De magie van diamanten en edelstenen

Geplaatst door

Diamanten en edelstenen betoveren al eeuwen mensen

Niet gek want deze ‘bodemvondsten’ spreken ook tot de verbeelding. Het delven van diamanten en edelstenen in mijnen, de bewerking en het zetten in sieraden, een sprookje toch!

 

een vrouw kijkend naar diamanten
De betovering van diamanten

 

De magie van de diamant

Al vroeg in de geschiedenis werd aan diamant magische kracht toegekend, hetgeen met veel legendes werd omringd.Een legende beweert dat de pijlen van Cupido uiteinden hadden van diamant. Ook tegenwoordig behouden deze edelstenen hun betovering, want diamant is nog altijd het symbool van ware en duurzame liefde.

Wat is diamant

Diamant is gekristalliseerde koolstof. Ruwe diamant kan de meest uiteenlopende vormen hebben. Diamant is het hardste materiaal dat bekend is. Door het slijpen van diamant tot de uiteindelijke vorm kan de steen soms wel 50% van zijn gewicht verliezen. Van alle diamanten die per jaar worden gedolven is er slecht 1 op de miljoen die een steen van een karaat of meer oplevert en daarmee dus een uitzonderlijk geschenk vormt. Een diamant heeft, als geen andere natuurlijke kleurloze edelsteen, de gave om licht het mooist op te vangen en te weerkaatsen.

Het beoordelen van een diamant

Bij het beoordelen van een geslepen diamant zijn de 4C’s belangrijk, deze zijn carat= gewicht, de grote van de steen, colour= de kleur hoe witter hoe beter, clarity= de zuiverheid en cut= de wijze van slijpen. De meeste diamanten bevatten insluitsels, die tijdens het kristallisatieproces zijn ontstaan.

De 4 C’s

De aard, het aantal, de afmetingen en de plaats ervan bepalen de zuiverheid van de diamant. Om de diamanten op zuiverheid in te kunnen delen, zijn internationale normen vastgelegd. Deze normen zijn:

 • Loepzuiver= IF internally flawless- volkomen doorzichtig en vrij van insluitsels,
 • VVS1 en VVS2= very,very small inclusions- zeer, zeer kleine insluitsels slechts zeer moeilijk waarneembaar,
 • VS1 en VS2= very small inclusions- zeer kleine insluitsels moeilijk waarneembaar,
 • SI= small inclusions- kleine insluitsels gemakkelijk te herkennen,
 • PI1= Pique 1onmiddelijk zichtbare insluitsels,
 • PI2= talrijke insluitsels gemakkelijk zichtbaar ook met het blote oog, deze beinvloeden de schittering,
 • P3= Pique 3- grote en talrijke insluitsels, die de schittering duidelijk beinvloeden.

De kleur van diamant

Ook de kleur van de steen is van invloed op de prijs van een diamant. Voor een ongeoefend oog lijken alle diamanten wit, maar slechts een zeer klein aantal blijkt volkomen zonder kleur, dus puur wit te zijn. Hoe dichter de steen de benaming kleurloos benadert, hoe waardevoller de steen wordt. Ook voor het benoemen van de kleuren zijn internationale normen vastgesteld. D en E zijn van het fijnste wit, F en G zijn fijn wit, H is wit en I en J zijn licht getint wit en vanaf de K beginnen de getint wit richting geel.Karaat is de gewichtseenheid voor diamant.

Puntjes en karaten

Het karaat is onderverdeeld in 100 punten; dat wil zeggen dat een diamant van 50 puntjes overeenkomt met een diamant van een half karaat.Bedenk dat als u een ring met diamant om u vinger schuift, u een stuk draagt met een geschiedenis van vaak 70 miljoen jaren en dat iedere diamant uniek is. Omdat wij heel secuur zijn bij het inkopen van onze sieraden zult u vooral geslepen diamanten bij ons aantreffen in de betere zuiverheid en kleur. Bij de sieraden in onze collectie met grotere diamanten en edelstenen laten wij een identificatierapport maken door het Nederlands Edelsteen laboratorium.

Wat is een Identificatierapport?

Om u nog meer garanties te geven bij het aankopen van een sieraad met diamanten of edelstenen laten wij bij de duurdere stukken een rapport maken bij het Nederlands Edelsteen laboratorium. Zo’n rapport omvat een complete omschrijving van het onderzochte object met kleurenfoto. Afmetingen, gewicht in karaat, kleur, transparantie, identiteit, informatie over een eventuele technologische behandeling en soms de geografische herkomst worden vermeld.

De magie van Saffier

Saffier is een varieteit van het mineraal korund. De steen bestaat uit gekristalliseerd aluminiumoxide en heeft dezelfde superieure eigenschappen als robijn. Korund is buitengewoon hard en heeft een zeer hoge glans. Zuiver korund is kleurloos en komt in de natuur zelden voor. Kleine hoeveelheden ijzer en titaan, die zeer lang geleden tijdens de vorming van korund, aluminium hebben vervangen in het kristalrooster, geven korund een blauwe kleur. Als titaan in wat grotere hoeveelheden voorkomt, kan het zeer fijne rutielnaalden vormen, die, opgesloten in de saffier, deze een prachtige zijdeglans geven, of zelfs een ster in de saffier kunnen laten zien. Niet alleen de blauwe variant van korund, maar ook andere kleurvarianten zoals geel, oranje, groen, roze en violet, heten saffier.

berg onbewerkt saffier
Onbewerkt saffier

Parels

De parel is de enige edelsteen die wordt gevormd door een levend wezen daardoor zijn geen twee parels gelijk, dat is de romantiek van de parel. Parels worden al eeuwen geassocieerd met de liefde vandaar dat vele bruiden op hun huwelijksdag kiezen voor parels.

Natuurlijk, gecultiveerd of van kristal?

Een natuurlijke parel is het resultaat van het natuurlijke afweersysteem van een oester die om een binnendringende parasiet, worm, zandkorrel of een stukje schelp diverse laagjes parelmoer maakt. Natuurlijke parels komen bijna niet meer voor en zijn zeer kostbaar (onbetaalbaar).

Cultivé parels: zijn parels die gekweekt worden in een oesterschelp, een stukje schelp of een kraaltje wordt bij een oester ingebracht zodat de oester zijn afweersysteem in werking stelt. Parels gekweekt in een zoutwater oester zijn kostbaar, het kweken van deze parels duurt vaak jaren.

parel in een oester
Parel in een oester

De kwaliteitscriteria voor een parel bestaan uit:

 • de kleur, de glans of luster (hoe dieper, helderder en meer iriserend de glans hoe beter)
 • de vorm (perfect rond is de norm), de grootte (hoe groter hoe duurder)
 • het oppervlak (moet glanzend en glad zijn)
 • de uniformiteit ( het duurt soms jaren voordat een collier van passende parels gecreeerd kan worden).

Er worden tegenwoordig ook veel zoetwater cultive parels verkocht, deze parels worden gekweekt in zoetwater mosselen. Deze mosselen kunnen vele parels per jaar produceren waardoor deze parels veel goedkoper zijn.

Imitatieparels: glazen of kristallen kralen die worden gecoat met een laagje parelmoer. In de Zinzi sieraden worden crystal parels gemaakt door Swarovski gebruikt.

 

Lees ook;

De magie van parels, een organische stof uit een schelp

10 Parels in één oester!

Zilveren sieraden onderhouden, schoonmaken en dragen