Zilver.nl blog logo

Met de paplepel ingegoten

Door Saskiageschreven op 8 november 2022 Geen reacties


Zilveren kinderbestek - Blog Zilver.nl

 

Al jaren bestaat er speciaal voor kinderen ontworpen bestek. Dit zilveren of verzilverde bestek is iets kleiner dan dessertcouverts maar weer flink groter dan miniatuur bestek zoals gebruikt in de luxueuze poppenhuizen. Ook zijn er speciale bestekmodellen voor kinderen ontworpen: het eetschuifje en de paplepel.

 

Zilveren couverts met een kinderlepel Art Deco - Zilver.nl

Een reeks lepels, gemaakt door Gerritsen & van Kempen in het Art Déco ‘model 210’. Van boven naar beneden een lepel van een dinercouvert, dessertcouvert, en twee verschillende maten kinderlepels.

Kindercouverts

Een zilveren kindercouvert bestaat uit een ‘standaard’ vork met lepel. Echter, het geheel is net wat kleiner en smaller vormgegeven dan een dessertcouvert [Lees ook: Couverts: de geschiedenis van lepel, vork – en mes - zilver.nl blog ]. Een mes maakt eigenlijk nooit onderdeel van een oud kindercouvert. Wel zijn er een andere bijzondere toevoegingen: het eetschuifje en de paplepel.

Zilveren kinderbestek in een oude verkoopcatalogus model 250 Blog Zilver.nl

Oude verkoopcatalogus zilver bestek van Kempen Art Deco Blog Zilver.nl

Catalogi van Gerritsen & van Kempen (ca 1926 & ca 1933) met de onderdelen van zilveren kindercouverts en de prijslijst.

Schuivertje, bulldozertje, …

Het eetschuifje heeft in de loop van de tijd vele creatieve benamingen gekregen. In de catalogus van Gerritsen en van Kempen en van de Zilverfabriek Voorschoten staat echter hoe dit voorwerp werd genoemd in de eerste helft van de 20e eeuw: een ‘eetschuifje’.

Het idee van dit schuifje was, dat het kind met de rechterhand een hapje eten op de vork – in de linkerhand – duwde. Toch lijkt mij dat een dit voor de gevorderde kleine eter is: eerst moet de motoriek ‘hap naar mond’ verfijnd worden voordat dit schuiven-en-happen lukt. Voor de eerste happen zijn er dan ook paplepels gemaakt.

 

Verschillende soorten zilveren paplepels Blog Zilver.nl

Diverse paplepels

Ook van paplepels zijn diverse ontwerpen beschikbaar. De bekende is de ‘gewone’ kleine lepel, zoals op de foto boven. Er bestond ook een ergonomisch ontwerp: de ‘paplepel dwars’, zoals hij in de catalogus wordt genoemd. Dit is een lepel waarvan de lepelbak niet in het verlegde van het heft ligt, maar er bijna dwars opstaat. Het kind hoeft de hand niet te draaien bij het naar binnen navigeren van de hap. 

Ook bestond er een ‘paplepel met krul’ – een lepelbak met een opgerold heft eraan. Wij zouden dit nu voor een amuse lepel houden. Toch is het een handig ding: het ligt goed in de hand wanneer de (groot) ouder die tegenover de jonge spuit zit het kind kleine hapjes voert.

Mooie set

Zoals in de catalogus te zien is, waren zilveren kindercouverts, het eetschuifje en de diverse paplepels los te koop. Toch werden (en worden!) ze vaak als set aangekocht door bijvoorbeeld troste grootouders als geboorte- of doopcadeau. Naast een couvert met schuivertje en lepel waren er allerhande toevoegingen denkbaar : een servetband, een beker, een bord. Meestal werd de naam en de geboortedatum van het kindje er ingegraveerd. Een mooi en praktisch geboortecadeau voor de kersverse ouders!

 
Etui met een zilver kinderbestek en beker en kom Blog Zilver.nl Zilver kinderbestek met servies in een etui Blog Zilver.nl
 

Een zilveren set bestaande uit complete dessert- en dinercouverts inclusief messen en een klein lepeltje. Wellicht was dit een doopcadeau voor een iets ouder kind. Het bestek is in ‘model 203’, gemaakt door Gerritsen & van Kempen (Zeist) in 1929 en 1930. Het zilveren bord en de papkom zijn van Duitse makelij; het geheel is verkocht door Roelof Citroen (wiens naam aan de binnenkant van het deksel staat).

Dat het eten van zilveren bestek er al van jongs af aan in zat is te zien aan onderstaand rijmpje. Het komt uit één van de vele kinderboeken die Rie Cramer in de 20’er en 30’er jaren heeft getekend en geschreven :

Zilveren kinderlepel oude verkoopcatalogus Blog Zilver.nl

En zeg nou zelf, een ‘paplepel met krul’ was hier toch veel handiger geweest?

Lees ook van Saskia: Couverts: de geschiedenis van lepel, vork - en mes Theelepeltjes en meer Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Kinderbestek Dit is een link naar onze webwinkel Kraamcadeaus Dit is een link naar onze webwinkel  
Beoordelingen

10

Snel, goedkoper, service en mooie kadoverpakking!Voor mijn zoon een armband besteld bij zilver.nl. Goedkoper dan bij anderen. Bij de opmerkingen gevraagd of ze er schakels uit konden halen. Niet verwacht, maar toch gedaan door zilver.nl. Voor mezelf zat er een gratis nagellak bij. Ik had niet gevraagd om kadoverpakking, omdat ik dacht dat dat extra zou kosten. Toch werd de armband in mooie kadoverpakking snel geleverd! Bedankt!Larissa · Arnhemgisteren om 09:01

10

Snelle levering van verfijnde halskettingMijn eerste bestelling via deze website: een gouden halsketting voor een bijzondere verjaardag. Ik ontving het de volgende dag al, mooi ingepakt met strikken erbij. Een week later kon ik mijn cadeautje afgeven en het dus ook voor het eerst zelf zien. Het was dun en fijn, erg discreet, zoals ik het ook op de foto's van de website had gezien. En het was mooi. Als er al iets is dat ik jammer vond, is dat de halsketting in goud is, en de sticker op de verpakking zilver.nl is, wat al snel aan een ontvanger de indruk geeft dat het juweel in kwestie verguld is en niet goud.E. · Van Eynde20 maart 23

10

Zeer vlotte bestelling!Alles verliep perfect, van order tot thuislevering. Mooi verpakt met de nodige zorg.Geert · HEPPEN18 maart 23

10

Gewoon superMooie oorbellen besteld. Zeer mooi verpakt en snel in huis.Els · Tilburg18 maart 23

10

Spreken over Zilver is Goud !Verpakken en snel versturen het is........ perfect . Kwaliteit is zoals de afbeeldingen zijn , goed te beoordelen. Vooral prettig , als je er Antiek zilver bij Zilver.nl aanwerft.Jan Van den Burg · Baarle-Nassau18 maart 23

4720 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl