Welk vorkje of lepeltje is dit…?
Inhoudsopgave

‘Bon ton’
Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd het ‘bon ton’ om voor ieder gerecht ander diengerei te gebruiken. Het gevolg was dat er een enorm aantal ontwerpen aan verschillende maten en vormen vorkjes en lepeltjes kwam. Toen wist iedereen feilloos het juiste gebruik van de diverse ontwerpen. Maar weten we dat nog steeds…?
Fascinerend overzicht
We hebben eerder geschreven over theelepels, koffielepels etc [zie ook: Theelepeltjes en meer – Zilver.nl blog], maar er zijn nog heel veel meer grote en kleine lepels gemaakt. Inderdaad, ieder ontwerp net anders en ieder lepeltje voor een specifiek gebruik.

Wiskemann S.A.
Ik kwam een prachtig overzicht tegen van het leveringsprogramma van Bruno Wiskemann S.A., een Belgische fabrikant van verzilverd bestek. Want kunt u alle namen van bovenstaande lepels goed raden? Daar gaan we, van links naar rechts: compote [dien], compote [dessert], confiture, aardbeien, frites [dat was een nieuwe voor mij], ijs [dien], ijs [dessert], de herkenbare grote groentelepel gevolgd door het kleine mosterdlepeltje, olijven, zuur en aardappelen. En dit is nog maar één rij van het complete leveringsoverzicht. Hieronder een foto van het complete leveringsprogramma:

Bijpassend bij het model
Hierbij moet je je bedenken dat ieder lepeltje [vorkje, schepje, …] beschikbaar was bijpassend bij het model couvert, dus een puntfilet cassette has ook een puntfilet sardinevork of ijsschep, en een rondfilet cassette had dus een aspergetang of visschep met een steeluiteinde in rondfilet. Het is ook eigenlijk geen wonder dat zo vele fabrikanten van zilveren en verzilverde bestekken ten onder zijn gegaan.
Complete lijst met benamingen
Voor de liefhebber als laatste de complete lijst met benamingen – in het Frans, dus u moet even aan het werk. Echt even doen, want de moeite waard – zie bijvoorbeeld nr 27 de kersenlepel [ook nog nooit van gehoord].

Zo is dit leveringsoverzicht van Wiskemann een mooi inkijkje in de ‘aangeklede tafel’ van weleer, en de bijna oneindige hoeveelheid charmante verrassingen die we nog steeds in de antieke bestekcassettes [ Bestekcassettes – Zilver.nl blog ] aantreffen.
Beste Casper Dickmann,
Wat leuk dat u vraagt naar model 210 van Gerritsen en van Kempen, het Art Deco model waarover ik al diverse blogs geschreven heb. Allereerst over uw theelepels: gezien de lengte ervan, denk ik dat het koffielepels betreft. Theelepels zijn zo rond de 11 cm, en mokkalepels nog kleiner (ca 9,5 cm).
Gerritsen en van Kempen hebben in de jaren “30 een aantal gehamerde bestekmodellen in hun assortiment gehad. Helaas is weinig bekend over de achtergrond van de ontwerpen, van model 210 is zelfs de ontwerper onbekend. Het complete overzicht aan bestekmodellen en hun ontwerpers vindt u in het boek Zeist Zilver Werken geschreven door mw A. Krekel (uitgeverij Waanders, 2004).
Zelf denk ik dat de ontwerper het effect van contrast tussen de gehamerde steel en het gladde uiteinde wilde benadrukken, en met succes. Model 210 is goed “verzamelbaar”, er zijn taartvorkjes, taartscheppen etc van beschikbaar.
En echt geweldig dat u de set doorgeeft aan de volgende generatie. Wellicht een idee om ze voor het kerstdiner nog eens op te wrijven en te gebruiken voor een chocolademousse uit een glaasje?
Geniet van uw mooie bezit en een hartelijke groet,
Saskia
Goede middag,
Wat een ontzettend leuke site.
Ik durf daarom hier wel een vraag te stellen.
Van mijn moeder heb ik 12 theelepeltjes ( 13,1 cm) model 210 van Gerritsen en van Kempen.
Ik wil ze doorgeven aan mijn kinderen en zou ze graag iets willen vertellen over de achtergrond van het model, bv waar het op gebaseerd is.
Kan iemand mij helpen?