- Home
- /
- Over zilver
- /
- Het zilveren belegvorkje, een handig hulpje
Het zilveren belegvorkje, een handig hulpje
Door Saskia•geschreven op 29 april 2023• Geen reacties
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/04/BOVENSTE-FOTO-1-scaled-e1682777884393.jpg.jpeg)
Het belegvorkje, een handig hulpje
Na het vorige blog over het botermesje, nu de spotlight op zijn broertje: de zilveren belegvork. Het belegvorkje – dat ook wel vleesvorkje wordt genoemd – ligt net als het botermes op tafel voor algemeen gebruik. Het ligt op of bij schalen waarin vleeswaren worden opgediend. De gebruiker prikt het gewenste beleg aan het dienvorkje om het voedsel naar eigen bord te transporteren. Het zilveren dienvorkje wordt vervolgens weer teruggelegd bij de desbetreffende schaal. Omdat ieder gerecht een ‘eigen’ dienvorkje heeft, kunnen er dan ook meerdere van op tafel liggen.Een setje
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/04/MIDDELSTE-FOTO-1-scaled-e1682777785954.jpg.jpeg)
Groot en klein
Het model van een belegvorkje is zeer kenmerkend : een ranke vork met twee tanden, waarvan de punten meestal sterk naar buiten staan. Naast de drie maten belegvork – 14, 16 en 18 centimeter – zijn er ook flink grotere vorken in dit model. Deze zilveren vorken van meestal rond de 22 cm lengte hebben een andere toepassing: ze worden gebruikt tijdens het diner voor het opdienen van groot vlees. Deze grote vorken, “dienvork” genoemd, werden per stuk los gekocht.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2023/04/ONDERSTE-FOTO-1-scaled-e1682777660474.jpg.jpeg)