geachte mevrouw, erg interessant uw site.
  Ik heb antiek bestek waarin staat: gekroonde hoofdletter C, een gekaderd kroontje en een gekaderd ‘150 I’. Sommige stukken alleen met gekroonde C en gekaderde ‘I’ en een gekaderd kroontje. Erg verwarrend 😉 Kunt u daar iets meer over vertellen? Ik neem aan dat dit verzilverd is? En is het nog iets waard? Dank alvast. Bianca

 15. Hallo,
  Ik heb 6 bekers met de letters en cijfers:
  L.S
  T.100

  Wat kan ik hierop uitmaken? Ik dacht verzilverd maar er is in gegraveerd en dan blijft het mooi zilver.
  Kunnen jullie mij helpen?
  Groetjes Kim

  1. Goedemiddag Mvr. A. Schaap,

   Bedankt voor uw bericht. Helaas is het niet mogelijk om de waarde van een verzilverd bestek te bepalen zonder het te hebben gezien en bekeken. De waarde van een verzilverd bestek hangt af van het model, het merk maar vooral van de staat van het verzilverde laagje. Als het laagje versleten is dan is de waarde weg. De slijtage is het beste te zien bij de tanden van de vorken en aan de achterzijde van de lepelbak waar de bak de tafel raakt.

   Het opnieuw verzilveren van verzilverd bestek is de afgelopen jaren zo duur geworden dat, dat geen optie meer is.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 16. Hoi
  ik heb een art deco zalfbusje,met innitialen RM of MR, met drie keurmerken
  TH , 85 en een onbekend keurmerk.
  waarschijnlijk buitenlands.
  Bij een nadere beschouwing is dit busje of pot met deksel, ter grootte van een zalfpot is opgebouwd uit 5 delen dat met zilver hardsoldeer is gesoldeerd.
  Mij gaat het om het cijfer 85.
  Ik kan dit getal nergens refereren op het web.
  misschien heeft u raad.
  met vriendelijke groet!

 17. Beste mevrouw Boonstra
  Ik zocht in uw blog naar antwoorden maar vond er geen enkel terug die verwijzen naar oka 21 en oka 18. Hebben we het hier over zilver of verzilverd?
  Dank bij voorbaat

  1. Goedemiddag Hr. F. Van Paemel,

   Bedankt voor uw e-mail.
   Er zijn heel veel fabrieken die verzilverd bestek hebben gemaakt. De Oka fabriek van Otto Kaltenbach was gevestigd in Württemberg. Het verzilverde bestek is veelal gemerkt met Oka 100.Er is ook zilver bestek gemaakt dat gemerkt is met Oka A835. De getallen en 21 en 18 wijzen misschien op staal 18/10?

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 18. Ik heb een verzilverd bestek van Maya Porath. Van de 6 messen zijn 3 messen niet geslepen. Weet u misschien waarom dat is?

 19. Hartelijk dank voor het duidelijke artikel. Betekent dit dat het verzilverde bestek niets waard is? Ik heb een verzilverd bestek waar Nieuwpoort 90 op staat. Het is van mijn oudtante geweest. Heeft het dan wel antiquare waarde?
  Hartelijk dank!

  1. Goedenavond Mvr. M. Bruning,

   Bedankt voor uw bericht. De waarde van verzilverd bestek hangt af van de staat van de verzilvering. Als het onedele materiaal er op kleine plekjes zichtbaar is geworden dan is de waarde nihil, als de verzilvering er nog goed opzit dan is de waarde hoger. De emotionele waarde heeft het natuurlijk altijd.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 20. Goedemorgen,

  Ik ben in het bezit van twee opscheplepels met als merkteken een hoofdletter C met een kroontje erboven, de letter I en daarna weer een kroontje.
  Kunt U mij vertellen wat deze tekens betekenen?
  Met vriendelijke groet,
  Coby

 21. Dag mevrouw Boonstra,
  Ik heb internet afgezocht maar kom er niet uit. Ik heb een kannetje met het volgende merkteken: Twee gekruiste zwaarden met klokgewijs daartussen de letters V – N – S – D . De laatste is slecht slecht leesbaar en dus een vermoeden. Verder geen tekens, ook weet ik geen leeftijd. Kunt u mij verder helpen?

 22. Hallo mevrouw Boonstra,

  We zijn op zoek naar info en vraagprijs om verzilverd bestek van Gero te verkopen.
  We weten inmiddels door uw info dat Gero verzilverd is. We hebben een Q bij Gero 90 GZ staan dus als ik het goed begrijp zal het bestek in de jaren 20,30 gemaakt zijn, maar waar ik geen info over vind en lees is dat in de (kartonnen) cassette Gelria en Surabaya staat. We weten dat het uit Indonesië is meegekomen met onze toen 16 jarige, nu 88 jarige vader. Weet u wat hier de betekenis van is?

  Hartelijk dank,

  Marion Dielemans

 23. Via de zoekopdracht “S GERO 90 G.Z.” en kwam op uw site terecht. Duidelijke uitleg (en een kleine teleurstelling). Ik heb een bestekcassette van ongeveer 130 stuks (twaalfdelig groot en klein couvert + visbestek + opscheplepels e.d.) die ik van mijn oma heb geërfd. Deze hebben ze ergen in de jaren twintig van de vorige eeuw gekocht. Ik weet nu wat de aanduiding 90 betekent, helaas geen 90%. Ik ben wel benieuwd wat de cassette ongeveer waard is en wat de letters G.Z. betekenen.

  1. Goedenavond Hr. H. Vermaat,

   Bedankt voor uw reactie. G.Z staat voor Gerritsen Zeist, Marius Gerritsen was de oprichter van de Gero fabriek in 1912. De waarde van verzilverd bestek hangt af van vele factoren waaronder de staat, hoe goed is de verzilvering nog en het model. Helaas kunnen we daar niets over zeggen. U kunt het bestek bij een veilinghuis bij u in de buurt laten zien om het te laten beoordelen en taxeren.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 24. Hi, allereerst wat een interessante blog ik heb er veel van geleerd en tot mn teleurstelling moeten concluderen dat er veel verzilverd is van wat ik dacht puur zilver te zijn. Maar nu heb ik nog 2 lepeltjes (helaas) over waarvan de merktekens anders zijn. Een hoofdletter C met een kroontje. Daarnaast een schuingedrukte ‘I’ en dan een merktekentje wat kijkt op een rechthoekje met 2 kleine vierkantjes op de bovenste helft. Ik heb evt een foto maar ik zou graag weten wat het is?

 25. Goedemiddag,
  Ik heb een 6 persoons visbestek in doosje. Het is gemerkt met een wapen epns?, S&B, Sheffield, Engeland,
  66, A1.
  Kun u mij zeggen wat de betekenis is en of het zilver of verzilverd is?
  Vriendelijke groet.
  A.C.J

 26. Ik heb een cakevork, met als merkteken P in relief met vierkant kader, vervolgens een spar in een rond kader, daarna een R in relief met vierkant kader.
  Daaropvolgend een 90. Is het soms een spaargeschenk geweest van de winkel SPAR ?

 27. Geachte mevrouw,
  Ik ben in het bezit van een fraaie doos met daarin 12 taartvorkjes. Onderop de vorkjes staat T Gero 90. In de doos staat Gero zilver. Inmiddels heb ik begrepen dat dit geen silver is , maar dat de vorkjes verzilverd zijn. Kunt u mij vertellen waarvoor de T staat en of de vorkjes wat waard zijn? Ze zin in onberispelijke staat. Moeten wel gepoetst worden. Dank voor de moeite om mij te antwoorden.

  1. Goedemiddag L. Links,

   Bedankt voor uw bericht. Gero 90 is inderdaad geen zilver maar verzilverd. Gero heeft zijn artikelen een periode met een jaarmerk gestempeld in de 20er/30er jaren. De waarde van de vorkjes hangt af van het model, ergens tussen de 40 en 100 euro.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 28. wat een interessante blog, precies waar ik naar op zoek ben nu ik het bestek van mijn ouders weer tegen kom bij het opruimen. Kon het al die jaren niet over mijn hart verkrijgen het zomaar te verkopen maar nu ik ga verhuizen en kleiner wonen moet ik er toch beter over nadenken. Heb geen idee wat de waarde is en of het mogelijk zou zijn het om te smelten om van het zilverdeel een mooi aandenken te laten maken of zo. Het is een silver plated bestek Sola Elite 100. Wat zou je aanraden?

  1. Goedemiddag Mvr. Lilian,

   Bedankt voor uw reactie. Het Sola bestek is helaas geen zilver maar verzilverd, een onedel basismateriaal met een laagje zilver. De 100 staat voor 100 gram zilver die is gebruikt om 24 bestekdelen te verzilveren. De materiële waarde is niet hoog maar de emotionele waarde is veel belangrijker. Ik zou het gaan gebruiken. Vriendelijke groeten, Ursula

 29. Goedenmorgen. Mijn vrouw verzameld honingpotjes. U weet wel die bijenkorfvormige aardewerkpotjes.
  Leuke en niet te dure vorm van verzamelen.
  Nu heeft ze echter een “metalen” exemplaar gevonden, met de glans van zilver. We kunnen echter nergens een merkje ontdekken. In het metalen potje zit een op maat gemaakt blauw glazen potje, waar de honing in gaat. Heeft u enig idee waar dit vandaan komt of een eventuele richting van waarde?

  Met vriendelijke groet,
  Bert en Monica de Wit
  Rotterdam

 30. Goedemiddag
  Ik heb een verzilverde set vorkjes en lepeltjes met de merkjes 30/kroontje/bloemetje.
  Heeft u enig idee waar dit vandaan komt?

 31. Beste mevrouw,
  In de opsomming van merken mis ik Nieuwpoort.
  In de nalatenschap van een vriendin vonden we een schoenendoosje met 9 lepels, 9 vorken en 9 messen van model puntfilet. Op het grootste deel staat Nieuwpoort 90, maar er is ook wat Zilmeta 90 bij en ook dunnere, ofwel minder zware lepels en messen, die me van roestvrij staal lijken gemaakt.

  1. Goedenavond P.C. de Vries-Kagchel, bedankt voor uw reactie. U heeft helemaal gelijk in onze opsomming van de verzilverd en plate merken missen er nog heel veel merken en namen. Er zijn in de 19e en in de eerste helft van de 20ste eeuw zoveel producenten en merken geweest dat het teveel zou zijn om ze allemaal te noemen. Op de website 925-1000 zijn heel veel van deze merken op te zoeken:
   https://www.925-1000.com/silverplate__menu.html.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 32. Goedemorgen Jose,
  Ik heb een merkje dat onder een potje zit met een dekel met daar bovenop een ster die ik niet kan plaatsen
  Er staat
  HB…
  ..POSER
  En tussen deze letters staat een voorwerp wat ik niet meer kan zien.
  Ik heb wel een foto ervan maar dan deze niet plaatsen.
  Kunt u mij helpen.
  Graag hoor ik iets van u.
  Mvg G Vos

 33. Hallo Ursula,
  Ik heb een vraagje we hebben een en ander thuis wat inmiddels al 5 generaties in bezit is.
  Ik wil graag weten hoe oud het is en of en hoeveel de waarde ervan is.

  Het gaat om een zilver scheplepeltje wat gebruikt werd door overgrootoma en oma voor de suiker staat (w)MF 90 1,5 in.

  Met vriendelijke groet, Grid

  Het andere is een mooi bewerkt tangetje ik geloof dat het een chocolade of kleine muze tang en is mooi bewerkt met met eiets van een roos of bloem erin. Er staat 100 in

 34. Beste Ursula,
  Allereerst dank voor zo een informatieve website!
  Ik heb een bestek van GERLACH waarin steeds gestempeld ‘BW’ en ‘3’ naast een hoofdje.
  Enig idee wat dat wil zeggen?
  mvg
  Robert den Expert (maar dan toch niet expert in alles)
  🙂

 35. Hallo Mevrouw Ursula, ik kwam al googelen naar zilver/verzilverd uw blog tegen. Ik dacht e zilveren bestek te hebben maar blijkt verzilverd er staat sola100 in gemerkt. Het is e bestek met dienlepels alsook visbestek, vorken, messen enz. Het beste noemt Hollands Haagje dacht ik ik vond het terug en wordt nog gemaakt…kan U mij aanraden waar ik h kan verkopen, of wat de waarde daarvan is. Alvast bedankt en fijne avond!

 36. Hallo. Ik overweeg mijn verzilverd bestek merk Christofle model Spatours te verkopen want ik gebruik ze niet. Ik heb een mooie collectie, met bijpassende opbergdozen. 7 x 12 stuks + grote dienlepels. Totale waarde voor nieuw is 6.459€ heb ik gevonden op de website van Christofle, maar ik heb ondertussen begrepen dat ik er tweedehands weinig zal voor krijgen. Dilemma: toch maar houden dan, hopend dat ooit iemand van de nakomelingen ze toch leuk zal vinden, of aan 10 à 20 € per stuk verkopen?

 37. Hallo. Ik ben in het bezit van een suiker en melk schaaltje met een merk kroontje en 935 betekent dit dat het verzilverd is of echt zilver.?

 38. Goede dag.
  Aangenaam: Sebastiaan.
  Ik heb 37 delen christofle bestek van het model dax. Gemerkt met O christofle C En een schaakstuk met links O en recht C
  Maar geen gehalte stempel. Dit is last te vinnden. Het is verzilverd maar wat is de gehalte vroeg ik me af. Naast dit vraagstuk heb ik nog een vraag over een schaal of ( kom ) ik heb een schaal wat blinkt als diamant, ongelofelijk werkelijk waar een pracht stuk. Het heeft 4 stempels ( merk teken) meesterteken)
  De eerste is
  Stempel 1&2:. Leeuw / posthoorn
  Stempel 3&4: Keltum / kroon
  DE leeuw lijkt meer op een kantoor dE lange staart en het staat op 2 poten rechtop.
  De Schaal is me echt een raadsel, ik ben ik kan hem nergens vinden. Ik Bijna denken dat hij uit het katsthuis zou komen. Weten jullie mij meer te vertellen.
  Zilver gehalte van bestek
  En wat de Schaal, kom, bowl, sauskom juskom. Het is me een raadsel.

 39. Hallo Ursula,

  Kun je mij vertellen of deze schaal verzilverd of zilver is. Ik dacht eerst dat er 899 stond, maar er staan precies 2 puntjes gedrukt in die negens, waardoor het ook 800 kan zijn.

  Kan ik ook een foto plaatsen?

 40. Goede avond,

  Op internet heb ik tevergeefs gezocht naar de waarde van zwaarverzilverde bestekonderdelen van Keltum Trianon P230. Volgens de brochure minimum basis 100. Aangeschaft in de jaren 70.
  1 juslepel
  1 vleesvork
  1 groentelepel
  1 aardappellepel
  6 kleine vorken en lepels en messen
  6 grote vorken en lepels en messen
  6 theelepeltjes

  Kunt u meer hier over vertellen?
  Alvast bedankt!

  Jolanda

  1. Goedemiddag Mvr. Jolanda,

   Bedankt voor uw bericht.
   De waarde van verzilverd bestek hangt af van de staat waarin het bestek is. Als de verzilverde laag is beschadigd dan is de waarde nihil als het bestek nog in perfecte staat is dan is de verkoopprijs tussen de 5 a 10 euro per deel.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 41. Goede avond mevrouw Boonstra,
  Ik bezit 4 stuks oud driedelig bestek, mes/vork/lepel het lijkt zilver/verzilverd ? circa 90 jaar oud.
  Het ‘zilvermerk’ achterop kan ik niet vinden op internet, het is een vierkant dat op één punt staat
  met daarin afgebeeld een schaap (?) op 4 poten, de kop naar beneden alsof hij loopt; daaronder
  3 letters: AST , de T is niet geheel duidelijk en boven het schaap in de hoek 3 cijfers misschien 314.
  Kunt u mij iets over dat merk verduidelijken en eventueel of het e.e.a. de moeite waard is?
  Heel vriendelijk dank,
  Elise

 42. Een vraag over een “merkteken”.
  Op een suikerlepeltje en een klontjesgrijper staat een teken.
  Gaat om een hart met twee parasolletjes of paraplu’s erdoorheen, daarnaast een rechthoekje met daarin M-20.
  Kunt u mij iets meer hierover vertellen? Maker, land, verzilverd of niet?

  Met vriendelijke groet,

 43. Klopt de omschrijving van Alpaca wel. Nu staat er dat het een legering is van nikkel en zilver. Volgens mij is het een legering van koper, zink en nikkel.
  Het bevat in ieder geval geen zilver.

 44. Hallo Blog Zilver.nl.

  Ik zag dat u een mooie uitgebreide site heeft met heel veel info, MAAR…. weet u ook allen over Carl M.Cohr?
  Onlangs heb ik een spiegel gekregen met 5 stempels, 3 daar van heb ik kunnen vinden, 2 niet… weet u die andere 2? hier onder een uitleg.
  DTA : National association for Danish enterprice
  {M} : Carl M.Cohr
  SV :?????
  FDG :Torchmark waarborg Deens zilver en goudsmeden
  M&Co :?????

  De merkjes SV en M&CO kan ik nergens vinden, kunt u mij hier aan helpen?

 45. Hallo,
  Ik ben al enige tijd aan het goochelen maar kan geen antwoord vinden op de volgende vraag:
  Is de afkorting EP op een Engels visbestek vergelijkbaar met epns?

  Er staat: F.A & Co S EP . Ik vond dat dat staat voor Frederick C Asman en Co, Sheffield. Maar over EP vind ik niets helaas. Kunnen jullie mij uitsluitsel geven hierover?

  Vriendelijke groet,
  Jose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *