Zilver.nl blog logo

Een hors-d’oeuvre garnituur, een buitengewoon verhaal

Door Saskiageschreven op 8 oktober 2023 Geen reacties


Een 5 delig zilveren hors d'oeuvre dienbestek in model luxe parelrand Blog Zilver.nl

De term ‘hors-d'oeuvres’ zegt weinig mensen meer wat. Ooit was het een begrip, een goed begin van een copieus maal. Met het Wannée kookboek in de hand duiken we dieper in deze menu-historie en de bijbehorende zilveren attributen. 

Het „Kookboek van de Amsterdamsche huishoudschool”

Antiek kookboek Blog Zilver.nl Antiek recept in een kookboek Blog Zilver.nl
Op de linker foto de voorkant van het beroemde kookboek, geschreven door een lerares aan deze huishoudschool, mevrouw C.J. Wannée. Dit kookboek werd in 1910 voor het eerst uitgebracht. Het exemplaar op de foto is van mijn Oma geweest; zij is getrouwd in 1936 [lees ook het blog: Het begon met een erfstuk] en heeft dit boek heel vaak ter hand genomen. In het boek staan niet alleen recepten, maar ook hele hoofdstukken hoe een huishouden gerund moet worden. Dus er zijn beschrijvingen hoe een keuken moet zijn ingericht, welke attributen er in een keuken aanwezig moeten zijn etc. Ook staan er beschrijvingen in hoe een tafel gedekt moet worden, hoe gasten bediend moeten worden – en dus wat hors d’oeuvres inhouden.

Verbijsterende menu’s

Vanwaar de fascinatie met hors d ‘oeuvres, zult u denken? Al jaren zie ik vijfdelige dienbestekjes langskomen die aangeprezen worden als ‘hors d’oeuvre sets’. Ik had echt geen flauw idee wanneer en hoe dit zilveren diengerei gebruikt zou zijn. Tot ik het oude kookboek van mijn Oma beter bekeek en een heel hoofdstuk aantrof over ‘hors-d'oeuvres variés’ [constant gespeld als meervoud]. Dit werd vertaald als ‘Hartige Voorproefjes of Verschillende Voorgerechten’. En er staat exact toegelicht wanneer en waarom deze koude voorgerechtjes geserveerd werden. “Hartige voorproefjes worden bij uitgebreide maaltijden vóór de soep gegeven. Ze dienen om den eetlust op te wekken en moeten liefst uit licht verteerbare gerechten bestaan. Ze worden op een hors d’oeuvres schaal, d.i. eene platte schaal, in verschillende vakjes verdeeld. […] Geroosterd brood en ongezouten boter […] moeten er steeds bij gepresenteerd worden.” Er wordt ook nog opgemerkt dat “eene groote verscheidenheid” erg belangrijk is. Vervolgens komen de verschillende gerechten aan bod:  radijsjes, garnalen, haring, tomaten- en komkommersla, selderijknol, diverse ansjovis gerechten, sardines, zalm, kaviaarbroodjes, gevulde olijven en eieren, kaasdomino’s met truffel – de variatie is ongelooflijk. Hierbij werd champagne geserveerd. Deze eerste gang aan lichte voorgerechten, konden worden gevolgd door soep of bouillon, gekookte of gestoofde vis, groot vlees [“vleesch”] met groente en aardappelen, klein vlees met groente en aardappelen, een tussengerecht, wild of gevogelte met sla of compote, koude vis, nagerecht als pudding of taart om te eindigen met gang nummer elf (!): ijs. Bij alles wordt ook de juiste soort wijn of likeur vermeld. Het lijkt me van groot belang dat de hors-d'oeuvres inderdaad erg licht verteerbaar zijn.

Zilveren hors-d'oeuvre garnituur

5 Delig zilveren hors d'oeuvre dienbestek in een foudraal Zilveren hors d'oeuvre dienbestek Blog Zilver.nl
Voor deze bijzondere voorgerechten bestond dus daadwerkelijk speciaal zilveren diengerei. Dit hors-d'oeuvre garnituur is dus geen couvert, maar bestaat uit vijf verschillende stuks zilver. Deze vijf zilveren items zijn ook altijd hetzelfde : een zuurvorkje, een vleesvorkje [Lees ook het blog: Het zilveren belegvorkje, een handig hulpje], een botermesje [Lees ook het blog: Het botermesje: klein maar fijn], een sardinevorkje en een olijflepeltje [Lees ook het blog: Verrassend: een olijflepeltje]. Het zilveren sardinevorkje heeft een bijzondere, zeer herkenbare vormgeving: een relatief brede vork met meestal vier vrij stompe tanden zodat de vis niet kapot werd geprikt. De namen van de diverse stukken diengerei komen heel aardig overeen met de gerechten uit het oude kookboek. Een zilveren hors-d'oeuvre garnituur was als geheel in een étui verkrijgbaar in het bestekmodel bijpassend bij de rest van de tafelcouverts en het diengerei. Het garnituur kostte iets meer dan een dozijn theelepels – wat verklaart waarom ze niet alledaags zijn. De set zat niet in een kleine of middelgrote cassette, maar wel in de meest uitgebreide grote vijf-laads bestekcassette. Naast het garnituur bestaan er ook echt ‘hors-d'oeuvre couverts’. Dit zijn zilveren couverts, die nog het meest lijken op viscouverts [Lees ook het blog: Het viscouvert, onverwacht actueel], dus met een geheel zilveren mes. Deze weinig voorkomende couverts zijn echter net een stukje kleiner dan viscouverts – passend bij de kleine lichte hapjes waarschijnlijk. Zilveren belegvork, botermes en olijflepel in model 210 Blog Zilver.nl Zelfs na 25 jaar speuren heb ik nog geen compleet hors-d'oeuvre garnituur gevonden van het door mij verzamelde bestek ‘model 210’, een gehamerd model gemaakt door Gerritsen en van Kempen aan het begin van de vorige eeuw. Ik moet het doen met een botermes, zuurvorkje en olijflepel – heel handig bij het serveren van tapas en dus weer helemaal actueel. Ondertussen blijf ik speuren naar de ontbrekende stukken! Lees meer blogs van Saskia: De zilveren spiegeleischep Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Zilver bestek Dit is een link naar onze webwinkel
Beoordelingen

9

Alles perfect boven verwachting gegaan, dat is zeldzaam in deze tijdenGoede overzichtelijke site. Mooie items, goede foto’s Hele snelle reactie en actie na bestelling, dat wekt vertrouwen. Werd goed op de hoogte gehouden, gisteren besteld, vandaag ontvangen!, prachtig en verzorgd ingepakt met papier naar eigen keuze. Kortom een verademing in deze drukke tijd ( vlak voor 5 december en Kerst waar het nogal eens fout is gegaan in mijn geval) Qua product (een zilveren lijst) ga ik ervan uit dat de inhoud van het mooie pakje is wat ik via de site bestelde (het is een cadeau dat mee gaat naar het buitenland, het pakje is zo mooi en feestelijk dus zonde om nu open te scheuren :-)) een 5 sterren bedrijf wat mij betreft.Petra · Wassenaargisteren om 18:45

10

VerzorgdVerzorgd en goed verwerkt en verpaktJoke · Rotterdamgisteren om 16:43

10

Super geholpen om dezelfde rammelaar te bestellen als 1,5 jaar geleden. Prima serviceMariska Hoogwerf · Rozenburg gisteren om 13:07

10

Alles conform info op websiteDuidelijke foto’s van de (vintage) sieraden . Is inderdaad na bestellen dezelfde dag in de gevraagde verpakking verzonden. De staat van de broche stond omschreven als ‘uitstekend’ en is ook uitstekend. Ook de speld van de broche is in perfecte staat en dat is toch het meest kwetsbare deel. Kortom, helemaal tevreden.R. · Dordrecht gisteren om 10:57

10

Mooi en op maatGrote keuze uit mooie, zelfs prachtige spullen en net een stapje meer dan een gewone webshop. Ook een wens en een precieze bezorgdatum is mogelijk. Mooi verpakt en een verrassing extra. Dikke pluim!Anya · Ommen01 december 2023

4924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl