Geen zilver maar verzilverd, een teleurstelling.

Bijna dagelijks moeten wij mensen teleurstellen als ze ons bellen of mailen met vragen over het familiezilver. Vaak blijkt dit geen zilver maar verzilverd te zijn. Het verschil tussen zilver en verzilverd is dat bij verzilverd de basis een onedel, vaak zwaar materiaal is waar een dun laagje zilver omheen is gegaan, bij zilver bestek is het stuk door en door gemaakt van zilver.

Gero 90, Gero 100, Keltum, EPNS (E.P.N.S staat voor electroplated nickel steel) is geen zilver maar plate.

merken verzilverd bestek Gero Unknown

Niet alles wat glanst is zilver.

Alle glanzende voorwerpen met op de achterzijde merkjes waar 60, 90, 100 of 200  in voorkomt zijn verzilverd. Het getal betekent dat er 60, 90, 100 of 200 gram zilver is aangebracht over 12 couverts dus 24 stuks. Wat bij verzilvering het belangrijkste is, is zeker niet hoe dik de laag zilver is maar hoe goed de twee materialen, het onedele basismateriaal en de zilverlaag, aan elkaar gehecht zijn. Bij de antieke verzilverde bestekken kwam hier nog handwerk bij te pas tegenwoordig meestal niet meer.

Bij de verzilverde  kwaliteitsbestekken zie je na vele tientallen jaren poetsen de onderlaag door het zilver komen op  schuurplekken zoals de achterzijde van de lepelbak en bij de tanden van de vorken. Bij mindere kwaliteit verzilverd laat het verzilverd los van het ondermateriaal. Kies dus altijd een verzilverd bestek van een goed bekend staande firma die al vele jaren verzilverd bestek maakt dan heeft u er het langst plezier van.

Zilver of verzilverd, de uiterlijke kenmerken

  1. Gemerkt met getallen 40, 60, 90 of 100 =verzilverd
  2. Gemerkt met een leeuw, meesterteken, minervakopje en jaarletter zilver
  3. Zijn er slijtageplekken = verzilverd
  4. E.P.N.S, Gero, Keltum, Welner = verzilverd
  5. Gemerkt met 800, 835 of 925 = zilver
  6. Heel zwaar dan is het vaak verzilverd

Lees ook;

Tafelzilver een prachtig bezit!

Zilver of toch niet…

Gero fabriek

Bekijk ook:

Onze database met zilvermerken