Zilver.nl blog logo

Zilver of toch niet… toch verzilverd ?

Door zilver.nlgeschreven op 20 augustus 2017 77 reacties


,Wat is zilver?

Zilver is een metaal dat iets harder is dan goud en een hele mooie witte glans heeft. De glans van zilver betovert mensen al eeuwen lang. Puur zilver Dit is een link naar onze webwinkel is te zacht om te gebruiken daarom wordt er altijd een legering (mengsel) gemaakt van zilver met een klein beetje koper. 1e Gehalte zilver ook wel sterling zilver genoemd of 925/000, bestaat voor 92,5% uit puur zilver en 7,5% uit een ander metaal. Al vele eeuwen worden zilveren voorwerpen en bestekken voorzien van keuren, zilverkeuren die garanderen dat een voorwerp gemaakt is van door en door zilver.

Een zilversmid is een echte ambachtsman

Een voorwerp van zilver Dit is een link naar onze webwinkel is meestal gemaakt door een meester zilversmid, een vakman die van een plaat zilver een prachtig voorwerp of bestek heeft gemaakt. Ooit hebben wij op een cursus zilversmeden een poging gedaan om een doosje met deksel te smeden. Ons respect voor de zilversmid is hierna nog groter geworden! Natuurlijk is er ook veel zilverwerk in omloop van mindere of slechte kwaliteit. Leeftijd van een zilverstuk is belangrijk maar ook in voorbije eeuwen waren er slechte zilversmeden. Bekijk zilverwerk dus altijd met oog voor detail. Bij een goed gemaakt stuk zilver is het genieten van het ambacht en vakmanschap.

Zilvergehalten

In zilveren voorwerpen staan vaak de getallen 925, 835 en 800, de meeste gebruikte zilverlegeringen dus voor 'echt' zilver maar ook een staande leeuw met een 1 of een 2 vertellen dat een voorwerp van zilver is. Het zilvergehalte zegt iets over het zilver maar niet over kwaliteit van het stuk! groot keur en klein keur in Nederlands zilver

Wat is verzilverd?

Verzilverde voorwerpen zijn gemaakt van een onedel basismateriaal die in een galvano bad worden voorzien van een dun laagje zilver. Deze verzilverde voorwerpen zijn vaak ongekeurd of voorzien van pleet merken. Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag. Er zit dus tussen de prijzen van zilver en verzilverd een heel groot verschil.

Wat betekenden de getallen 200, 90 en 40 op verzilverde voorwerpen en bestek

In verzilverd staat vaak 200, 100, 90 of zelfs 40 deze getallen geven de dikte van de verzilvering weer. Bijvoorbeeld: 100 staat voor 100 gram zilver over 12 couverts dus over 24 stuks. De mate van verzilvering zegt overigens niets over de kwaliteit van een verzilverd voorwerp. Het belangrijkste bij verzilveren is de hardheid waarmee de twee materialen met elkaar verbonden zijn. Bij antiek verzilverd en nieuw verzilverd van hoge kwaliteit zitten beide materialen voor altijd aan elkaar vast en poets je pas na vele decennia door de laag heen. Bij slechte kwaliteit verzilverd laat het laagje los als de deksel van een sardineblikje of zitten er grote blaren onder het oppervlak.

EPNS en alpaca

Alpaca vroeger ook wel nieuw-zilver genoemd of in het Duits neusilber is een nikkellegering die door zijn blanke kleur een beetje op zilver lijkt. Maar in alpaca zit helemaal GEEN zilver! De legering bestaat uit koper, zink en nikkel en wordt ook wel hotelzilver of nikkelzilver genoemd. De waarde van Alpaca is zeer gering en staat niet in verhouding met echt zilver. E.P.N.S. electro plated nickel silver is met elektrolytisch verzilverd nikkel. John Wright uit Birmingham ontdekte dat kaliumcyanide een goed elektrolyt was voor het galvaniseren van goud en zilver. De medewerkers van Wright, George Elkington en Henry Elkington ontvingen in 1840 het eerste patent voor het galvaniseren. Hierdoor ontstond er een galvaniseerindustrie in Birmingham. Epns geen zilver maar verzilverd  

Gero en Keltum

Zijn Nederlandse merken die mooie kwaliteit verzilverd bestek maken en maakten. Gero werd vroeger ook wel Gero zilver genoemd maar het is verzilverd en geen zilver. Het Gero bestek was van zeer goede kwaliteit en ging vaak generaties lang mee. "<yoastmark Het merk Gero wordt nog wel als merknaam gebruikt maar niet meer voor mooie verzilverde bestekken. Bij Keltum Dit is een link naar onze webwinkel bestek, de verzilverd afdeling van de Koninklijke van Kempen & Begeer, worden nog wel mooie kwaliteit verzilverde bestekken gemaakt in diverse klassieke modellen. Haags lofje, Hollands glad en model Prinses zijn in diverse samenstellingen verkrijgbaar. Gero 90 verzilverd bestek
Gero 90 verzilverd bestek

Kun je zien of iets zilver of verzilverd is?

Vaak is het direct duidelijk dat een voorwerp verzilverd of zilver is door de aanwezigheid van keuren. Verzilverd is vaak veel zwaarder dan zilver door het onedele basismateriaal. Bij verzilverd bestek zijn er soms doorslijt plekken zichtbaar aan de achterzijde van de lepelbak. Daar waar de lepelbak de tafel raakt slijt het laagje sneller net zoals bij de tanden van de vorken.

Het testen/ toetsen of een voorwerp van zilver is

Is er twijfel zijn over het materiaal van een voorwerp dan is het mogelijk om het artikel het toetsen. Met behulp van een toetssteen en toetswater kan er meer duidelijkheid komen. Schuur met het artikel flink over de toetssteen, want soms is de verzilverde laag heel dik. Over het streepje op de steen wordt dan wat vloeistof gesmeerd, wordt het streepje oranje dan is het verzilverd wordt het rood dan is het zilver. Toetsset voor goud en zilver. Diverse soorten toetswater voor zilver en diverse gehaltes goud.
Toetsset voor goud en zilver. Diverse soorten toetswater voor zilver en diverse gehalten goud.
Voor nog meer zekerheid kan het artikel naar de Waarborg Holland Dit is een externe link te Gouda gebracht worden. Hier wordt het gekeurd en eventueel van zilverkeuren voorzien. Laat u bij aankoop van zilver altijd adviseren door iemand met verstand van zaken.

De 5 verschillen tussen zilver en verzilverd

  1. Zilver is een duurzaam edelmetaal, verzilverd heeft een veel kortere levensduur
  2. Zilver is een kostbaar materiaal, verzilverd is veel goedkoper
  3. Door de zilvermerken is van zilver meestal de leeftijd, maker en periode te achterhalen, dit is bij verzilverd niet mogelijk
  4. Zilver is door en door gemaakt van het edelmetaal, verzilverd is een onedel basis met een dun laagje zilver
  5. Aankoop van zilverwerk of zilver bestek is het begin van familiezilver, goed verzilverd gaat ook lang mee maar niet zolang als zilver.

Vele teleurgesteld

Heel veel mensen hebben we in de afgelopen ruim 30 jaar moeten teleurstellen en moeten vertellen dat het familiezilver geen zilver is maar helaas ... verzilverd. Voor meer informatie over zilvermerken kunt u kijken in de Keurendatabase Zilver.nl Dit is een externe link   Lees ook; Gero fabriek Het ambacht, zilversmeden een vak apart Zilvertip, hoe maak je zilverkeuren schoon