Zilver.nl blog logo

Met de paplepel ingegoten

Door Saskiageschreven op 8 november 2022 Geen reacties


Zilveren kinderbestek - Blog Zilver.nl

 

Al jaren bestaat er speciaal voor kinderen ontworpen bestek. Dit zilveren of verzilverde bestek is iets kleiner dan dessertcouverts maar weer flink groter dan miniatuur bestek zoals gebruikt in de luxueuze poppenhuizen. Ook zijn er speciale bestekmodellen voor kinderen ontworpen: het eetschuifje en de paplepel.

 

Zilveren couverts met een kinderlepel Art Deco - Zilver.nl

Een reeks lepels, gemaakt door Gerritsen & van Kempen in het Art Déco ‘model 210’. Van boven naar beneden een lepel van een dinercouvert, dessertcouvert, en twee verschillende maten kinderlepels.

Kindercouverts

Een zilveren kindercouvert bestaat uit een ‘standaard’ vork met lepel. Echter, het geheel is net wat kleiner en smaller vormgegeven dan een dessertcouvert [Lees ook: Couverts: de geschiedenis van lepel, vork – en mes - zilver.nl blog ]. Een mes maakt eigenlijk nooit onderdeel van een oud kindercouvert. Wel zijn er een andere bijzondere toevoegingen: het eetschuifje en de paplepel.

Zilveren kinderbestek in een oude verkoopcatalogus model 250 Blog Zilver.nl

Oude verkoopcatalogus zilver bestek van Kempen Art Deco Blog Zilver.nl

Catalogi van Gerritsen & van Kempen (ca 1926 & ca 1933) met de onderdelen van zilveren kindercouverts en de prijslijst.

Schuivertje, bulldozertje, …

Het eetschuifje heeft in de loop van de tijd vele creatieve benamingen gekregen. In de catalogus van Gerritsen en van Kempen en van de Zilverfabriek Voorschoten staat echter hoe dit voorwerp werd genoemd in de eerste helft van de 20e eeuw: een ‘eetschuifje’.

Het idee van dit schuifje was, dat het kind met de rechterhand een hapje eten op de vork – in de linkerhand – duwde. Toch lijkt mij dat een dit voor de gevorderde kleine eter is: eerst moet de motoriek ‘hap naar mond’ verfijnd worden voordat dit schuiven-en-happen lukt. Voor de eerste happen zijn er dan ook paplepels gemaakt.

 

Verschillende soorten zilveren paplepels Blog Zilver.nl

Diverse paplepels

Ook van paplepels zijn diverse ontwerpen beschikbaar. De bekende is de ‘gewone’ kleine lepel, zoals op de foto boven. Er bestond ook een ergonomisch ontwerp: de ‘paplepel dwars’, zoals hij in de catalogus wordt genoemd. Dit is een lepel waarvan de lepelbak niet in het verlegde van het heft ligt, maar er bijna dwars opstaat. Het kind hoeft de hand niet te draaien bij het naar binnen navigeren van de hap. 

Ook bestond er een ‘paplepel met krul’ – een lepelbak met een opgerold heft eraan. Wij zouden dit nu voor een amuse lepel houden. Toch is het een handig ding: het ligt goed in de hand wanneer de (groot) ouder die tegenover de jonge spuit zit het kind kleine hapjes voert.

Mooie set

Zoals in de catalogus te zien is, waren zilveren kindercouverts, het eetschuifje en de diverse paplepels los te koop. Toch werden (en worden!) ze vaak als set aangekocht door bijvoorbeeld troste grootouders als geboorte- of doopcadeau. Naast een couvert met schuivertje en lepel waren er allerhande toevoegingen denkbaar : een servetband, een beker, een bord. Meestal werd de naam en de geboortedatum van het kindje er ingegraveerd. Een mooi en praktisch geboortecadeau voor de kersverse ouders!

 
Etui met een zilver kinderbestek en beker en kom Blog Zilver.nl Zilver kinderbestek met servies in een etui Blog Zilver.nl
 

Een zilveren set bestaande uit complete dessert- en dinercouverts inclusief messen en een klein lepeltje. Wellicht was dit een doopcadeau voor een iets ouder kind. Het bestek is in ‘model 203’, gemaakt door Gerritsen & van Kempen (Zeist) in 1929 en 1930. Het zilveren bord en de papkom zijn van Duitse makelij; het geheel is verkocht door Roelof Citroen (wiens naam aan de binnenkant van het deksel staat).

Dat het eten van zilveren bestek er al van jongs af aan in zat is te zien aan onderstaand rijmpje. Het komt uit één van de vele kinderboeken die Rie Cramer in de 20’er en 30’er jaren heeft getekend en geschreven :

Zilveren kinderlepel oude verkoopcatalogus Blog Zilver.nl

En zeg nou zelf, een ‘paplepel met krul’ was hier toch veel handiger geweest?

Lees ook van Saskia: Couverts: de geschiedenis van lepel, vork - en mes Theelepeltjes en meer Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Kinderbestek Dit is een link naar onze webwinkel Kraamcadeaus Dit is een link naar onze webwinkel  
Beoordelingen

10

Prima service en prachtig cadeauMet een zeer snelle service (voor 15:00 besteld is volgende dag bezorgd) een prachtig en bijzonder cadeautje bezorgd, Fraai assortiment met veel keuze.Jessica · Schagen04 december 22

10

Uitstekend, advies en levering topOpzoek naar een zilveren bijtring voor kleinzoon. Ruime keuze, goed en vriendelijk telefonisch advies tekst graveren. Volgende dag gereed en opgehaald.Hermano · Utrecht 03 december 22

10

Zilver doet heel erg zijn best om snel en betrouwbaar een prima product te leveren.Dit is de zevende keer dat ik hier een geboorte cadeautje bestelde. Ben altijd heel tevreden geweest over het product en over de verzending. Deze keer had ik een beetje hulp nodig. Ook dit verliep weer bijzonder plezierig, een uitstekende en persoonlijke service.Willemijn · Linschoten 03 december 22

9

goed verzorgd pakketje gekregen, een 10heel goed behandeldreina Mooij · Oostwoud03 december 22

10

Top winkel. Geweldige mensen. Zeer behulpzaam! Als wij iets van sieraden willen kopen gaan wij naar deze heerlijk winkel. Lekker rondkijken zonder dat je steeds hoort kan ik u helpen. Nee, Gewoon relax. Denken met je mee! Zeer vriendelijk. ❤️Sylvia · Lageweg03 december 22

4626 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl