- Home
- /
- Over zilver
- /
- De zilveren “petitfourschep 2.0”
De zilveren “petitfourschep 2.0”
Door Saskia•geschreven op 20 mei 2021• 2 reacties
Inhoudsopgave
Ik kan me goed voorstellen dat je zegt “Wat!?” wanneer het woord “petitfourschep” valt. Ten eerste: wat is een “petitfour”, en ten tweede: wat valt er te scheppen? Nou, een petitfour is een deftig klein gebakje. Deze minigebakjes worden vaak geserveerd bij een high tea of andere chique gelegenheden. Het zijn een soort prachtig opgemaakte éénhapstaartjes, waarvan er vaak meerdere smaken tegelijk gepresenteerd worden. Dan heb je heerlijk wat te kiezen bij zo’n smikkelpartij.
En nu de “schep”. Wanneer je een variëteit aan prachtige petitfours aangeboden krijgt op een speciale petitfour-schaal – ja, die bestaan ook – dan moet je die veilig op je schoteltje laten landen. En dat doe je met een “petitfourschep”. Dit is een variant op de taartschep : een stuk kleiner, met een korter handvat, en met een kleinere “bak”. Je kan er dus makkelijk een klein taartje mee van een schaal scheppen.
Nu weet ik niet hoe jouw leven eruit ziet, maar in mijn leven komen petitfours maar bar weinig voor. Maar ik bak nog wel eens een plaatkoek : een bakblik vol met iets zaligs. Eigenlijk is dit altijd een vrij platte creatie, die je heel makkelijk in repen of blokken snijdt. Je kan zo’n in stukken gesneden plaatkoek prachtig presenteren op een schaal (of een gewoon bord). En kijk, daar komt de “petitfourschep 2.0” om de hoek.
Om er voor te zorgen dat de visite geen plakkerige vingers krijgt, is zo’n serveerschep reuze handig. De blokken of repen plaatkoek blijven er goed op liggen zonder schuiven of wiebelen. Een echte taartschep zou in dit geval wat onhandig – want te groot - zijn. Dus hierbij de tip : ga voor de “petitfourschep 2.0” wanneer je zo’n heerlijke zelfgebakken karamelboterkoek (zoals op de foto) of brownie aan de visite voor wil zetten. Succes gegarandeerd!
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/05/ONDERSTE-FOTO-midden-scaled-e1621509278863.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/05/ONDERSTE-FOTO-rechts-dus-3-naast-elkaar-1-scaled-e1621509339953.jpg.jpeg)
De petitfour schep op de foto is een 2e gehalte zilveren schep met gezaagde bak, gemaakt in “model 210” door Gerritsen en van Kempen, Zeist, in 1935. De schep is 14.5 cm lang, en lijkt beschikbaar te zijn geweest met verschillende versierde bakken. Ondanks het feit dat de catalogus meerdere modellen laat zien (en je op de andere foto ook goed het verschil ziet met een taartschep), zullen er erg weinig van gemaakt zijn : door de jaren heen is dit de enige die ik gezien heb…
Lees ook: Tijd voor taart met een zilveren taartschep Het geheim van de cakeprikker ontrafeld