Zilver.nl blog logo

Het begon met een erfstuk…

Door Saskiageschreven op 23 januari 2020 Geen reacties


Waarom zou je je verdiepen in zilveren gebruiksvoorwerpen? Bij mij begon mijn interesse met een erfstuk. Toen mijn Oma overleed was ik 22 en ik kreeg 6 zilveren theelepels Dit is een link naar onze webwinkel en een suikerschep. Het was deel van een set; de ander helft – 6 theelepels en een theeduim – ging naar mijn broer. Ik rolde de lepeltjes in een vloeipapiertje, legde ze ergens in een la en dacht er niet meer over na. Zilveren theelepels verzamelen bij Zilver.nl Totdat ik op een mooie nazomerdag, vele jaren later, over de antiekmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag slenterde. Daar lag op een kraam een grote zilveren lepel. De flinke lepel had precies hetzelfde model als die theelepels van mijn Oma. De dame achter de kraam wist te vertellen dat het een specifiek model betrof, en dat er heel veel verschillende soorten lepels en vorken van gemaakt waren. Mijn interesse was gewekt.

Lepels en vorken in alle maten en soorten

Ik kocht de lepel, die omschreven werd als “van een groot couvert”. Na wat rondspeuren kwam ik terecht in een wereld van grote en kleine couverts, fruitcouverts, dienbestek en nog heel veel meer. Bijzonder gevormde lepels bleken elk een eigen toepassing te hebben. Of, eigenlijk : te hebben gehad. Want de tijd dat zilveren bestek actief gebruikt werd, ligt ver achter ons. Ook de informatie waar al die verschillende lepels voor gediend hebben, bleek een echte speurtocht te zijn.

Dat ene lepeltje…

Na vele jaren van lezen en speuren weet ik ondertussen heel aardig welk model lepel waarvoor bedoeld is. Het is een wonderlijke reis langs spiegeleischeppen, bonbonlepels en sardinevorkjes geworden. Ook weet ik nu, dankzij oude catalogi, beter wat er ooit allemaal gemaakt is. Deze rijkdom aan lepels en lepeltjes vormt nu dus mijn jachtgebied, altijd op zoek naar dat ene stuk dat ik nog niet heb.

Trouwcadeau

Mijn Oma had nooit kunnen bedenken dat haar theelepels de aanleiding zijn geweest voor vele uren speur-plezier. Mijn Oma & Opa hebben de set lepeltjes gekregen voor hun huwelijk. Toen zijn in 1936 trouwden was het sparen voor de uitzet en het verkrijgen van de “missende stukken” op je trouwdag heel gewoon. Ze hadden geen compleet zilveren bestek voor dagelijks gebruik. Alleen deze theelepels, die alleen tevoorschijn kwamen voor de Zondagse theevisite. Een fijne gedachte dat Oma’s zondagse lepeltjes nu bij mij in de kast staan en nog steeds gebruikt worden bij verjaardagen en Kerstdiners. antieke zilveren theelepels bij Zilver.nl
Opa en oma trouwden in 1936, en kregen zilveren theelepels cadeau. De lepels zijn gemaakt in “model 210” door Gerritsen en Van Kempen. Ze vormden voor mij de aanleiding tot een eindeloze speurtocht om steeds meer bijzondere lepels van dit model te vinden. Ik zal hierover in een aantal blogs vertellen.
Bekijk ook: Zilveren theelepels & gebaksvorken Dit is een link naar onze webwinkel uit de collectie van Zilver.nl De collectie zilver bestek en schepwerk in model 210 Dit is een link naar onze webwinkel van Zilver.nl  
Beoordelingen

8

Vlot en netjesBesteld en binnen een paar dagen thuis.Els en Peter van Andel · ELBURGgisteren om 20:01

10

Goede service!Mijn bestelling is snel behandeld en snel bezorgd. Ik had voor mijn eerste kleinkind een rammelaar gekocht en laten graveren. Dit is heel mooi en correct gedaan. Mochten er meer kleinkinderen komen, dan is deze juwelier door mij opnieuw te vinden! Dank jullie wel voor de snelle en correcte levering!Trudie De Bruin · 's-Gravenhagegisteren om 14:45

10

Zeer snelle en correcte levering.De website is duidelijk. Wat wel handig zou zijn is een beter idee van de gravering van de gewenste tekst. Er staan diverse voorbeelden maar die komen niet bij de aanvraag te voorschijn. We hadden niet verwacht dat we het bestelde al binnen 24 uur in huis zouden hebben. En zeer verzorgd. Mooi verpakt en zonder plastic. En een leuke verrassing erbij bovendien. Met zo'n cadeau kun je aankomen!Wessel · Vledder17 mei 22

10

Heel mooi product in prachtige verpakking Het bestellen ging heel eenvoudig. Het product voldeed volledig aan mijn verwachting. En het was super mooi ingepakt.Berdien · Zuid-Scharwoude17 mei 22

10

Super.Prachtige overzichtelijke website met een uitgebreide collectie My iMenso. En een hele snelle verzending. En als laatste prachtig ingepakt, echt super. Dank jullie wel.José · Almere15 mei 22

4429 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl