Zilver of toch niet… toch verzilverd ?

Geplaatst door

,Wat is zilver?

Zilver is een metaal dat iets harder is dan goud en een hele mooie witte glans heeft. De glans van zilver betovert mensen al eeuwen lang. Puur zilver is te zacht om te gebruiken daarom wordt er altijd een legering (mengsel) gemaakt van zilver met een klein beetje koper. 1e Gehalte zilver ook wel sterling zilver genoemd of 925/000, bestaat voor 92,5% uit puur zilver en 7,5% uit een ander metaal. Al vele eeuwen worden zilveren voorwerpen en bestekken voorzien van keuren, zilverkeuren die garanderen dat een voorwerp gemaakt is van door en door zilver.

Een zilversmid is een echte ambachtsman

Een voorwerp van zilver is meestal gemaakt door een meester zilversmid, een vakman die van een plaat zilver een prachtig voorwerp of bestek heeft gemaakt. Ooit hebben wij op een cursus zilversmeden een poging gedaan om een doosje met deksel te smeden. Ons respect voor de zilversmid is hierna nog groter geworden! Natuurlijk is er ook veel zilverwerk in omloop van mindere of slechte kwaliteit. Leeftijd van een zilverstuk is belangrijk maar ook in voorbije eeuwen waren er slechte zilversmeden. Bekijk zilverwerk dus altijd met oog voor detail. Bij een goed gemaakt stuk zilver is het genieten van het ambacht en vakmanschap.

Zilvergehalten

In zilveren voorwerpen staan vaak de getallen 925, 835 en 800, de meeste gebruikte zilverlegeringen dus voor ‘echt’ zilver maar ook een staande leeuw met een 1 of een 2 vertellen dat een voorwerp van zilver is. Het zilvergehalte zegt iets over het zilver maar niet over kwaliteit van het stuk!

groot keur en klein keur in Nederlands zilver
Zilverkeuren op Nederlands zilver. De Nederlandse leeuw voor 1e, 2e en 3e gehalte zilver. Het zwaardje voor 1e en 2e gehalte klein zilveren en de herkeuren.

Wat is verzilverd?

Verzilverde voorwerpen zijn gemaakt van een onedel basismateriaal die in een galvano bad worden voorzien van een dun laagje zilver. Deze verzilverde voorwerpen zijn vaak ongekeurd of voorzien van pleet merken. Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.

Er zit dus tussen de prijzen van zilver en verzilverd een heel groot verschil.

Wat betekenden de getallen 200, 90 en 40 op verzilverde voorwerpen en bestek

In verzilverd staat vaak 200, 100, 90 of zelfs 40 deze getallen geven de dikte van de verzilvering weer. Bijvoorbeeld: 100 staat voor 100 gram zilver over 12 couverts dus over 24 stuks. De mate van verzilvering zegt overigens niets over de kwaliteit van een verzilverd voorwerp. Het belangrijkste bij verzilveren is de hardheid waarmee de twee materialen met elkaar verbonden zijn. Bij antiek verzilverd en nieuw verzilverd van hoge kwaliteit zitten beide materialen voor altijd aan elkaar vast en poets je pas na vele decennia door de laag heen. Bij slechte kwaliteit verzilverd laat het laagje los als de deksel van een sardineblikje of zitten er grote blaren onder het oppervlak.

EPNS en alpaca

Alpaca vroeger ook wel nieuw-zilver genoemd of in het Duits neusilber is een nikkellegering die door zijn blanke kleur een beetje op zilver lijkt. Maar in alpaca zit helemaal GEEN zilver! De legering bestaat uit koper, zink en nikkel en wordt ook wel hotelzilver of nikkelzilver genoemd. De waarde van Alpaca is zeer gering en staat niet in verhouding met echt zilver.

E.P.N.S. electro plated nickel silver is met elektrolytisch verzilverd nikkel. John Wright uit Birmingham ontdekte dat kaliumcyanide een goed elektrolyt was voor het galvaniseren van goud en zilver. De medewerkers van Wright, George Elkington en Henry Elkington ontvingen in 1840 het eerste patent voor het galvaniseren. Hierdoor ontstond er een galvaniseerindustrie in Birmingham.

Epns geen zilver maar verzilverd

 

Gero en Keltum

Zijn Nederlandse merken die mooie kwaliteit verzilverd bestek maken en maakten. Gero werd vroeger ook wel Gero zilver genoemd maar het is verzilverd en geen zilver. Het Gero bestek was van zeer goede kwaliteit en ging vaak generaties lang mee.

Het merk Gero wordt nog wel als merknaam gebruikt maar niet meer voor mooie verzilverde bestekken. Bij Keltum bestek, de verzilverd afdeling van de Koninklijke van Kempen & Begeer, worden nog wel mooie kwaliteit verzilverde bestekken gemaakt in diverse klassieke modellen. Haags lofje, Hollands glad en model Prinses zijn in diverse samenstellingen verkrijgbaar.

Gero 90 verzilverd bestek
Gero 90 verzilverd bestek

Kun je zien of iets zilver of verzilverd is?

Vaak is het direct duidelijk dat een voorwerp verzilverd of zilver is door de aanwezigheid van keuren. Verzilverd is vaak veel zwaarder dan zilver door het onedele basismateriaal. Bij verzilverd bestek zijn er soms doorslijt plekken zichtbaar aan de achterzijde van de lepelbak. Daar waar de lepelbak de tafel raakt slijt het laagje sneller net zoals bij de tanden van de vorken.

Het testen/ toetsen of een voorwerp van zilver is

Is er twijfel zijn over het materiaal van een voorwerp dan is het mogelijk om het artikel het toetsen. Met behulp van een toetssteen en toetswater kan er meer duidelijkheid komen. Schuur met het artikel flink over de toetssteen, want soms is de verzilverde laag heel dik. Over het streepje op de steen wordt dan wat vloeistof gesmeerd, wordt het streepje oranje dan is het verzilverd wordt het rood dan is het zilver.

Toetsset voor goud en zilver. Diverse soorten toetswater voor zilver en diverse gehaltes goud.
Toetsset voor goud en zilver. Diverse soorten toetswater voor zilver en diverse gehalten goud.

Voor nog meer zekerheid kan het artikel naar de Waarborg Holland te Gouda gebracht worden. Hier wordt het gekeurd en eventueel van zilverkeuren voorzien.

Laat u bij aankoop van zilver altijd adviseren door iemand met verstand van zaken.

De 5 verschillen tussen zilver en verzilverd

 1. Zilver is een duurzaam edelmetaal, verzilverd heeft een veel kortere levensduur
 2. Zilver is een kostbaar materiaal, verzilverd is veel goedkoper
 3. Door de zilvermerken is van zilver meestal de leeftijd, maker en periode te achterhalen, dit is bij verzilverd niet mogelijk
 4. Zilver is door en door gemaakt van het edelmetaal, verzilverd is een onedel basis met een dun laagje zilver
 5. Aankoop van zilverwerk of zilver bestek is het begin van familiezilver, goed verzilverd gaat ook lang mee maar niet zolang als zilver.

Vele teleurgesteld

Heel veel mensen hebben we in de afgelopen ruim 30 jaar moeten teleurstellen en moeten vertellen dat het familiezilver geen zilver is maar helaas … verzilverd.

Voor meer informatie over zilvermerken kunt u kijken in de Keurendatabase Zilver.nl

 

Lees ook;

Gero fabriek

Het ambacht, zilversmeden een vak apart

Zilvertip, hoe maak je zilverkeuren schoon

79 reacties

 1. Goede middag Mw. Boonstra,
  Mijn vraag gaat over een kandelaar, waar in 2 rondjes staan, één met een L en één met een een W en daarachter MS. Is dat zilver, of verzilverd? Deze letters vind ik niet terug in de info over merktekens.
  Met vriendelijke groeten,
  Nel van Alken.

 2. Ik heb een zilveren/ verzilverde asbak. Er staat een staand dier op, denk dat het een leeuw moet voorstellen, maar kan ook iets anders zijn, met daarachter 90 3.
  Wat betekent dit?

 3. Goedemorgen,

  Ik heb hier denk ik Russisch zilver?
  Er staat OW en daarnaast 72.
  Het staat op bestek, 4 lepels, 5 vorken en 6 mesjes.
  Volgens mij is het Art Nouveau …

  Heeft dit waarde?

  Groet
  Dirk

  1. 7-9-23. Geachte “helper”. Ik heb een thee lepeltje met de navolgende tekens
   OW en daarnaast in een klein vierkantje een kruisje, Aan de andere kant
   van dit teken staat het getal 12 in een vierkantje. Het gewicht is 18 gr.
   Wat heb ik ?

 4. Duits zilver : halve maan en kroontje , gevolgd met gehalte 835 , en dan een eenhoorn naar links . kan deze combinatie niet terug vinden

 5. Ik heb hier twee stuks twijfelzilver:
  1. Ik zie C5, gevolgd door drie merken, waarvan het eerste merk een blaadje in een vierkant lijkt te zijn, het tweede merk een hartje in een cirkel lijkt te zijn, en het derde eruit ziet als het bovenste deel van de letter ‘d’
  2. Ik zie N10, en de rest is weggesleten.
  Kun jij hier wijs uit?

  1. Goedemorgen I. van Langevelde,

   Helaas is dit te weinig om er iets van te kunnen maken, er zijn zoveel zilvermerken en nog veel meer merken van fabrieken die verzilverde items maakten.De N10 zou het meesterteken van de firma Niekerk te Schoonhoven kunnen zijn uit de 2e helft van de 20ste eeuw maar dan moet er ook nog een zwaardje voor klein zilver op te vinden zijn of 3 andere merkjes waaronder een leeuwtje van het Nederlands groot zilverkeur.

   U kunt speuren in onze zilverkeurendatabase maar daar staan nog lang niet alle keuren in:

   https://keuren.zilver.nl/zilverkeuren-en-zilvermerken/

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 6. Gm
  Ik heb hier een (zilver ) suiker en melk kannetje met l en m in een rondje en de letters ms is dat een zilver merk is mn vraag m vr gr

 7. Hallo Ursula,

  Heldere blog, complimenten!
  Als ik meteen ook met een vraag in huis mag vallen: ik heb zojuist via Marktplaats een broche gekocht waar uitsluitend het cijfer 800 in staat op zowel voor- als achterzijde. Ik heb er niet veel voor betaald. Het werd gepresenteerd als een zilveren broche, maar kan dit wel (3e gehalte) zilver zijn als er geen ander merkje dan het cijfer 800 in staat? Ik lees dat 3e gehalte nauwelijks in Nederland werd gemaakt, wel in Duitsland en Indonesië. Kan dat de reden zijn dat er geen ander merkje in te vinden is?

 8. Goedemiddag,

  Ik heb een drie delig antiek bestek, bestaande uit opscheplepel een lepel en een vleesvork. Het is erg mooi gegraveerd het zit tussen de kings en queens pattern in. Ik ben erg benieuwd wat het voor bestek is. Het heeft een merk het lijkt op een poedel met daar onder een AP.
  Weet u er meer over?
  Verneem het heel graag,

  Met vriendelijke groet,

  Naomi

 9. Hallo,
  Ik heb een bonbonschaal waarvan ik niet weet of het zilver is of verzilverd. Het voelt wel massief en zwaar. Er staan 2 tekentjes in te weten een handje en een soort van omegateken. Kunt u mij helpen? Helaas kan ik geen foto’s toevoegen..

 10. Beste Ursula, ik heb een zeer oud bestek (lepels en vorken) waarvan ik denk dat het zilver is ofverzilverd, er staat een merkje op met een R en het cijfer 30. Ik heb er veel op gezocht… wat denkt u?

 11. Beste Ursula, ik heb een zeer oud bestek (lepels en vorken) waarvan ik denk dat het zilver is ofverzilverd, er staat een merkje op met een R en het cijfer 30. Ik heb er veel op gezocht… wat denkt u?

 12. Dag mevrouw,
  Mijn oma heeft thuis een set bestek met daarop AMC 800 en nog een logo waar ik niet goed van weet wat het is. Is dit zilver of verzilverd? En kan dit misschien nog iets waard zijn?
  Alvast bedankt!

  1. Goedenavond Mvr. Kato,

   Bedankt voor uw bericht. 800 kan staan voor 3e gehalte zilver, een gehalte wat in Nederland niet is gebruikt maar wel bijvoorbeeld in Nederlands Indië en Duitsland.
   U kunt het bij een juwelier of veilinghuis bij u in de buurt laten zien en beoordelen.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 13. Goedemorgen. Ik heb wat bestek uit de oude doos gevist. Ben benieuwd wat de waarde hiervan kan zijn. Misschien kunt u dat toelichten. Gr.P.Deunhouwer

 14. Hoi!

  Ik heb sieraden in het buitenland gekoxht waar 925 in staat. Het geeft niet de keurmerk uit het artikel. Kan ik ervanuit gaan dat deze oorbellen en ringen echt sterling zilver zijn? Ze geven tot nu toe nog niet af!

  1. Goedenavond Jessy,

   Helaas zijn niet meer alle sieraden die met 925 zijn gemerkt echt door en door zilver. Er zijn verschillende buitenlandse websites waar onedele sieraden die een zilverbadje hebben gehad, verkocht worden als echt zilver. Deze webshops en ook winkels in het buitenland vallen buiten de Nederlandse Waarborg wetgeving en worden vaak niet gecontroleerd. Natuurlijk worden er in goede juwelierszaken en winkels buiten Nederland eerlijke en prachtige zilveren en gouden sieraden verkocht. Maar als een aanbieding te mooi is om waar te zijn is dat ook meestal zo. Mocht je twijfelen dan kun je de sieraden altijd na laten kijken door een juwelier.

   Fijne avond,
   Ursula
   https://zilver.nl

 15. Goedemiddag, ik heb hier 2 heel kleine lepeltjes in zilver denk ik. Ze zijn 7,5 cm lang en heel erg versierd, er staan 2 merktekens in. Van één kan ik niets maken maar het is wel een vierkant het andere is een ruit met bovenin en onderin een ster of asterisk en daar tussen VB. Kan je mij daar iets over vertellen want ik vind niets terug. Heeel erg bedankt op voorhand

 16. Beste,

  ik heb een pollepel met merkteken 5FAM of SFAM op de achterkant van het handvat en I0 of IO of 10 op bolle kant van de lepel. Het werd aangeboden als een zilveren pollepel maar zal eerder verzilverd zijn vermoed ik. Zijn dit voor u gekende merktekens ? Ik heb foto’s maar krijg ze niet in dit bericht ingevoegd.
  mvg

 17. Bonjour Ursula, Een Franse vriendin met Nederlandse voorouders heeft mijn hulp gevraagd om haar Nederlands antiek zilver in Nederland te verkopen. Ik vraag me af hoe ik dit moet aanpakken. Na gegoogled te hebben lijken het mij waardevolle objecten, zij wil
  niet zoals u aanraadt deze voorwerpen “in de familie” houden. Natuurlijk kan ik u fotoos opsturen. Ik hoor graag van u, met vriendelijke groet, Els Caylar

 18. Ik heb bestek gekregen waar 800 in staat en een zilvermerk met de letters AR en nog iets erboven wat voor mij niet duidelijk is. Is dit verzilverd if echt ziver?
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

 19. U schrijft in Uw artikel dat verzilverd zwaarder is dan zilver,dat komt zegt U door het zwaardere basis materiaal.mijn vraag: welk materiaal zou dat kunnen zijn? Ijzer, koper,nikkel,zink is allemaal lichter dan zilver.

 20. Op mijn Keltum Haags Lofje bestek staat naast het posthoorn tekentje 200 gegraveerd met apart nog een x.
  Betreft dit een verzilverd bestek?

  1. Goedemiddag Mvr. B. Karsten,

   Bedankt voor uw vraag. Keltum 200 is verzilverd bestek, het getal 200 staat voor de dikte van de verzilverde laag. In dit geval is er 200 gram zilver gebruikt voor 24 stuks bestek. Verzilveringen zijn er in vele diktes: 60, de meest gebruikte 90, 100 en 200. Keltum is een jaar of 10 geleden gestopt met de 200 verzilvering en verzilverd nu in 100.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula

 21. Ik heb 2 doosjes met afbeeldingen gekregen en ik zou heel graag van U weten of het zilver of verzilverd is en of het iets waard is?

 22. Wij hebben een doosje van grootouders gekregen met de onderstaande tekst.

  Dans euses en
  Janne Degas 1834-1917

  En een stempel met een wolfshoofd en een Y.

  We zouden graag weten waar het vandaan komt.

  1. Goedemiddag hr. j. van der Linden,

   Bedankt voor uw e-mail.
   De twee data zijn de geboorte en sterfdatum van Edgar Degas misschien toeval? Een wolfkopje kan een oud herkeur zijn.
   Misschien kunt u ons een foto mailen dan kunnen we er misschien meer over zeggen.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 23. Beste Ursula,

  Helaas kan ik hier alleen tekst en geen foto plaatsen. Hoe kan ik u een foto van het zilverkeur op de kandelaar sturen?

  Met vriendelijke groet,
  Leonie

 24. Beste Ursula,

  Weet jij misschien waar D stervorm B in een ovalen lijn voor staat? Het staat in een zilveren kandelaar naast het 835-keur.

 25. Beste Ursula,
  Ik heb een 2-tal oude zilverkleurige rammelaars. 1 met 1 bol en de andere heeft er 3. Ik zou graag willen weten of ze van zilver zijn of van bv apalca. Hoe zie ik dat? Er staan geen merktekens op behalve de inscriptie T97 op 1 van de 2. Ze zijn niet magnetisch. Jammer genoeg kan ik geen foto plaatsen. Kan je mij meer vertellen?

 26. Hallo – ik heb een set van 6 kleine (boter?) mesjes met daarop een kasteeltje met een poort en 2 torentjes, en het getal 90. Is er nog iets over het kasteel merkteken te zeggen? De Keuren database heeft me niet geholpen..

 27. Goedenavond, ik heb een koffie/theeset waarvan ik denk dat ze verzilverd is, echter zie ik geen logo dat daar op wijst. Enkel een kleine ruitvormige gravering met “SIS”, denk ik, ik zie het niet goed. Het verkleurt wel zwart. Mvg

 28. Hallo mevrouw Boonstra,
  Ik heb 3 kandelaren verzilverd DD 90, en twee dolfijnen in elkaar gedraaid of salamanders, niet zo goed te zien wat t precies is. Het zou Nederlands fabrikaat zijn, is dit logo u misschien wel bekend, de kandelaren zitten nog goed in t zilver.
  Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank voor uw reactie
  Annemarie van der Hijden

  1. Goedemorgen Mvr. A. van der Hijden,

   Bedankt voor uw bericht. Het verzilverd merk DD90 komt vaak voor op verzilverde artikelen met oud Hollandse taferelen maar ook op gladde verzilverde artikelen. Ik ga er ook vanuit dat het Nederlands verzilverd is maar weet niet van welke fabriek maar ga het proberen uit te zoeken. Ik kom erop terug.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula

   1. Hallo mevrouw Boonstra, Heeft u wellicht gevonden welke fabriek het dolfijn/haai/ salamander tekentje gebruikte? Ook ik heb hier een kandelaar van en ben wel nieuwsgierig waar deze gemaakt zou zijn.
    Met vriendelijke groet,
    Nancy Beelen

    1. En net nadat ik mailde en na al een aantal weken zoeken vind ik op internet het merkteken: Hans Jensen &co. Een fabriek in Denemarken.

 29. Ik heb een 2 -kops bol hotel zilveren theepotje waarop de vlg. merkjes staan: een rondje met -50- en een rondje met -90- erin, -Ra- in een ovaaltje
  en een soort laarsje met een soort klein uitroepdekentje erboven.
  Kunt u mij zeggen wat ze betekenen ? Vreemd is dat er zowel -50- als -90- staat, want ik weet dat -90- staat voor 90 gram zilver op
  meerdere van deze voorwerpen.

  1. Goedemorgen Mvr. A. Brinkman,

   Bedankt voor uw vraag. Als het theepotje hotelzilver is, is het gemaakt van onedel materiaal, helaas geen zilver. Het getal 90 geeft vaak juist een mate van verzilvering aan, 90 gram zilver over een onedel basismateriaal dan is het verzilverd.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 30. Goedemorgen, mijn Gero 618 puntfilet bestek is afkomstig van mijn grootmoeder en dateert uit de jaren 1930 ongeveer. Ik gebruik het dagelijks maar…heb het 1x met alufolie en soda schoongemaakt. Nu kan ik het elke dag poetsen want het kleurt allemaal naar oranje. En het rare is, dat bestekdelen die ik NIET zo heb schoongemaakt, kleuren in de la ook oranje. Zelfs nieuwe aankoop-onderdelen! Wat is er aan de hand? Want ik hoefde eigenlijk nooit eerder echt te poetsen.

  1. Goedenavond Juliette, Soda met alufolie wordt al heel lang gebruikt als een snel poetsmiddel. Het bestek wordt daar niet zo mooi zilverkleurig van als je zou willen dat resultaat krijg je alleen met ouderwets poetsen. Wat de plotselinge aanslag veroorzaakt weet ik helaas niet?

 31. Beste

  Als ik het goed begrijp is gero 90 90 gram per 24 stuks, dte is dan 3,75 gr. per stuk en bij gero 100 100 gr. per 24 is 4.16 gr. per stuk.

  Gr. Ad

  1. Goedenavond Hr.A. van den Berg,

   Dat klopt. Het belangrijkste bij verzilverd is eigenlijk niet de dikte van de laag maar hoe goed de twee lagen aan elkaar vast zitten. Bij het moderne verzilverde bestek uit verre landen laat het verzilverd vaak los van het ondermateriaal, als een deksel van een sardineblikje. Bij verzilverd van goede kwaliteit poets je na verloop van 50 jaar door de laag heen en krijg je op plekken die veel wrijving ondervinden zoals de onderkanten van de lepelbakken slijtplekken maar blijft het verzilverd er wel goed op.

 32. goeie avond , vandaag een lepel en een vork gekocht op de rommelmarkt , het zit nog in het origineel doosje en ik denk dat het een geboorte geschenk is , het is ook gegraveerd met de naam Francine ,
  Ik denk dat het verzilverd is er staan wat stempletjes in MB dan een stempletje wat ik denk dat het een smid is en ook nog 100/24 graag zou ik wat meer weten over de oorsprong van dit setje ,

 33. Goedenavond, ik vraag me af of alleen echt zilver een jaarletter heeft en verzilverd dus niet. Ik lees op wikipedia een jaarletter alleen wordt afgegevens als er meesterteken is (en het om echt zilver gaat?). Ik heb eeb theebus waar aan de onderkant duidelijk een jaarletter te zien is, dan nog een andere stempel (geen leeuwtje of zwaardje) ik neem aan dat dat het meesterteken is. Maar kan verder geen zilverteken vinden (leeuw, zwaard…) . Mag ik nu aannemen dat het zilver is? De kleur klopt, het zou alleen zilver of verzilverd kunnen zijn volgens mij, is Nederlands…nu door jaarteken dus toch zilver?

  1. Goedenavond T Boumans, bedankt voor uw reactie. In Nederlands zilver staat of een klein keur bestaande uit een zwaardje en een meesterteken of een groot keur bestaande uit vier merken; de jaarletter, het meesterteken, de minervakop van het keurkantoor en de leeuw van het zilvergehalte. De zilvermerken staan niet altijd netjes naast elkaar ze zitten vaak op verschillende onderdelen van het voorwerp. Bij een zilveren theebus zit vaak ook een keur op de binnenrand waar de deksel overheen schuift en een keur in de deksel. Het keurkantoor verdeelde de merken om aan te geven dat alle onderdelen van zilver waren. Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik ze graag. Vriendelijke groeten, Ursula https://zilver.nl

 34. Ha Ursula,
  Mooie nieuwe website! Leuk blog. Complimenten. Maar foutje bij “9 karaats wat?”
  9 karaat is 9/24 en dat is 37,5% goud. Dus niet 33,3% , maar beter !!! 8 karaat (in tabel) is 8/24 dus die wel 33,3%.
  Vriendelijke groeten,
  Rene Kappers

  1. Leuk van u te horen! Bedankt voor het compliment. U heeft natuurlijk helemaal gelijk. Inmiddels hebben alle juweliers van de overheid bericht gehad dat 9 karaat geen goud meer genoemd mag worden en dat het voor 1e kerstdag! weggehaald moet worden van de webshops tegen een flinke boete. In andere landen van de EU wordt er heel veel antiek maar ook nieuw 9 karaats goud verkocht gewoon als goud wat het natuurlijk ook is. Het wordt toch tijd voor een Nederlands herkeur voor 9 karaats goud, toch een stuk duidelijker dan een sticker van de waarborg aan een sieraad met daarop Beneden het wettelijk gehalte maar ja geen juwelier of antiquair die daar in deze periode tijd voor heeft.

 35. Goedemiddag, Ik heb hier thuis een vierkant serveer/dienblad waarvan ik denk dat het verzilverd is.
  Aan de onderkant is echter een merkje te zien.
  Het is de vorm van een schild met een B normaal en in spiegelbeeld. Daartussen is iets van een staander?
  Het dienblad is zwaar: 110 gram en is 28 x 28 met opstaande rand en hengsel in een diagonaal.
  Weet u welk materiaal of van wie / wat dit merkje is?

  mvg Nelleke van Dalen-Springvloed

  1. Beste Mvr. Nelleke van Dalen- Springvloed, staan er niet meer keurtjes op het dienblad, misschien op de voorzijde? Het keur zegt me zo niets maar het kan natuurlijk ook een buitenlands merk zijn. Misschien kunt u er een foto van posten? Vriendelijke groet Ursula

  1. Beste Loes, het zwaardje staat voor Nederlands klein zilverwerk en ch2 is een meesterteken. Zou het ook ch12 kunnen zijn? Dit is het één van de meestertekens van Hooijkaas. Vriendelijke groet, Ursula

  1. Ja zeker dat zijn zilverkeuren. Er zullen dan waarschijnlijk nog 2 keuren op het mandje zitten. Als er oortjes en pootjes aan het mandje zitten zult u ze daar waarschijnlijk vinden. De waarborg keurde vroeger alle onderdelen van een zilveren voorwerp zodat het zeker was dat alle delen van zilver waren.

  1. Ja, inderdaad Gero 90 of Gero 100 is allemaal mooie kwaliteit, maar verzilverd dus geen zilver. Bij Gero 90 of 100 zitten de twee materialen keihard aan elkaar gehecht. Als door veelvuldig poetsen het ondermateriaal bij deze bestekken te zien is, begint dat meestal bij de tanden van de vorken of daar waar de lepelbak het tafellaken raakt.Zo’n verzilverd bestek gaat vaak vele generatie’s mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *