Het geheim van de cakeprikker ontrafeld - zilver.nl blog
Zilver.nl blog logo

Het geheim van de cakeprikker ontrafeld

Door Saskiageschreven op 13 april 2020 2 reacties


Antieke zilveren cakeprikker in gebruik Blog Zilver.nl   De cakeprikker is nou niet een voorwerp dat we allemaal kennen. Toch is het ontwerp heel karakteristiek : het is een slanke, lange vork met 3 tanden. Denk aan de drietand van Neptunus, en dan met een lange middentand. De twee iets kortere zijtanden wijken wat naar buiten. Deze cakeprikkers zijn in grote getale gemaakt: je komt er iedere brocante en antiek markt weer een aantal tegen. Maar hoe gebruik je ze eigenlijk?

Alles heeft een eigen schepje

In het begin van de 20e eeuw werd het mode om voor bijna ieder gerecht een ander stuk diengereedschap – ofwel schep – te hebben. De bestekcassettes werden steeds uitgebreider, want al die bijzondere scheppen moesten er een plaats in krijgen. Zo ook de cakeprikker Dit is een link naar onze webwinkel. Dat betekende dus, dat er naast een taartschep [lees ook het blog: Tijd voor taart met een zilveren taartschep] en petit-four schep ook een cakeprikker in de cassettes zat. Zilveren cakeprikker hoe gebruik je die Blog Zilver.nl
Drie cakeprikkers bij elkaar. De bovenste is een 2e gehalte zilveren prikker gemaakt door Gerritsen en van Kempen in model 203. De middelste prikker – een minder vaak voorkomend model dat regelmatig wordt aangezien voor briefopener – is gemaakt door E. Peereboom uit Amsterdam in 1922. De onderste prikker – met wat hoekige schouders, is ook gemaakt door Gerritsen en van Kempen, vormgegeven in model 210, gemaakt uit 2e gehalte zilver in 1936 en is 20 cm lang. De prikkers liggen bij een Sarreguemines schaaltje met cupcakes – die erg lastig aan te prikken blijken (maar des te beter smaken).
 

Hoe werd de cakeprikker gebruikt?

De naam zegt het al : voor het serveren van cake. Maar die rare puntvork was ook handig bij het serveren van andere onhandelbare dingen, zoals soesjes en oliebollen. Een flinke prik, en je kon de buit op je bordje laden. Toch zat dat van die cake me niet lekker. Hoe deed je dat dan, cake prikken? Speurend in oude kookboeken, las ik dat we genoeg cake aten. Nog geen muffins of cupcakes; meestal werd cake in plakken geserveerd. En die cake werd zowel als dessert gegeten, als met de theevisite.  

In de aanval

Om te zien hoe (en eigenlijk ook : of) die cakeprikker werkt, heb ik een cake gebakken. Een gewone rechttoe-rechtaan cake, vooruit, met wat citroen. En toen ben ik gaan proberen : prikker onder het plakje schuiven, punt omhoog en naar je bordje. Geen succes kan ik melden – je komt niet lekker tussen die gestapelde plakjes. In de zijrand dan? Ook geen succes, de rand is te hard. Je schuift als je niet uitkijkt alle cakeplakjes van de presenteerschaal op het tafelkleed. Dan maar midden in het plakje. Vooraf dacht ik dat dit een rampenscenario was : spies de prikker erin en het wordt een brokkenboel. Maar niks ervan : wanneer je met een vinnig prikje die cakeprikker midden in het plakje jast – de 2 buitenste punten moeten ook net in het plakje zitten – dan kan je wonderwel het plakje cake zonder gedoe oppakken en op je bordje laten glijden. Staat er geen cake op uw paasmenu dit weekend? Het wordt slechter weer, dus ik zou zeggen: bak er één. Graaf de cakeprikker van Tante Agaath uit dat laatje, en zie in verwondering wat een vernuftig stukje gereedschap onze voorouders hebben bedacht – een waar staaltje industriële vormgeving. PS de volgende keer : een lekker recept met…. Een petit four schep.
Hoe werkt een zilveren cakeprikker Blog Zilver.nl Zilveren cakeprikker Blog Zilver.nl
  Lees ook: Het begon met een erfstuk Theelepeltjes en meer Bekijk ook: De collectie zilveren theelepels & zilveren gebaksvorken Dit is een link naar onze webwinkel van Zilver.nl of de collectie zilveren cakeprikkers Dit is een link naar onze webwinkel
Beoordelingen
3946 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Prettig contact en zeer snelle en correcte afhandeling.Diverse artikelen op de website besteld in de loop de jaren. Arriveerde altijd per ommegaande, ook als het cadeau voor een ander adres betrof. Altijd leuk in kado-verpakking. Onlangs iets wat ikzelf kado gekregen had geretourneerd om te ruilen, ging ook heel soepel.Beatrice - Heemstede
Uitstekende serviceUtstekendA. - Malden
Nette verkoperAAA+E.J.T. Knoppers - Dordrecht
Uitstekende service.Ik heb telefonisch kontakt gezocht. En ben uitstekend geholpen. Ik zal zeker opnieuw op deze manier mijn bestelling doen in de toekomst.Marten Auwen - Meeden
In één zin is te weinig!Onze ervaring is meer dan top! Super mooi product héél héél erg mooi gegraveerd en het cadeautje was heel mooi ingepakt.Corina Romonesco - Helmond
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .

* vereist
Instagram
Heerlijk! We zijn er bijna! Dan mogen we weer uit eten, trouwen, feestjes vieren en er extra van genieten! 
Wat hebben jullie het meest gemist? Wat ga je als eerste doen?

#feest #feestje #feesten #trouwen #trouwen2021 #jubileum #proost #wegmetcoronaDeuren open en dan de tafel dekken met mooi porselein of aardewerk glad zilver bestek, zo mooi!

#tafelzilver #silverflatware #zilverbestek #zomooi #gedektetafel 😍De camee sieraden van Cameo Italiano zijn prachtig niet meer de camee van oma maar helemaal van nu!

https://zilver.nl/sieraden/sieradenmerken/diluca/

#cameoitaliano🔝💖 #cameoitaliano #diluca #CAMEE #sieradenMooi weer, love in the air!😍

Prachtige bicolor zilveren oorstekers in hartvorm van Bastian Inverun

https://zilver.nl/bastian-inverun/27821.html

#loveisall #loveisintheair❤️ #bastianinverun #oorbellen  #zilverenoorbellen #bicolorJAAAAAAAAAA eindelijk we mogen weer op stap met onze museumkaart! 

#museumlover #museumkaart #museumjaarkaart #Hermitage #hetmauritshuis #museumamsterdam #hetrijksmuseum #museumdiva #museumloverPrachtig deze set met Boheems granaat gemaakt in de 19e eeuw. Oorhangers met een broche die ook als hanger gedragen kan worden en die aan de achterzijde is voorzien van een medaillon.

https://zilver.nl/broches/granaat-sieradenset.html

#antiekesieraden #antiekejuwelen #broche #oorbellen 
#bringbackthebroochEen nieuw gemaakt stukje miniatuur, deze kleine zilveren versie van het grachtenpand op nummer 269 van de Herengracht te Amsterdam. Het prachtige pand met de trapgevel wat in 1656 is gebouwd.Ja, het gaat echt gebeuren, we krijgen hogere temperaturen en zon! Dan kunnen we eindelijk flaneren en mensen kijken vanaf een terras! Tijd voor vrolijke outfits met frisse kleuren en sieraden. Coeur de Lion sieraden zijn fris, vrolijk en kleurrijk.

#zomer #fris #coeurdelion #kleurrijk #sieraden #sieradensetsNieuw binnen dit mooie zilveren (koektrommel) dienblad gemaakt door Gilles Grevink te Amsterdam in 1853. Prachtig blad om twee zilveren koektrommels op te presenteren of voor kopjes, glazen of een stel Biedermeier karaffen!