Uw zilver verkopen? 10 Redenen om het NIET te doen

Geplaatst door

Het verkopen van oud en antiek zilver is aan de orde van de dag. Mensen komen bij het opruimen van het huis of bij een verhuizing bijvoorbeeld zilver tegen waar zij niets meer mee gaan doen. Zo komt het ook veel voor dat antiek zilver uit een erfenis terechtkomt bij nabestaanden. Die kijken ernaar en weten vaak niet wat er mee te doen. Wel vertellen ze de mooie herinneringen die ze eraan hebben, waar het stuk had gestaan, wanneer ze met het zilveren bestek hebben gegeten. Het zilver ziet er nu soms niet mooi meer uit als het niet goed is onderhouden. Ook denken mensen dat het bij verkoop misschien wel veel geld oplevert. Verkopen is eeuwig zonde als het om antiek zilver gaat.

Uw oude zilver verkopen, wat zonde

Wij van Zilver.nl zijn echte zilverliefhebbers en vinden het oprecht jammer dat mensen ervoor kiezen om antiek zilver te verkopen. Wat gebeurt er met het antieke zilver? Dat wordt omgesmolten om er weer nieuwe sieraden of zilverwerk van te maken. Daarmee gaat voorgoed een herinnering, een stukje geschiedenis en vaak zelfs een bijzonder verhaal verloren. Om iedereen zich daar bewust van te maken, hebben wij tien redenen opgesteld om zilver maar beter niet te verkopen. Misschien dat mensen, u, dan nog een keer overweegt om antiek zilver niet in te leveren in ruil voor geld.

Antiek zilver, zo mooi en duurzaam verkoop het niet

1. Zilver is prachtig

Zilver is een prachtig materiaal dat een lang bestaansrecht kent. Voordat de jaartelling begon, gebruikte men het al als versiering of als betaalmiddel. Er gaat een rijke historie achter schuil, waar niet iedereen zo snel bij stilstaat. Zilver boeit mensen al eeuwen. Wie antiek zilver uit een erfenis krijgt, ziet niet altijd meteen de pracht ervan in. Zilver dat nooit gepoetst is, ziet er ook minder aantrekkelijk uit. Het is echter een kleine moeite om het op te poetsen en weer te laten stralen als nooit te voren. Dan komt de echte waarde door het karakter en de uitstraling veel beter naar voren. Antiek zilver past bij elk interieur van klassiek tot strak modern.

Zilverwerk in een modern interieur Blog Zilver.nl

 

2. Antiek zilver heeft een verhaal

Een andere reden om zilver niet te verkopen, is het verhaal dat achter antiek zilver schuilgaat. Het gaat meestal om voorwerpen waar een mooi en persoonlijk verhaal aan verbonden is, het heeft al veel ‘meegemaakt’. Er is echt sprake van een karaktervolle betekenis met een geschiedenis. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen er een fijne herinnering aan hebben. Een voorwerp met een verhaal vertegenwoordigt een emotionele waarde. Een waarde die veel meer waard is dan het geld dat de verkoop oplevert.

3. Zilver is duurzaam

Iedereen is het er tegenwoordig wel over eens dat duurzaamheid heel belangrijk is. Bij duurzaamheid gaat het onder meer om de levensduur en bruikbaarheid. Zilver is als sieraad, maar ook als praktisch voorwerp in alle opzichten duurzaam te noemen. Dat is van grote waarde in de huidige wegwerpmaatschappij. Zilver verkopen draagt bij aan het in stand houden van de wegwerpmaatschappij. Dat is een gemiste kans en strijkt tegen de haren van het duurzame karakter in. Zilver bestek wat 250 jaar geleden gemaakt is, is nog zeer geschikt om iedere dag mee te eten!

4. Zilveren voorwerpen zijn bruikbaar

Antiek zilver gekregen uit een erfenis? Wij krijgen dagelijks telefoontjes van mensen die net als u het uit erfenis verkregen zilver willen verkopen. Of liever eerst de waarde willen weten om te kijken hoeveel het oplevert. Dat vinden wij jammer, want er zijn enorm veel voorwerpen van zilver die bruikbaar zijn. Het meeste zilverwerk is gemaakt om te gebruiken! Het is zelfs hip om bijvoorbeeld de tafel te dekken met zilver bestek en servetringen. Dat geeft het diner een speciaal tintje en de beleving en ervaring is op zich al veel waard.

ongepoetst antiek zilver bestek Blog Zilver.nl                            Antiek hand gesmeed zilver bestek op tafel Blog Zilver.nl

Neem nou het zilveren bestek hierboven op de foto, dit is zilver bestek wat met de hand is gesmeed in de 18e eeuw. Als dit zilveren bestek gepoetst is, wat misschien een half uur werk is, is het een genot om de tafel mee te dekken en om ermee te eten. Zilver is zuiver en het is warmte geleidend waardoor je lepel of vork warm aanvoelt.

5. Zilverstukken in de familie houden

Het is bij zilveren voorwerpen en sieraden zo dat het generatie op generatie in de familie blijft. Dat is altijd zo geweest, maar dat tij lijkt nu te keren omdat de moderne maatschappij minder waarde hecht aan tradities. Dat is jammer, want zo gaan pronkstukken van zilver die jaren in een familie zijn geweest zo maar verloren. Het is toch mooi om een traditie in stand te houden en familiezilver door te geven aan een volgende generatie. Soms staan er op deze familiestukken initialen, familiewapens of data die hun eigen verhaal vertellen. Als u het verkoopt, behoort het in elk geval niet meer tot de familie en daarmee verbreekt u als het ware de schakel van de familietraditie.

Waar een zilveren erfstuk toe kan leiden leest u in: Het begon met een erfstuk…

6. Zilveren familiestukken zijn waardevol

Zilveren familiestukken zijn waardevol. Weet u waarom? Het zijn typisch voorwerpen die van uw huis echt een thuis maken. Dat heeft te maken met de tijd, maar ook met de herinnering. Het zijn persoonlijke voorwerpen die de hele familiegeschiedenis hebben meebeleefd. Zilveren bestek heeft in uw familie zoveel jaren deel uitgemaakt van het leven aan de eettafel, de kerstdis en het heeft al heel veel meegemaakt. Verkoopt u het zilver dan neemt u voor een deel afscheid van het verleden. Een verleden dat nooit meer terugkomt en niet meer fysiek tastbaar is voor u.

7. Zilverwerk is handwerk

Zilverwerk is handwerk en bij antieke stukken heeft de zilversmid er bloed, zweet en tranen in gestoken. Hoe jammer is het dan dat zilverwerk dat door handwerk tot stand is gekomen zomaar verdwijnt. Dat is eeuwig jammer. Het ambachtelijke zilverwerk is prachtig en blijft ook altijd het mooie design en sierlijke details behouden. Handwerk is in onze tijd onbetaalbaar geworden, bekijk het zilverwerk eens op uw gemak en geniet van het vakmanschap.

8. Zilver geeft glans aan het leven

Er is nog een reden waarom u zilver niet zomaar moet verkopen. Het geeft namelijk glans aan het leven. Misschien dat het zilver dat u wilt verkopen niet meer glanst of heel dof is. Daar is wat aan te doen. U hoeft het alleen maar op te poetsen om het zilver weer glans aan uw leven te laten geven. Gepoetst zilverwerk is altijd prachtig om naar te kijken of het nu om een siervoorwerp gaat of om een gebruiksvoorwerp. Hoe gaat dit poetsen in zijn werk?

Zoek een oude zachte katoenen doek bijvoorbeeld een oud shirt of laken en pak een flesje zilverpoets. Zet vervolgens een heerlijk vers kopje koffie en ga rustig aan tafel zitten. Wrijf het antieke zilver in met wat zilver poets en neem tussendoor een slokje koffie. Bekijk het stuk zilver eens goed, kijk hoe het gemaakt is. Op de echte donkere plekken kunt u wat harder wrijven en daarna wrijft u het stuk weer uit met een schoon stukje doek. Mooi geworden? Nog niet schoon genoeg, dan herhaalt u het poetsen nog een keer. Nu kunt u het zilver gaan gebruiken of een mooi plekje geven in huis.

 

Oud zilver poetsen, dat wordt mooi Blog Zilver.nl                                                Oud zilver poetsen, hoe doe je dat Blog Zilver.nl

 

9. Antiek zilver is interessant

Antiek zilver kent niet alleen een herinnering, want het is ook in deze tijd nog interessant. Zo interessant dat er zelfs nieuwe herinneringen mee te maken zijn. Het is onder meer mogelijk om de zilverkeuren op te zoeken en het zilverstuk te dateren. Hoe leuk is het om een stuk zilver te plaatsen in het tijdsbeeld waarin het gemaakt is. Bij Nederlandse zilverkeuren is het vaak mogelijk om de zilversmid, de plaats en het exacte jaartal op te zoeken.

U kunt de Nederlandse zilvermerken opzoeken in onze Zilverkeuren database

Zilverkeuren database van Zilver.nl
Zilverkeuren database van Zilver.nl

Antiek zilver vertelt ons ook verhalen over het leven van vroeger.

10. De waarde blijft in alle opzichten behouden

Door zilver niet te verkopen blijft het altijd de waarde behouden. Zelfs in alle opzichten. Niet alleen om de tastbare herinnering, maar ook als het gaat om de geldelijke waarde. Het is zelfs zo dat de waarde van zilver door de jaren heen een stijgend verloop heeft gekend.

Antiek zilver is bijzonder

Zilver is gewoon bijzonder en het gaat ons aan het hart als mensen prachtig antiek zilver te gelde willen maken. Daarom hebben wij ook deze 10 redenen bedacht. Ook al is er maar één iemand die hierdoor het antiek zilver in de familie behoudt dan is ons doel al bereikt. Het is in elk geval even een bewustwording. Veel mensen staan er ook gewoon niet bij stil, maar door erover na te denken, is het misschien zo dat het antiek zilver behouden blijft. Het is voor ons als zilverliefhebbers nu eenmaal jammer dat mensen hun antiek zilver willen verkopen. Er is al haast geen handwerk meer te koop in deze wergwerpmaatschappij!

 

Lees ook:

Zilver bewerken en versieren, hoe gaat dat in zijn werk?

Waarom de keus voor zilver?

Bekijk ook:

de Zilverkeuren database

Onze collectie:

Antiek zilver

6 reacties

 1. Ja ik heb vele stukken zilver servies en gebruiksvoorwerepn, ook uit de 18e eeuw en ouder, de familie wil het toch verkopen. Welke betrouwbare persoon of instantie (bedrijf) kan ik hiervoor benaderen?

 2. Ook ik wil mijn verzilverd bestek verkopen. Het gaat om een cassette voor 12 volledige couverts. Mijn kinderen willen het niet en ik gebruik het niet meer. Het is oud maar heeft geen beschadigingen. Frans merk Argental.

 3. Beste mevrouw Boonstra,
  waar kan ik verzilverd bestek verkopen ? Het gaat om een lepel, vork en een mes. Ooit cadeau gekregen.
  met vriendelijke groet,

  Hermien Jansen

 4. Ik ben het eens met uw artikel.
  Helaas is niemand in mijn (kleine) familie geinteresseerd in het familie zilver….

 5. Ik gebruik mijn zilver dagelijks en hoef niet veel te poetsen. Alleen ei geeft een zwarte laag. Verder poets ik, als dat toch nodig is, met Hagerthy zilver care. Omdat je het product afwast krijg je geen bijsmaakjes van de zilverpoets.

  1. Goedemiddag D.S. Hamelijnck,

   Zilver bestek mag ook iedere dag gebruikt worden, het is door en door van zilver en blijft generaties lang mooi. Wij poetsen ons bestek met flint dit polijst ook een klein beetje zodat het zilveren bestek mooi blijft glanzen.Heel veel tafelplezier met uw bestek!

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *