Het begon met een erfstuk… - zilver.nl blog
Zilver.nl blog logo

Het begon met een erfstuk…

Door Saskiageschreven op 23 januari 2020 Geen reacties


Waarom zou je je verdiepen in zilveren gebruiksvoorwerpen? Bij mij begon mijn interesse met een erfstuk. Toen mijn Oma overleed was ik 22 en ik kreeg 6 zilveren theelepels Dit is een link naar onze webwinkel en een suikerschep. Het was deel van een set; de ander helft – 6 theelepels en een theeduim – ging naar mijn broer. Ik rolde de lepeltjes in een vloeipapiertje, legde ze ergens in een la en dacht er niet meer over na. Zilveren theelepels verzamelen bij Zilver.nl Totdat ik op een mooie nazomerdag, vele jaren later, over de antiekmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag slenterde. Daar lag op een kraam een grote zilveren lepel. De flinke lepel had precies hetzelfde model als die theelepels van mijn Oma. De dame achter de kraam wist te vertellen dat het een specifiek model betrof, en dat er heel veel verschillende soorten lepels en vorken van gemaakt waren. Mijn interesse was gewekt.

Lepels en vorken in alle maten en soorten

Ik kocht de lepel, die omschreven werd als “van een groot couvert”. Na wat rondspeuren kwam ik terecht in een wereld van grote en kleine couverts, fruitcouverts, dienbestek en nog heel veel meer. Bijzonder gevormde lepels bleken elk een eigen toepassing te hebben. Of, eigenlijk : te hebben gehad. Want de tijd dat zilveren bestek actief gebruikt werd, ligt ver achter ons. Ook de informatie waar al die verschillende lepels voor gediend hebben, bleek een echte speurtocht te zijn.

Dat ene lepeltje…

Na vele jaren van lezen en speuren weet ik ondertussen heel aardig welk model lepel waarvoor bedoeld is. Het is een wonderlijke reis langs spiegeleischeppen, bonbonlepels en sardinevorkjes geworden. Ook weet ik nu, dankzij oude catalogi, beter wat er ooit allemaal gemaakt is. Deze rijkdom aan lepels en lepeltjes vormt nu dus mijn jachtgebied, altijd op zoek naar dat ene stuk dat ik nog niet heb.

Trouwcadeau

Mijn Oma had nooit kunnen bedenken dat haar theelepels de aanleiding zijn geweest voor vele uren speur-plezier. Mijn Oma & Opa hebben de set lepeltjes gekregen voor hun huwelijk. Toen zijn in 1936 trouwden was het sparen voor de uitzet en het verkrijgen van de “missende stukken” op je trouwdag heel gewoon. Ze hadden geen compleet zilveren bestek voor dagelijks gebruik. Alleen deze theelepels, die alleen tevoorschijn kwamen voor de Zondagse theevisite. Een fijne gedachte dat Oma’s zondagse lepeltjes nu bij mij in de kast staan en nog steeds gebruikt worden bij verjaardagen en Kerstdiners. antieke zilveren theelepels bij Zilver.nl
Opa en oma trouwden in 1936, en kregen zilveren theelepels cadeau. De lepels zijn gemaakt in “model 210” door Gerritsen en Van Kempen. Ze vormden voor mij de aanleiding tot een eindeloze speurtocht om steeds meer bijzondere lepels van dit model te vinden. Ik zal hierover in een aantal blogs vertellen.
Bekijk ook: Zilveren theelepels & gebaksvorken Dit is een link naar onze webwinkel uit de collectie van Zilver.nl De collectie zilver bestek en schepwerk in model 210 Dit is een link naar onze webwinkel van Zilver.nl  
Beoordelingen
3946 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Prettig contact en zeer snelle en correcte afhandeling.Diverse artikelen op de website besteld in de loop de jaren. Arriveerde altijd per ommegaande, ook als het cadeau voor een ander adres betrof. Altijd leuk in kado-verpakking. Onlangs iets wat ikzelf kado gekregen had geretourneerd om te ruilen, ging ook heel soepel.Beatrice - Heemstede
Uitstekende serviceUtstekendA. - Malden
Nette verkoperAAA+E.J.T. Knoppers - Dordrecht
Uitstekende service.Ik heb telefonisch kontakt gezocht. En ben uitstekend geholpen. Ik zal zeker opnieuw op deze manier mijn bestelling doen in de toekomst.Marten Auwen - Meeden
In één zin is te weinig!Onze ervaring is meer dan top! Super mooi product héél héél erg mooi gegraveerd en het cadeautje was heel mooi ingepakt.Corina Romonesco - Helmond
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .

* vereist
Instagram
Heerlijk! We zijn er bijna! Dan mogen we weer uit eten, trouwen, feestjes vieren en er extra van genieten! 
Wat hebben jullie het meest gemist? Wat ga je als eerste doen?

#feest #feestje #feesten #trouwen #trouwen2021 #jubileum #proost #wegmetcoronaDeuren open en dan de tafel dekken met mooi porselein of aardewerk glad zilver bestek, zo mooi!

#tafelzilver #silverflatware #zilverbestek #zomooi #gedektetafel 😍De camee sieraden van Cameo Italiano zijn prachtig niet meer de camee van oma maar helemaal van nu!

https://zilver.nl/sieraden/sieradenmerken/diluca/

#cameoitaliano🔝💖 #cameoitaliano #diluca #CAMEE #sieradenMooi weer, love in the air!😍

Prachtige bicolor zilveren oorstekers in hartvorm van Bastian Inverun

https://zilver.nl/bastian-inverun/27821.html

#loveisall #loveisintheair❤️ #bastianinverun #oorbellen  #zilverenoorbellen #bicolorJAAAAAAAAAA eindelijk we mogen weer op stap met onze museumkaart! 

#museumlover #museumkaart #museumjaarkaart #Hermitage #hetmauritshuis #museumamsterdam #hetrijksmuseum #museumdiva #museumloverPrachtig deze set met Boheems granaat gemaakt in de 19e eeuw. Oorhangers met een broche die ook als hanger gedragen kan worden en die aan de achterzijde is voorzien van een medaillon.

https://zilver.nl/broches/granaat-sieradenset.html

#antiekesieraden #antiekejuwelen #broche #oorbellen 
#bringbackthebroochEen nieuw gemaakt stukje miniatuur, deze kleine zilveren versie van het grachtenpand op nummer 269 van de Herengracht te Amsterdam. Het prachtige pand met de trapgevel wat in 1656 is gebouwd.Ja, het gaat echt gebeuren, we krijgen hogere temperaturen en zon! Dan kunnen we eindelijk flaneren en mensen kijken vanaf een terras! Tijd voor vrolijke outfits met frisse kleuren en sieraden. Coeur de Lion sieraden zijn fris, vrolijk en kleurrijk.

#zomer #fris #coeurdelion #kleurrijk #sieraden #sieradensetsNieuw binnen dit mooie zilveren (koektrommel) dienblad gemaakt door Gilles Grevink te Amsterdam in 1853. Prachtig blad om twee zilveren koektrommels op te presenteren of voor kopjes, glazen of een stel Biedermeier karaffen!