De zilveren spiegeleischep

Geplaatst door
Zilveren spiegeleischep Blog Zilver.nl

Een paar jaar geleden verbleef ik in een Spaans hotel. Bij het uitgebreide ontbijtbuffet was ik heel verbaasd een spiegeleischep op het buffet te zien liggen. We gebruiken een spiegeleischep steeds minder – terwijl het een stuk handzaam stuk diengerei is.

De spiegeleischep is ergens eind 19e eeuw gecreëerd. Het was toen helemaal ‘en vogue’ om voor ieder gerecht een apart gevormde zilveren dienlepel te ontwerpen. Dit resulteerde niet alleen in enorme bestekcassettes maar ook in gedekte tafels vol prachtig zilveren schepwerk. Toch is deze schep niet heel veel voorkomend: hij zat alleen in de meest uitgebreide bestekcassettes [Lees ook het blog: Bestekcassettes] en was, wanneer los te koop, duurder dan een aardappel- of groentelepel. 

De spiegeleischep is heel herkenbaar: een bijna volmaakt ronde, platte bak met een opstaande rand langs de onderste helft van de bak. Dit zat aan een steel (of heft) gemaakt bijpassend bij de rest van het bestek. De zilveren schep was leverbaar in Haags Lofje, Dubbelfilet, Puntfilet etc etc uitvoering.

Toch is het gebruik van een zilveren lepel bij het serveren van ei niet erg handig: het zwavel in het ei gaat een reactie aan met het zilver. Het resultaat is ‘aanslag’, een grauwe doffe laag op de oppervlakte van het zilver dat in aanraking is geweest met het ei. Even goed afspoelen en poetsen na gebruik is het devies. Of u gebruikt ’m voor het serveren van muffins – uit ervaring weet ik dat-ie daar prima voor geschikt is!

Een gebakken ei op een zilveren spiegeleischep Blog Zilver.nl

Deze spiegeleischep is gemaakt door de bekende zilverfabriek uit Zeist: Gerritsen en van Kempen. De schep is 21.5 cm lang, en de volmaakt ronde bak heeft een diameter van 8.3 cm. Het heft is vormgegeven in een vooruitstrevend Art Deco model: hamerslag over de hele lengte, met een madelief in profiel op de punt – ‘model 203’ in de officiële catalogus. De bijzondere zilveren lepel is gemaakt in 1930.

Lees ook van Saskia:

Er zijn vorken, en cakevorken

De zilveren “petitfourschep 2.0”

Bekijk ook de bijzondere collectie zilver schepwerk van Zilver.nl:

Zilveren eierlepels

Divers zilver schepwerk

2 reacties

 1. Dag, ik heb een aantal servetringen en ringen voor vingerhoedjes, daar staan letters in gegraveerd.
  Die wil ik eruit hebben en eventueel andere initialen er voor in de plaats laten maken.

  Daarom wil ik afspreken om bij u langs te komen zodat er beoordeeld kan worden wat mogelijk is , en wat de kosten zouden zijn, graag uw advies c.Q. Adres.

  1. Goedemiddag,

   Bedankt voor uw e-mail.

   Het verwijderen en polijsten om initialen uit zilver weg te halen is een tijdrovend en kostbaar karwei. Vaak is het ook niet mogelijk om ze te verwijden. Wij hebben helaas ook geen zilversmid meer die dit wil doen.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *