10 Redenen om je oude sieraden NIET te verkopen

Geplaatst door

Meerdere keren per dag bellen mensen ons om achter de waarde te komen van hun oude gouden sieraden of van gouden sieraden verkregen uit een erfenis , wij als sieraden liefhebbers vinden het heel erg jammer dat mensen hun oude goud willen verkopen en vaak laten omsmelten. Het zijn vaak juwelen met een mooi verhaal, met karakter, met een geschiedenis en vaak hebben mensen er goede herinneringen aan. Voor ons onbegrijpelijk.

Een erfenis brengt vaak sieraden met zich mee. Oude sieraden die misschien al generaties lang in de familie zijn. Wij krijgen elk dag wel telefoontjes van mensen die de waarde willen weten van sieraden uit een erfenis. Of van mensen die zelf al over oude sieraden beschikken en bereid zijn om het goud te verkopen en te laten omsmelten. Dat vinden wij als sieradenliefhebbers bijzonder jammer.

Antieke en oude gouden sieraden, juwelen, ringen, oorbellen, kettingen Blog Zilver.nl

Er is vaak een dierbaar verhaal verbonden aan deze sieraden, een eigen geschiedenis. De goede herinneringen die ermee verbonden zijn, verdwijnen bij verkoop. Dan rest er niets dan omgesmolten goud en geld en behoort de herinnering definitief tot het verleden. Wij willen jou hier voor behoeden. Daarom geven wij 10 redenen om je oude sieraden NIET te verkopen. Wij kunnen alleen maar hopen dat je naar aanleiding van deze redenen besluit om gouden sieraden uit een erfenis of van jezelf opnieuw te bekijken en niet te verkopen.

Waarom is het zonde je oude gouden sieraden te verkopen:

1. Oude gouden sieraden zijn mooi en duurzaam

Oude gouden sieraden, zoals een antieke halsketting of armband zijn pronkstukken. Goud is mooi om te zien en ook nog eens duurzaam. Zo heeft goud niet voor niets de naam koning der metalen te zijn. Het is materiaal dat al eeuwen voor de start van de jaartelling een hoge waardering kreeg en nu nog. Het edelmetaal diende in die tijd als betaalmiddel. Goud kreeg niet alleen de erkenning waardevol te zijn, want het was eveneens een symbool voor zuiverheid. Bovendien ging er magie vanuit en dat is eigenlijk ook nu nog zo als het om antieke gouden sieraden gaat.

Goud is duurzaam omdat het altijd meegaat en niet onderhevig is aan bijvoorbeeld roestvorming. De mooie uitstraling en het duurzame karakter maken dat het meer dan de moeite waard is om oude gouden sieraden niet te verkopen. Daardoor zou de glans als het ware verloren gaan. Bovendien staat de maatschappij tegenwoordig helemaal in het teken van de duurzaamheid van spullen. De wegwerpmaatschappij raakt steeds meer op de achtergrond, omdat iedereen zich bewust is van het belang van duurzaamheid. Goud blijft mooi zelfs na vele jaren gedragen te hebben in de vorm van een sieraad.

Antieke gouden sieraden camee broche, witgouden ring gouden oorbellen Zilver.nl

2. Goud heeft een prachtige glans

Goud heeft een schitterende glans en is daarom één van de meest geliefde sieraden. Misschien dat u antieke sieraden heeft gekregen of vintage sieraden van goud heeft waar de glans af is. Dat is mogelijk omdat ook sieraden van goud natuurlijk vuil kunnen worden. De prachtige glans is echter snel weer terug te krijgen. Meng maar eens een beetje groene zeep met water en maak er een sopje van en maak het sieraad eens goed schoon of poets het gouden sieraad op met een druppeltje zilverpoets. Natuurlijk kunt u er ook altijd mee naar de juwelier die het sieraad opnieuw kan polijsten en die gelijk de zettingen na kan kijken.

Als er sprake is van hardnekkige viezigheid laat je het oude sieraard rustig een half uur inweken in een sopje. Pak vervolgens een tandenborstel met zachte haren en poets vervolgens rustig en zorgvuldig het gouden sieraad schoon. Je zult zien dat de antieke halsketting, armband of ring direct de bijzondere glans weer terug heeft gekregen. Wij hopen dat je de glans zo mooi vindt dat je besluit om het oude goud niet te verkopen. Draag je het sieraad niet of incidenteel? Bewaar het dan in een sieradendoos die aan de binnenzijde met een zachte stof is bedekt. Of neem een stoffen zakje om het oude goud in te doen. Dan blijft de glans.

3. Oude gouden sieraden zijn draagbaar

Oude gouden sieraden zijn net zo draagbaar als nieuwe sieraden. Het is misschien nodig om de armband, ring of halsketting schoon te maken als deze lang niet is gedragen. Daarna heeft het goud zijn glans weer en is het sieraad als nieuw. Goud is met betrekking tot sieraden altijd al een van de meest populaire materialen geweest. Het staat stijlvol als je gouden oorbellen draagt of een ring van goud.

Bovendien zijn gouden sieraden uitstekend met elkaar te combineren, zoals een armband en een collier. Het is net als met andere sieraden zo dat het prima is om af te wisselen. Je hoeft niet dagelijks met een antiek stuk om je hals te lopen, maar bewaar het bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden. Uiteraard is het natuurlijk wel mogelijk om een pronkstuk iedere dag te dragen. Dat is gewoon persoonlijk en hangt af van je kledingstijl en gewenste uitstraling. Zo laat je het oude goud een sieraad zijn om dagelijks te dragen of om incidenteel voor de dag te halen om mee te shinen.

4. Antieke sieraden zijn handwerk

Goud leent zich zolang als het oud is al om te bewerken. Een sieraad met een antiek karakter uit een erfenis is dan ook als handwerk aan te merken. Er is door de ontwerper en maker veel aandacht en tijd aan besteed om het pronkstuk te realiseren. De aandacht en tijd die eraan is besteed, is terug te zien in het design.

De details van afwerking zijn bijzonder mooi en door het handwerk is er sprake van een perfecte kwaliteit. Handwerk onderscheidt zich van de massaproductie en is daardoor extra waardevol. Het is toch eeuwig zonde als je overweegt het antieke handwerk te verkopen en om te laten smelten. Onderschat de waarde niet die het handwerk met zich meebrengt. Dat heeft veel meer waarde, want dat stukje handwerk is nu eenmaal onbetaalbaar.

5. Oud goud is interessant

Er is nog een reden om oud goud uit een erfenis niet te verkopen. Het is namelijk heel interessant om een antiek stuk in je bezit te hebben. Zo heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de keuren op te zoeken. Het is eveneens interessant omdat het stuk dateren eveneens tot de mogelijkheden behoort. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk dat je een bijzonder gouden sieraad in handen hebt gekregen wat door een bekende ontwerper of goudsmid is gemaakt.

Heb je meerdere oude gouden sieraden in het bezit gekregen dan is het helemaal interessant om op onderzoek uit te gaan. Het is daarbij mogelijk om alle verkregen gegevens per oud gouden sieraad te noteren. Op deze manier beleef je extra plezier aan de verkregen erfenis met oud goud. Vind het je zelf minder interessant om op onderzoek uit te gaan? Dan is er misschien wel iemand in je familie of directe omgeving die dat graag voor je doet.

6. Antiek goud heeft een geschiedenis

Er zijn veel mensen die bij een erfenis met gouden sieraden alleen maar aan de geldelijke waarde denken. Deze mensen vergeten voor het gemak maar vaak even dat antiek goud een geschiedenis heeft. Ergens is er ooit iemand geweest die het gouden sieraad heeft ontworpen. Daarna is er iemand gekomen die het stuk heeft gekocht en het de rest van het leven in het bezit heeft gehad.

Er is dan ook sprake van een lange geschiedenis en die wis je uit als je besluit het goud te verkopen. De persoonlijke geschieden van het sieraad is waardevol en wil je toch niet laten verdwijnen. Vooral niet als het stuk tot je familie heeft behoort en misschien al generaties lang wordt doorgegeven. Het is eeuwig zonde als je het goud verkoopt en de geschiedenis laat omsmelten.

Antieke gouden sieraden broches, gouden colliers, gouden oorbellen bij Zilver.nl

7. Antieke sieraden zijn familiestukken

Antieke sieraden behoren vaak al generaties lang tot de familie. Een familiestuk doe je niet zomaar weg. Ook niet als je er geld voor krijgt dat je eigenlijk niet nodig hebt. Je staat er misschien niet zo direct bij stil, maar familiestukken vertegenwoordigen binnen de familiegeschiedenis een grote waarde. Verkoop je oude gouden sieraden die al jarenlang tot je familie behoren?

Die misschien wel van je over-over-grootmoeder zijn geweest of van je opa die je zo dierbaar was? Besef dan dat je een stukje familiegeschiedenis laat verdwijnen. Alleen maar om er een beetje geld voor te krijgen dat je met het uitgeven ook weer laat verdwijnen. Dan is er niets meer en is het familiestuk opgelost in het niets. Neem daarom niet overhaast een besluit, maar denk er in elk geval eerst goed over na.

8. Vintage goud maakt je outfit compleet

Vintage is in vele opzichten tegenwoordig een trend. Niet alleen op het gebied van meubelen en kleding, maar ook als het om vintage sieraden gaat. Misschien heb je wel een opzichtig pronkstuk met vintage kenmerken uit een erfenis ontvangen. Dat is juist heel modern om in deze tijd te dragen. Bovendien dragen vintage sieraden bij aan het compleet maken van je outfit. Heb je ook niet het idee dat er wat mist als je zonder sieraden de deur uitgaat? Dat je geen armband, halsketting, oorbellen en horloge draagt en je als het ware wat kaal voelt? Antieke sieraden zijn omdat vintage helemaal in is fantastisch om je looks de laatste finishing touch te geven. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om een oud gouden sieraad iets aan te passen zodat het wel helemaal naar je zin is!

9. Persoonlijk en uniek

Elk antiek sieraad van goud is persoonlijk en uniek. Je kijkt ernaar en ziet misschien wel de persoonlijkheid van je dierbare familielid erin terug. Daar krijg je warme herinnering van en je weet meteen weer waarom die persoon zelf ook zo uniek was. Oude gouden sieraden hebben niet alleen door het design een eigen uniek karakter gekregen. Het persoonlijke karakter is ook ontstaan door de persoon die het oude gouden sieraad droeg. Door het gouden sieraad in je bezit te houden, waar je een deel van die persoonlijkheid bij je. Dat maakt het ook zo uniek en waardevol.

Probeer het gewoon, de oude parel oorbellen van je oma of tante staan je waarschijnlijk geweldig!

De gouden oorbellen van oma of tante staan je waarschijnlijk geweldig!

10. Waarde blijft en stijgt

Als je oude gouden sieraden uit je erfenis wilt verkopen en laten omsmelten, bedenk dan één ding. Goud is inderdaad geld waard en in de toekomst zelfs nog meer dan nu het geval is. Het is van goud bekend dat het altijd waarde behoudt. De geschiedenis laat zien dat natuurlijk met ups en downs de waarde van goud door de jaren heen stijgt. Je hebt nu waarde in je handen en die waarde is in te ruilen voor geld. Wil je dat echt? Bekijk eerst nog eens de vorige 9 redenen waarom je oud goud NIET moet verkopen. Wil je het dan alsnog? Bedenk dan nogmaals dat de oude gouden sieraden die je nu in handen hebt, later nog veel meer waard zijn. Mocht geld een reden zijn om te verkopen dan is de waardestijging in de toekomst vooral een reden om het nu niet te doen. Bewaar de oude gouden sieraden en koester de niet-materiële waarde ervan. Verkopen kan maar één keer en daarmee wis je de herinnering direct uit.

Verkoop je oude gouden sieraden wel

Oude gouden sieraden kun je natuurlijk wel verkopen/inruilen of laten smelten als ze stuk en/of erg beschadigd zijn.

Lees ook:

Uw zilver verkopen? 10 Redenen om het NIET te doen

Bekijk ook de collectie:

Gouden sieraden

Antieke sieraden

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *