De Stuart diamant, draagt Koningin Maxima hem of niet?

Geplaatst door

Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op 23 en 24 oktober een bezoek aan Engeland op uitnodiging van Koningin Elizabeth II. Een bezoek om de uitstekende en oude banden tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk te bevestigen en verstevigen.

De grote Stuart diamant al 46 jaar ongezien.

Na een ontmoeting met Prins Charles van Wales en Hertogin Camilla van Cornwall volgt een ontvangst door Koningin Elizabeth II. Aansluitend volgen de verschillende verplichtingen elkaar op maar waar onze en vele juwelenliefhebbers met ons naar uitkijken is het staatsbanket op Buckingham Palace s’avonds. De grote vraag is; gaat Koningin Maxima de Stuart diadeem dragen met de grote Stuart diamant ook wel de Holland diamond genoemd? De grote diamant is al 46 jaar niet meer gedragen of gezien. De Stuart diamant is zo’n steen met een lange geschiedenis waarvan je zou willen dat hij kon vertellen door wie hij allemaal gedragen is en bij welke gelegenheden.
Stuart diamant

De geschiedenis van de Stuart diadeem

Stadhouder Willem III, de prins van Oranje, de koning van Engeland schenkt de Stuart diamant in 1690 aan zijn echtgenote Mary II, erfgenaam van de Britse troon. De geschiedenis vertelt dat ze de diamant ongeslepen hebben gekocht en ze hem in Amsterdam hebben laten slijpen in roosslijpsel. De Stuart diamant is dan bijna 40 karaat en lichtblauw/groen van kleur en peervormig. Het is de oudste en meest waardevolle diamant uit de collectie van de Oranjes.

Stuart Diadeem met de Stuart diamant
De diadeem met de Stuart diamant in het midden. Foto van het Nationaal archief.

Mary II laat de diamant zetten in een broche. Prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van Willem V laat de diamant later in een broche zetten passend bij een collier. Later wordt de diamant in een collier gedragen in een entourage van meerdere diamanten waarna het in 1879 in opdracht van Koningin Emma in een hanger wordt gezet.

De Stuart diadeem voor Wilhemina

Koningin Emma bestelde voor de inhuldiging van haar dochter een diadeem bij juwelier Eduard Schürmann en Co. In 1898 bij de inhuldiging van Wilhemina draagt ze de diadeem met de Stuart diamant als middensteen met twee kleinere stenen ernaast. De diadeem maakt onderdeel uit van een set sieraden, een parure, bestaande uit; het diadeem, een collier en een broche. Koningin Wilhemina draagt de diadeem niet vaak maar geeft de diamant wel zijn oorspronkelijk naam terug, de Stuart diamant.

Haar dochter Koningin Juliana droeg de diadeem tijdens haar koningschap wel regelmatig, misschien als eerbetoon aan haar moeder? Tot in 1971, daarna is de diamant en de diadeem niet meer gedragen, ook niet door Koningin Beatrix.

De grote verrassing

Tijdens het staatsbezoek van het koninklijke paar aan Luxemburg volgt er een grote verrassing. Tijdens het staatsbanket draagt Koningin Maxima de Stuart diadeem weliswaar zonder de grote Stuart diamant maar toch! Als extra draagt ze de diamanten die normaal aan de zijkant van de Stuart diamant zitten als oorstekers, prachtig!

Draagt Koningin Maxima de Stuart diamant?

Het zou toch prachtig zijn als onze Koningin de diadeem met de Stuart diamant zou dragen, hoe toepasselijk, in Engeland waar het ooit begon. Mijn mijmering; Koningin Maxima in een japon van een Nederlandse top couturier zoals Jan Taminiau, die zo goed is in kleuren dat hij vast een stof heeft gevonden die perfect past bij die van het groen/blauw van de Stuart diamant, en dan de diadeem op het perfect opgestoken haar van onze Koningin.

Ja, Koningin Maxima draagt de Stuart diadeem met de Stuart diamant in de top!

En wat staat hij onze Koningin mooi! Samen met de blauw/groene jurk van Jan Taminiau in de kleur van de Stuart diamant, een plaatje! Koningin Maxima droeg de Stuart diadeem samen met een paar beeldschone diamant oorbellen die behoorde tot de juwelencollectie van Koningin Juliana en de broche behorende bij de Stuart parure helemaal compleet devant de corsage.

 

Koningin Juliana met de Stuart diadeem, de broche en de door Koningin Maxima gedragen oorbellen.
Koningin Juliana met de Stuart diadeem, de broche en de door Koningin Maxima gedragen oorbellen.

 

Victoriaanse sieraden een eerbetoon aan Koningin Victoria

Bekijk ook:

De antieke sieraden collectie van Zilver.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *