De magische aantrekkingskracht van de diamant
Inhoudsopgave
Wanneer je een juwelier binnenstapt, springen de diamanten sieraden meteen in het oog. Letterlijk, want wanneer een diamant licht opvangt, valt dit licht in diverse losse stralen uiteen, in alle kleuren van de regenboog. Deze fonkelende glinstering heeft al veel sieradenliefhebbers betoverd. Dat is echter niet het enige wat diamanten sieraden zo begeerlijk maken – ook de diepe, prachtige kleuren waarin diamanten verkrijgbaar zijn maken grote indruk. De diamant is met recht een wonder uit de natuur te noemen!
‘A girls best friend’
Het is dan ook geen verrassing dat diamanten sieraden door veel vrouwen worden begeerd. Diamanten worden immers niet voor niets ‘a girl’s best friend’ genoemd! Deze sieraden zijn niet goedkoop, maar dankzij hun tijdloze uitstraling blijven ze altijd in de mode. Een echte investering dus! In dit artikel zetten we de beroemdste diamanten voor je op een rij. Misschien kun je hier inspiratie uit putten voor je eigen toekomstige diamanten sieraden, maar in ieder geval kun je er lekker bij wegdromen. De diamanten staan op willekeurige volgorde – we laten het aan jou over om te beslissen welke diamant het mooist is!
1. De Cullinan diamant
De Cullinan diamant is één van de meest kostbare diamanten ter wereld. Deze diamant, gedolven in 1905, heeft een karaat van maar liefst 530,2, wat gelijk staat aan 106 gram. Met deze massa was de Cullinan diamant jarenlang de allergrootste diamant ter wereld, maar in het jaar 1985 werd de Cullinan diamant voorbijgestreefd door de Golden Jubilee diamant. Beide diamanten zijn afkomstig van dezelfde mijn, namelijk de Premiermijn in Cullinan. Dit is een klein stadje in Zuid Afrika, waar de Cullinan diamant haar naam aan ontleent.
De Cullinan diamant bevindt zich echter al lang niet meer in Zuid Afrika. Hij werd in 1907 aangeboden aan Koning Edward VII van Engeland en in 1908 in Amsterdam gekloofd en geslepen tot negen grote stenen. Deze stenen zijn verwerkt in diverse Britse kroonjuwelen. De grootste steen, de Cullinan I, werd in peervorm geslepen en gezet in de scepter van het Britse Imperium, waarin hij zich nu nog altijd bevindt. Je kunt deze juwelen met eigen ogen aanschouwen in de Tower of London.
Geslepen in Amsterdam
De negen grote steen zijn in 1908 door diamantslijperij Asscher in Amsterdam geslepen. Van deze stenen zijn de Cullinan III en IV gezet in een broche. Tijdens het staatsbezoek van koningin Elizabeth aan Nederland in 1958 droeg ze de broche tijdens een bezoek aan de diamantslijperij.
2. De Regent diamant
De Regent diamant is een witblauwe diamant van 141 karaat (28,2 gram). Deze diamant wordt gezien als een van de mooiste en puurste diamanten ter wereld. De Regent diamant heeft een bewogen geschiedenis. Het verhaal gaat dat deze diamant in 1698 werd gevonden door een slaaf in een mijn in Golkonda, een stad in India. De slaaf hoopte met deze vondst zijn vrijheid te kunnen afkopen. Om te voorkomen dat iemand de diamant zou stelen, verstopte de slaaf de diamant in een wond in zijn been. Dit was helaas tevergeefs: de slaaf werd bestolen en vermoord door een Engelse kapitein, die de diamant verkocht aan een koopman.In 1717 verkocht deze Thomas Pitt hem aan Philippe, Hertog van Orleans en regent van Frankrijk. Onder de naam “De Regent” maakt de steen nu deel uit van de Franse Kroonjuwelen. Tijdens de Revolutie en de Napoleontische periodes heeft de steen vele avonturen beleefd. De Regent diamant is vandaag de dag het eigendom van de Franse staat. Je kunt deze prachtige diamant bekijken in het Louvre.
3. De Orloff diamant
De Orloff (soms ook wel gespeld als Orlov) diamant, is een afkomstig uit India. De bewoners noemen de steen ‘De zon van de zee’ vanwege de blauwgroene, bleke kleur en het roosslijpsel. Deze diamant heeft ongeveer de vorm en afmeting van de helft van een kippenei, 194,75 karaat. Deze diamant ging jarenlang van Franse soldaat naar een Perzische koopman, tot hij in Amsterdam werd verkocht aan de Russische graaf Grigory Grigorievich Orlov, naar wie de diamant later zou worden vernoemd. De graaf betaalde 1,4 miljoen gulden voor de diamant en gaf de diamant aan zijn geliefde, tsarina Catharina II. Door haar dit ‘kleinood’ te schenken hoopte de graaf het hart van de vorstin te heroveren. Catharina zou het juweel helaas nooit dragen. In 1774 liet Catharina de diamant aan haar scepter bevestigen, en de diamant is daar al die tijd gebleven. Een diamant met een rijke geschiedenis dus! De scepter (inclusief diamant) bevindt zich vandaag de in het Kremlin in Moskou. De Orloff is het mooiste sieraad van de Russische kroonjuwelen.
4. De Hope diamant
De Hope diamant, ook wel bekend als ‘le bijou du roi’ (het sieraad van de koning), is een diepblauwe, grote diamant van maar liefst 45,52 karaat. Het verhaal gaat dat deze diamant oorspronkelijk uit India komt, maar de precieze plaats van herkomst is onbekend. Ook de slijper van de diamant blijft een mysterie. De diamant was jarenlang in het bezit van Lodewijk XIV, zijn achterkleinzoon Lodewijk XV en zijn achterachterkleinzoon Lodewijk XVI. De Hope zou een onheilbrenger zijn en verantwoordelijk zijn voor de dood van Lodewijk XIV en Marie Antoinette en vele ongelukken van latere bezitters. De diamant werd in 1792 van het Franse hof gestolen. Toen de diamant jaren later weer opdook in het Verenigd Koninkrijk was de diamant opnieuw geslepen. De diamant kwam uiteindelijk in handen van de familie Hope, waar de diamant zijn naam aan dankt. Ook door de boze krachten van de Hope diamant zou Baron Hope geruïneerd gestorven zijn. De diamant kwam uiteindelijk aan de overkant van de Atlantische Oceaan terecht, toen deze in 1958 werd gekocht door de beroemde sieradenhandelaar Harry Winston. De diamant is vandaag de dag te zien in het National Museum of Natural History. Achter het glas van dit museum kan de diamant geen slachtoffers meer maken.
Lees ook het blog: De ‘Blue Hope”
5. De Stuart diamant
In tegenstelling tot de hiervoor genoemde diamanten, bevindt de Stuart diamant zich op Hollandse bodem. Deze diamant is namelijk in het bezit van het Nederlandse Koningshuis. De diamant werd in 1690 gekocht door Maria II, Koningin van Engeland. Dit leidde destijds tot heel wat commotie aangezien Maria II, tegen de gebruiken van die tijd in, expliciet beval dat de diamant niet in tweeën gesneden mocht worden maar zijn oorspronkelijke grootte moest behouden. Na de dood van Maria II en haar man Willem III werd de diamant teruggeven aan het Nederlandse Koningshuis omdat men geloofde dat de diamant daar oorspronkelijk vandaan kwam. De diamant is later in een tiara verwerkt, die recentelijk door Koningin Máxima is gedragen. Voor meer informatie, lees in ons blog: De Stuart diamant, draagt Koningin Maxima hem of niet?
6. De Orange diamant
De Orange diamant dankt zijn naam aan het feit dat dit de grootste oranje diamant ter wereld is. Deze diamant werd een paar jaar geleden voor maar liefst 31,5 miljoen dollar verkocht op een Zwitserse veiling. Deze torenhoge opbrengst was geen verrassing voor de kenners: de Orange diamant is namelijk erg zeldzaam. Allereerst komen oranje diamanten niet vaak voor. Een diamant is in beginsel wit, maar kan worden gekleurd door kleurstoffen in de grond. Een diamant kan oranje worden door stikstof, maar dit komt enkel voor in uitzonderlijke gevallen, vaak is dan de kleur oranje niet mooi maar bij deze diamant is de kleur fantastisch. Daarnaast zijn oranje diamanten vaak stuk kleiner dan de Orange diamant. Een bijzondere speling van de natuur dus!
7. De Golden Jubilee diamant
De Golden Jubilee diamant is – zoals de naam al doet vermoeden – een spectaculaire goudbruine diamant. Deze diamant is op dit moment de grootste diamant in de wereld, met een massa van maar liefst 545,67 karaat (109,13 gram). In tegenstelling tot de meeste andere beroemde diamanten, heeft de Golden Jubilee diamant een korte geschiedenis. De diamant werd pas ontdekt in het jaar 1985 en heeft slechts een paar eigenaren gehad. Op dit moment is de diamant in het bezit van de koning van Thailand. De waarde van de Golden Jubilee wordt op zo’n 12 miljoen dollar geschat.
8. Het Hart van de Eeuwigheid diamant
Het Hart van de Eeuwigheid is een hartvormige, helderblauwe diamant die ietwat doet denken aan het Hart van de Oceaan, de diamant die een prominente rol speelt in de film Titanic. De uit Afrika afkomstige diamant heeft een geschatte waarde van maar liefst 16 miljoen dollar. De diamant weegt 27,64 karaat, de kleur is fancy vivid blue, een uiterst zeldzame kleur. Helaas maakt deze hoge waarde de diamant erg aantrekkelijk voor dieven. In 2000 werd er dan ook een poging gedaan om de diamant te stelen. Op dat moment werd de diamant samen met andere waardevolle
juwelen tentoongesteld in het Millennium Dome in Londen. De juwelen hadden samen een waarde van zo’n 350 miljoen dollar. Gelukkig kon de politie op tijd ingrijpen en konden het Hart van de Eeuwigheid en de andere sieraden worden veiliggesteld. De diamant is in het bezit van de Beers Group, de grootste diamant maatschappij van de wereld.
9. De Sancy diamant
De Sancy diamant is een lichtgele diamant van 55,23 karaat (11,046 gram). De geschiedenis van de diamant kan worden herleid naar het jaar 1570, toen de diamant in het bezit was van Karel de Stoute. Men gelooft echter dat de diamant ver voor dit jaar is ontdekt. Door de jaren heen heeft de diamant veel beroemde eigenaren gehad, waaronder koning Hendrik III van Frankrijk, die last had van kaalheid en de diamant gebruikte om zijn hoed te versieren. Later kwam de diamant in bezit van Hendrik IV. De diamant is te bewonderen in het Louvre.
10. De Koh-I-Noor diamant
De Koh-I-Noor diamant is een van de grootste diamanten ter wereld 109 karaat, en maakt net als de Cullinan diamant deel uit van de Britse kroonjuwelen. De diamant komt oorspronkelijk echter uit India. Toen de diamant in het Verenigd Koninkrijk aankwam, geloofde men dat de diamant ongeluk zou veroorzaken bij elke man die de diamant droeg. Om die reden werd de diamant enkel door vrouwelijke leden van de koninklijke familie gedragen. De Koh-I-Noor , berg van licht in het Perzisch, diamant is te bezichtigen in de Tower of Londen. De overheden van India en Pakistan claimen beiden de ware eigenaar te zijn van de diamant, maar de Britten hebben deze claims ontkend.
Diamant, symbool van liefde
Niemand zal precies kunnen verklaren waarom diamanten al vanaf de oudheid mensen zo aantrekken. Door de schoonheid en de onschatbare waarde is diamant altijd verbonden geweest met de liefde. De naam diamant, van het Griekse adamas betekent onoverwinnelijk wat je natuurlijk hoopt voor je grote liefde. Pas in de 15e eeuw werd diamant gebruikt in een verlovingsring. Maria van Bourgondië kreeg als eerste een diamanten ring voor haar verloving in 1477 met Aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk.
Waarom je, je diamanten ring om je derde vinger van je linkerhand draagt?
Dat is een oude traditie! De Egyptenaren meenden dat de liefdesader, de vena amoris, deze vinger rechtstreeks met het hart verbond. Nog steeds is de ring met diamant DE ring bij uitstek om de liefde te bezegelen en het ultieme symbool van de liefde.
Een uitgebreid online aanbod van diamanten sieraden
De bovenstaande diamanten vallen natuurlijk boven het budget van de gemiddelde sieradenliefhebber. Gelukkig zijn er ook prachtige diamanten verkrijgbaar voor lagere prijzen. Op onze webshop Zilver.nl vind je een breed assortiment aan diamanten sieraden in verschillende prijscategorieën. Je kunt kiezen tussen tal van kleuren, vormen en stijlen: van opvallende oorhangers met felgekleurde diamanten tot minimalistische ringen met subtiele diamantjes. In onze collectie vind je altijd wel een sieraad dat bij jouw persoonlijkheid en stijl past. Heb je een vraag over een product of wil je graag een persoonlijk advies? Stuur ons dan gerust een berichtje of bel ons via 020-4033653. Wij helpen u graag verder!
Bronnen:
Lees ook:
De magie van diamanten en edelstenen
Bekijk ook de collectie gouden sieraden met en zonder diamanten en edelstenen van Zilver.nl