- Home
- /
- zilver.nl nieuws
- /
- Couverts: de geschiedenis van lepel, vork – en mes
Couverts: de geschiedenis van lepel, vork – en mes
Door Saskia•geschreven op 15 februari 2021• 7 reacties
Inhoudsopgave
De geschiedenis van couverts door de eeuwen heen
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/02/FOTO-3-scaled-e1613414145294.jpg.jpeg)
Bestek
Het woord ‘bestek’ komt van ‘bij je steken’. In vroeger eeuwen – ongeveer tot het eind van de 17e eeuw – droegen reizigers en bezoekers hun eigen eetgerei bij zich aan hun gordel. Wanneer je aan tafel zat als genodigde of reiziger, dan lag er geen bestek voor je klaar. Dus hadden mensen dit eetgerei – dat bestond uit een mes en een (soms inklapbare) lepel – bij zich in een foudraal. Het mes had een spits uiteinde; hiermee werd het afgesneden voedsel opgeprikt en naar de mond gebracht. Er zijn werkelijk prachtige kokers en foudralen gemaakt om het bestek, dat dus een persoonlijk bezit was, mee te nemen op reis. Het enige bestek dat de gastheer op tafel voorzag, was het voorsnijcouvert.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/02/FOUDRAAL-1-e1613414399808.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/02/FOUDRAAL-2-e1613414518902.jpg.jpeg)
Over de vork en tafelmanieren
De vork was dus in eerste instantie niet in beeld. Deze wordt geïntroduceerd als 2-tandig model om plakkerige etenswaren - zoals fruit - netjes mee te eten. In de loop van de 17e eeuw gebruiken de Italianen de vork aan tafel zoals wij dat nu kennen, bij het mes en de lepel. Via Frankrijk verspreiden de meer verfijnde tafelmanieren zich ook over onze streken. En zo komen we aan het bekende trio vork, lepel en mes dat nu in de horeca een ‘couvert’ wordt genoemd.Gast aan tafel
Wij zijn nu niet anders gewend dan dat het bestek op de eettafel voor ons klaarligt. Dit werd echter pas aan het eind van de 17e eeuw mode. In deze tijd was er meer zilver voorhanden door de sterk stijgende invoer van zilver uit Zuid- en Midden Amerika. Samen met de introductie van de vork, werd het gewoon voor de gastheer om een serie bij elkaar passende bestekken ter beschikking te stellen aan gasten. Deze bestekken waren in de gegoede burgerij van zilver, en waar mogelijk voorzien van initialen of wapengravures. In het midden van de 18e eeuw was dit ingeburgerd. De zilveren vorken en lepels waren gemaakt in hetzelfde model steel in sets van 6 of 12 couverts. In de 18e eeuw waren deze bestekmodellen heeft eenvoudig, meestal glad met een enkel nokje of randje. Helaas zijn er weinig oude couverts overgebleven : bij een nieuwe mode of financiële tegenwind werden ze eenvoudig omgesmolten. De messen zijn een ander verhaal.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/02/FOTO-3-scaled-e1613414145294.jpg.jpeg)
Messen met mooie heften
Een mes lag voor alle gasten klaar om het eten in hapklare brokken te snijden. Om goed te kunnen snijden is een scherpe stalen lemmet van cruciaal belang. Deze stalen lemmet werd in vroeger eeuwen meestal niet in een zilveren heft gezet. Een grote variatie aan materialen is voor deze heften gebruikt: agaat, mooie houtsoorten als ebbenhout, porselein maar ook paarlmoer en hoorn. Deze messen hoorden dus niet tot een bestekset, ofwel cassette. Het is pas in het 1e kwart van de 20e eeuw dat er messen van bijpassend model bij een bestekcassette komen.Over dinercouverts en dessertcouverts
De 18e eeuwse couverts waren allen van gelijke lengte; zo’n 20 cm lang. In de loop van de 19e eeuw komt hier verandering in. Er komt een “groot couvert” en een “klein couvert”. Een groot couvert wordt ook wel een “dinercouvert” genoemd, en bestaat uit een lepel met bijpassende vork van zo’n 20-22 cm lang. Dit werd gebruikt bij de warme maaltijd. Bij de broodmaaltijd of bij het dessert worden kleinere couverts gebruikt; deze zogenaamde “dessertcouverts” zijn 18 – 19.5 cm lang. Bij de explosie aan het eind van de 19e eeuw van bestek voor ieder mogelijk specifiek gebruik, komen hier kindercouverts, fruitcouverts (lees ook: Fruitcouverts - klein maar fijn) en viscouverts bij. Maar daarover later meer…:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/02/FOTO-4-scaled-e1613414704724.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/02/FOTO-5-scaled-e1613414781183.jpg.jpeg)