Zilver.nl blog logo

De drie musketiers

Door Saskiageschreven op 16 november 2021 Geen reacties


Art Deco zilveren schepwerk Gerritsen & van Kempen Blog Zilver.nl

 

Ze zijn terug te vinden in iedere bestekcassette: het vaste trio groentelepel, aardappellepel en sauslepel. Hoe uitgebreid of hoe klein zo’n cassette ook is, er zijn altijd 2 groentelepels, 2 sauslepels en slechts 1 aardappellepel aanwezig. Een kleine terugblik.

De groentelepel

Aan het eind van de 19e eeuw was er een explosie aan nieuwe schepwerkmodellen. Ieder gerecht of moment kreeg een eigen schep of vork, zowel op de theetafel (denk aan taartscheppen, -messen en -prikkers) als bij lunch en diner (bijvoorbeeld de broodvork, spiegeleischep en vlalepel). Bestekcassettes (lees ook het Blog Bestekcassettes) begonnen uit te dijen tot ongekende omvang.

De groentelepel bestond echter al een tijdje. Deze forse schep is samen met de brijlepel, visschep en de pasteischep één van de schepwerkmodellen die al sinds de 18e eeuw bestaat. En hij is zeer herkenbaar: de groentelepel heeft een grote, ovale symmetrische lepelbak en een relatief lange steel. Het is echt een grote lepel – denk aan een lengte van zo’n 27 cm.  In iedere cassette zaten twee van deze dienlepels. Wellicht ‘hoorde het’ dat er altijd twee verschillende groentes op tafel stonden…?

 

Zilveren schepwerk Blog Zilver.nl

 

De sauslepel

Hetzelfde geldt voor de sauslepel: hij bestaat al een flinke tijd en er zijn er altijd twee van per cassette. De sauslepel – dus beslist geen ‘juslepel’ – is echter wel een stuk kleiner; denk aan 13 tot 15 cm lengte. Een leuk detail is, dat dit schepwerk ook ‘los’ te koop was. Wanneer een bruidspaar een huwelijkslijst had samengesteld, konden de ooms en tantes prima delen van het zilveren bestek in het gekozen bestekmodel cadeau geven. In een catalogus uit de begin jaren “30 zie je dan ook, dat een stel groentelepels of een stel sauslepels – en een eenzame aardappellepel – in losse étuis verkocht werden. Ook werden ze als complete ‘schepwerk-startersset’ in een groter étui verkocht.

oude zilvercatalogus zilver bestek Blog Zilver.nl

 

oude zilvercatalogus van kempen zilveren cassette Blog Zilver.nl

 

Oude verkoopcatalogus zilver bestek Blog Zilver.nl

De aardappellepel

Het verhaal van de aardappellepel is anders. Wanneer je in de historische catalogi van bijvoorbeeld de Firma van Kempen kijkt, dan staat daar aan het begin van de 20e eeuw geen ‘aardappellepel’ in. De opsomming begint, ook in 1917 nog, bij een ‘aspergeschep’. Vanaf het begin van de jaren ’20 wordt voor het eerst geadverteerd voor een ‘aardappellepel’.

Het verhaal gaat dat de aardappellepel is geïntroduceerd door de Firma van Kempen om klanten tegemoet te komen die vonden dat de aardappels van hun huidige opscheplepel afrolden. Er werden twee symmetrische ‘oortjes’ aan de lepelbak toegevoegd – en wij weten nu niet beter. De aardappellepel zit qua afmetingen – tussen de 19 en 21 cm – mooi tussen de groentelepel en de sauslepel in. Het lijkt een echte Nederlandse vinding, hoewel er een enkele keer ook aardappellepels in Duitse cassettes te vinden zijn - maar die zijn dan weer gemaakt voor de Nederlandse markt.

Zo blijkt de iconische aardappellepel, in het land van de aardappeleters, toch nog een stuk jonger dan verwacht!

Zilveren schepwerk aardappellepel groentelepels juslepels

De set schepwerk compleet: een aardappellepel, twee groentelepels en twee sauslepels, allen gemaakt door Gerritsen en van Kempen, Zeist, tussen 1963 en 1941. Lengtes tussen 16.5 en 27.5 cm.

Lees ook de Blogs: Zilveren messenleggers Servetbanden, ook wel genoemd servetringen Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Zilver bestek Dit is een link naar onze webwinkel  
Beoordelingen

10

Efficiënt en vriendelijkVriendelijk , efficiënt en behulpzaam werd ik geholpen aan een kaarsenstandaard voor een jarige vriendin. Keuze uit mooi papier inclusief een kaartje. Ik ontving alles keurig op afspraak. Goed verpakt. Het cadeau ziet er heel feestelijk uit. Met zelfs nog een kaars erbij. Dit maakt het geheel helemaal af.Marion · Bussum 21 september 2023

10

Voor de 2e keerCadeau was super mooi verpakt,en heel snel geleverdHenk · Emmen 19 september 2023

8

Prima!Veel keuze, gebruikersvriendelijke site, snelle levering.Arno · Voorburg18 september 2023

9

Een geslaagde avontuur.Omdat ik op zoek was naar een Zilveren baby rammelaar ben ik bij toeval op deze website terecht gekomen. Leuke prijs, veel keuze en het is fantastisch ingepakt. Levering uitstekend binnen 1 werkdag. Dus een geslaagd avontuur. Ik zag dat ze ook mooie sieraden hebben. Zeker een kijkje waard straks voor december.Caro · Anna Paulowna 16 september 2023

8

Snelle en prima service Mooi ingepakt cadeautje kreeg ik thuis gestuurd, met nog een kleine verassing erbij. Erg tevreden, snel antwoord op vragen.Jolanda · Drouwenerveen15 september 2023

4863 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl