Theelepeltjes en meer

Geplaatst door

Zilveren lepels in drie maten Blog Zilver.nl

Een theelepel – je zou zeggen het meest standaard ding in je huishouden. Handig voor het doorroeren van suiker, een druppel honing of een wolkje melk mocht je voor een High Tea gaan. Toch is ook hierover genoeg te vertellen : niet alleen omdat mijn zilver-speurtocht hier begon, maar ook omdat zo’n theelepel nog niet zo simpel is als je zou denken.

De start van een speurtocht

Zoals je misschien wel hebt gelezen (Het begon met een erfstuk…), kreeg in een setje zilveren theelepels na het overlijden van mijn Oma. Deze theelepels zijn heel bruikbaar : stevig, 11 cm lang en mooi strak vormgegeven. Het model bleek een prachtig Nederlands Art Deco model te zijn : een hamerslag steel, met een strak glad puntje. Ik kreeg 6 van deze lepeltjes, en ging op zoek naar uitbreiding. Ik kwam terecht in een wereld van kleine en nog kleinere zilveren lepeltjes. Tot mijn verbazing bleken die verschillende maten kleine zilveren lepeltjes allemaal een eigen functie te hebben.

Zilveren theelepels Art Deco bij Zilver.nl blog

En dit lepeltje is een…?

Al die lepeltjes in verschillende maten lijken nu volstrekt onlogisch. Nog geen eeuw geleden begreep iedereen dat er verschil in lengte zat tussen een koffielepel – de grootste van het stel -, een theelepel of een mokkalepel. Deze mokkalepel – de kleinste van de drie- zou je nu perfect kunnen gebruiken als espresso lepel. Qua maat zaten ze vlak bij elkaar : denk aan 11,7 cm voor de koffielepel, 11 cm voor de theelepel en 9,5 cm voor de mokkalepel. Iets groter is de suikerschep, iets kleiner de theeduim.

Zilveren suikerschep, theeschep en theelepels model 210 Blog Zilver.nl
Als je ze naast elkaar legt, zie je dat de grootte en breedte van de diverse lepeltjes onderling verschilt. Vlnr : een zilveren suikerschep, theeduim, mokkalepel, theelepel en koffielepel.

Mooi voor de visite

De zilveren lepeltjes werden per set verkocht. Dit waren er soms 6, maar meestal een dozijn; de 12 lepeltjes werden geleverd in een etui of cassette. In dit etui bleven de zilveren lepeltjes goed bewaard – als ze tegen elkaar aan zouden liggen dan zouden ze krassen krijgen omdat zilver zo’n zacht materiaal is. En de volgende zondag had je ze zo weer bij de hand, voor de thee- of juist de koffievisite…

Theekopje met een zilveren lepeltje Blog Zilver.nl

P.S. De volgende keer meer over de suikerschep en de theeduim

Lees ook:

Het begon met een erfstuk…

Kopje koffie of thee? Zilver op de theetafel

Bekijk ook:

De collectie zilveren theelepels & zilveren gebaksvorken van Zilver.nl

3 reacties

  1. Ik ben een verzamelaar van (tafel)zilver en van oude porseleinen serviezen. Nu vraag ik mij t volgende af: wie weet waarom een koffielepeltje groter is dan een theelepeltje terwijl een theekopje/schoteltje groter is dan een koffiekopje/schoteltje? Verhoudingsgewijs zou ik ‘t omgekeerd verwachten namelijk.

    1. Goedemiddag Hr.R. Van Egmond,

      Bedankt voor uw bericht. In de 18e en begin 19e eeuw werd thee gedronken uit kleine, vaak van Chinees porseleinen kopjes, waarbij een klein lepeltje werd geserveerd. Theedrinken was onder gegoede dames een heel ritueel. Nog altijd wordt thee gedronken uit een glas of een wijd kopje. Het drinken van koffie was ook onder mannen zeer populair, het werd gedronken uit een grotere hoge kop met een wat grotere vaak ook zwaardere lepel. Het lengte verschil werd in de 19e eeuw kleiner en verwisselbaar want er zijn garnituren bekend met 12 koffielepels waar een tuitzeefje bij zat, de koffielepels werden dus toen ook al gebruikt voor de thee.

      Vriendelijke groeten,
      Ursula
      https://zilver.nl

  2. Ik ben een verzamelaar van (tafel)zilver en van oude porseleinen serviezen. Nu vraag ik mij t volgende af: wie weet waarom een koffielepeltje groter is dan een theelepeltje terwijl een theekopje/schoteltje groter is dan een koffiekopje/schoteltje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *