- Home
- /
- Over zilver
- /
- Een hors-d’oeuvre garnituur, een buitengewoon verhaal
Een hors-d’oeuvre garnituur, een buitengewoon verhaal
Door Saskia•geschreven op 8 oktober 2023• Geen reacties
Inhoudsopgave
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/10/BOVENSTE-FOTO-scaled-e1696791283112.jpg.jpeg)
De term ‘hors-d'oeuvres’ zegt weinig mensen meer wat. Ooit was het een begrip, een goed begin van een copieus maal. Met het Wannée kookboek in de hand duiken we dieper in deze menu-historie en de bijbehorende zilveren attributen.
Het „Kookboek van de Amsterdamsche huishoudschool”
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/10/BOEK-LINKS-scaled-e1696791354176.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/10/BOEK-RECHTS-scaled-e1696791406413.jpg.jpeg)
Verbijsterende menu’s
Vanwaar de fascinatie met hors d ‘oeuvres, zult u denken? Al jaren zie ik vijfdelige dienbestekjes langskomen die aangeprezen worden als ‘hors d’oeuvre sets’. Ik had echt geen flauw idee wanneer en hoe dit zilveren diengerei gebruikt zou zijn. Tot ik het oude kookboek van mijn Oma beter bekeek en een heel hoofdstuk aantrof over ‘hors-d'oeuvres variés’ [constant gespeld als meervoud]. Dit werd vertaald als ‘Hartige Voorproefjes of Verschillende Voorgerechten’. En er staat exact toegelicht wanneer en waarom deze koude voorgerechtjes geserveerd werden. “Hartige voorproefjes worden bij uitgebreide maaltijden vóór de soep gegeven. Ze dienen om den eetlust op te wekken en moeten liefst uit licht verteerbare gerechten bestaan. Ze worden op een hors d’oeuvres schaal, d.i. eene platte schaal, in verschillende vakjes verdeeld. […] Geroosterd brood en ongezouten boter […] moeten er steeds bij gepresenteerd worden.” Er wordt ook nog opgemerkt dat “eene groote verscheidenheid” erg belangrijk is. Vervolgens komen de verschillende gerechten aan bod: radijsjes, garnalen, haring, tomaten- en komkommersla, selderijknol, diverse ansjovis gerechten, sardines, zalm, kaviaarbroodjes, gevulde olijven en eieren, kaasdomino’s met truffel – de variatie is ongelooflijk. Hierbij werd champagne geserveerd. Deze eerste gang aan lichte voorgerechten, konden worden gevolgd door soep of bouillon, gekookte of gestoofde vis, groot vlees [“vleesch”] met groente en aardappelen, klein vlees met groente en aardappelen, een tussengerecht, wild of gevogelte met sla of compote, koude vis, nagerecht als pudding of taart om te eindigen met gang nummer elf (!): ijs. Bij alles wordt ook de juiste soort wijn of likeur vermeld. Het lijkt me van groot belang dat de hors-d'oeuvres inderdaad erg licht verteerbaar zijn.Zilveren hors-d'oeuvre garnituur
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/10/FOTO-MIDDEN-LINKS-scaled-e1696791475447.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/10/FOTO-MIDDEN-RECHTS-scaled-e1696791538116.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/10/ONDERSTE-FOTO-scaled-e1696790882639.jpg.jpeg)