Afbeeldingen op antiek zilver en hun betekenis

//Afbeeldingen op antiek zilver en hun betekenis

Afbeeldingen op antiek zilver en hun betekenis

By |2018-08-23T22:04:18+00:00augustus 14th, 2018|Over zilver|0 Comments

Vanaf het begin van onze interesse voor antiek zilver hebben gravures en afbeeldingen onze aandacht getrokken. Deze afbeeldingen op antiek zilver vertellen een verhaal, geven inzicht in een tijd, laten liefdes zien maar ook de grote verliezen die mensen leden. Dit blog artikel zal langzaam groeien, iedere keer dat we een mooie gravering, afbeelding of tekst tegenkomen zullen we die met uitleg toevoegen.

De liefde, twee verstrengelde handen met een brandend hart

17e eeuwse zilveren huwelijkspenning met gravering van twee handen met een brandend hart de verbonden liefde

17e Eeuwse zilveren huwelijkspenning met gravering van twee handen met een brandend hart de verbonden liefde

Op de foto een prachtige 17e eeuwse gravering op een huwelijkspenning. De afbeelding van de elkaar vastpakkende handen met het brandende hart is in alle eeuwen gebruikt. Het staat voor de bezegelde liefde en we zien het vaak op de deksel van lodereindoosjes, gegraveerd op de achterzijde van de bak van een gelegenheidslepel en op knottekistjes en huwelijksmunten.

Moederliefde

In een tijd waarin er nog geen antibiotica was en er veel ziektes heersten was het krijgen van kinderen en het gezond op laten groeien niet vanzelf sprekend. De kindersterfte maar ook het aantal moeders wat in het kraambed overleed was hoog. Moederliefde of moedergeluk was dan ook een veel voorkomende afbeelding op zilverwerk. De afbeelding bestaat altijd uit een moeder met een kindje op de arm of aan de borst en twee kinderen aan de rokken.

Zilveren gelegenheidslepel bekroond door moederliefde of moedergeluk Zilveren gelegenheidslepel bekroond door moederliefde of moedergeluk 
[/caption] 

Gegraveerde afbeelding van moederliefde 17e eeuws.

De terugkeer van de verspieders uit het beloofde land

De afbeelding van 2 mensen die een enorme druiventros dragen = de verspieders die door Mozes naar Kanaän, het land van melk en honing, werden gestuurd om het land te verkennen, ze keerden terug met tastbare bewijzen van de vruchtbaarheid van het beloofde land waaronder een zeer zware druiventros. Deze afbeelding zien we veel op antieke zilveren lodereindoosjes uit de 18e eeuw.

Antiek zilveren doosje met de afbeelding van de mannen die terufkomen uit het beloofde land

De afbeeldingen op antiek zilver zijn een interessant verzamelgebied.

De keeshond het symbool van de patriotten

In de 18e eeuw werd de keeshond in Nederland het symbool van de patriotten. De patriotten werden ook wel kezen genoemd, een soort scheldnaam die de patriotten zelf gebruikten als erenaam. De keeshond komen we veel tegen als bekroning van een roomlepel, strooilepel of van een pijpenwroeter.

De aanhangers van de patriotten wilden een eind maken aan de macht van de oranjes. De tegenstanders van de patriotten waren de Prinsgezinden, aanhangers van stadhouder Willem V, wiens portret we dan ook veel tegenkomen op deksels van zilveren doosjes. De aanhangers van beide partijen lieten hun politieke voorkeur dus ook zien op hun zilveren gebruiksvoorwerpen.

De keeshond het symbool van de patriotten als bekroning op een roomlepelantiek zilveren roomlepel de steel bekroond door een keeshond

 

Wordt vervolgd

Lees ook;

Victoriaanse sieraden een eerbetoon aan Koningin Victoria

Oude messen, een zoektocht

Bekijk, lees en geniet ook;

van het blog over antiek goud en zilver van Dirk Jan Biemond, conservator van het Rijksmuseum te Amsterdam

DirkJanB

 

About the Author:

Ursula Boonstra - de Jonge is de initiatiefnemer van dit blog over zilver en sieraden. In 1991 besloot Ursula samen met haar man Michel de Jonge om van hun hobby, antiek zilver verzamelen, hun beroep te maken. In de ruim 27 jaar zilver inkopen, bestuderen en verkopen is de kennis enorm gegroeid, deze kennis willen ze graag met u delen, vandaar dit blog.

Leave A Comment

14 + vier =