Zilver.nl blog logo

Verrassend: een olijflepeltje

Door Saskiageschreven op 4 juni 2023 1 reacties


Zilveren olijflepeltje in Art Deco bestekmodel 210 Blog Zilver.nl

Tussen alle zilveren koffie-en theelepels kom je soms een verrassing tegen: een lepel, qua lengte en breedte net wat forser dan een koffielepel, maar met een gezaagde bak. Wat was de functie van dit zilveren lepeltje? Een reis door de geschiedenis.

Rijke historie

Al in de 17e en 18 eeuw komen zilveren lepels voor die gemaakt zijn om ‘iets te zeven’. Dit blijkt uit een uitgezaagd patroon in de lepelbak, waarbij het gewenste element op de lepel bleef liggen, en dat wat je kwijt wilde raken erdoorheen viel. Denk hierbij aan visscheppen, pasteischeppen maar ook natfruitscheppen en suikerstrooiers. Deze zilveren scheppen hebben gemeen, dat ze niet alledaags waren of zijn. In het Rijksmuseum is een enkel stuk te vinden, maar helaas geen enkele olijflepel. In het Victoria & Alberts Museum zitten enkele “strainer spoons” [zeef-lepels met onbekende toepassing] in de collectie, met als topper een “mote spoon”, gemaakt voor de beginjaren van de thee waarbij het ongewenste theestof uit de theebladeren geschud moest worden. Maar ook hier zijn olijflepels afwezig.

Toch zijn er, ook in Nederland, in de 18e en 19e eeuw “zeef-lepels” gemaakt. Soms vormden ze een couvertje met een vorkje van gelijke grootte. Het is alleen niet duidelijk of dit al olijflepeltjes waren, of gembercouverts. Gekonfijte gember werd immers in siroop in coupes aan tafel geserveerd. Toen olijven aan het eind van de 19e eeuw steeds meer gemeengoed werden op de Nederlandse gegoede tafels, werd er weldegelijk geschreven over ‘olijflepels’, die ook ‘olijvenlepel’ of ‘zuurlepels’ werden genoemd. Aan het begin van de 20e eeuw waren olijflepels een vast onderdeel van een hors-d'oeuvre garnituur. Olijflepels waren echter niet ‘los’ te koop.

 

Zilveren olijflepel in model 210 op een oude verkoopcatalogus met een hors d'oeuvre serveerstel Blog Zilver.nl

Mooi ontwerp

De Nederlandse olijflepels van rond de eeuwwisseling hebben één ding gemeen: ze zijn prachtig vormgegeven. Het zaagwerk in de lepelbak kent veel variatie, van strak naar een vloeiend lijnenspel al naar gelang de heersende mode. Soms werd de zilveren lepelbak ook prachtig gematteerd of gegraveerd. En dat terwijl deze kunstwerkjes gebruikt werden voor één specifiek doel: een olijf uit het vocht vissen, om het lekkere hapje uitgelekt en zonder vocht naar het eigen bord of schoteltje te brengen. Gelukkig genieten we nog steeds van olijven. Wat staat er op uw tapas tafel? Een zilveren olijflepel zou niet misstaan, als voorzetting van een eeuwenoud gebruik.

 

Zilveren olijflepel op een schotel met olijven Blog Zilver.nl

Zilveren olijflepeltje, lengte 14 cm, gemaakt in Art Déco model 210 door Gerritsen en van Kempen in Zeist in het begin van de 20e eeuw.

Lees verder van Saskia: Het begon met een erfstuk Het botermesje: klein maar fijn Fruitcouverts - klein maar fijn
Beoordelingen

10

Efficiënt en vriendelijkVriendelijk , efficiënt en behulpzaam werd ik geholpen aan een kaarsenstandaard voor een jarige vriendin. Keuze uit mooi papier inclusief een kaartje. Ik ontving alles keurig op afspraak. Goed verpakt. Het cadeau ziet er heel feestelijk uit. Met zelfs nog een kaars erbij. Dit maakt het geheel helemaal af.Marion · Bussum 21 september 2023

10

Voor de 2e keerCadeau was super mooi verpakt,en heel snel geleverdHenk · Emmen 19 september 2023

8

Prima!Veel keuze, gebruikersvriendelijke site, snelle levering.Arno · Voorburg18 september 2023

9

Een geslaagde avontuur.Omdat ik op zoek was naar een Zilveren baby rammelaar ben ik bij toeval op deze website terecht gekomen. Leuke prijs, veel keuze en het is fantastisch ingepakt. Levering uitstekend binnen 1 werkdag. Dus een geslaagd avontuur. Ik zag dat ze ook mooie sieraden hebben. Zeker een kijkje waard straks voor december.Caro · Anna Paulowna 16 september 2023

8

Snelle en prima service Mooi ingepakt cadeautje kreeg ik thuis gestuurd, met nog een kleine verassing erbij. Erg tevreden, snel antwoord op vragen.Jolanda · Drouwenerveen15 september 2023

4863 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl