Zilver.nl blog logo

De drie musketiers

Door Saskiageschreven op 16 november 2021 Geen reacties


Art Deco zilveren schepwerk Gerritsen & van Kempen Blog Zilver.nl

 

Ze zijn terug te vinden in iedere bestekcassette: het vaste trio groentelepel, aardappellepel en sauslepel. Hoe uitgebreid of hoe klein zo’n cassette ook is, er zijn altijd 2 groentelepels, 2 sauslepels en slechts 1 aardappellepel aanwezig. Een kleine terugblik.

De groentelepel

Aan het eind van de 19e eeuw was er een explosie aan nieuwe schepwerkmodellen. Ieder gerecht of moment kreeg een eigen schep of vork, zowel op de theetafel (denk aan taartscheppen, -messen en -prikkers) als bij lunch en diner (bijvoorbeeld de broodvork, spiegeleischep en vlalepel). Bestekcassettes (lees ook het Blog Bestekcassettes) begonnen uit te dijen tot ongekende omvang.

De groentelepel bestond echter al een tijdje. Deze forse schep is samen met de brijlepel, visschep en de pasteischep één van de schepwerkmodellen die al sinds de 18e eeuw bestaat. En hij is zeer herkenbaar: de groentelepel heeft een grote, ovale symmetrische lepelbak en een relatief lange steel. Het is echt een grote lepel – denk aan een lengte van zo’n 27 cm.  In iedere cassette zaten twee van deze dienlepels. Wellicht ‘hoorde het’ dat er altijd twee verschillende groentes op tafel stonden…?

 

Zilveren schepwerk Blog Zilver.nl

 

De sauslepel

Hetzelfde geldt voor de sauslepel: hij bestaat al een flinke tijd en er zijn er altijd twee van per cassette. De sauslepel – dus beslist geen ‘juslepel’ – is echter wel een stuk kleiner; denk aan 13 tot 15 cm lengte. Een leuk detail is, dat dit schepwerk ook ‘los’ te koop was. Wanneer een bruidspaar een huwelijkslijst had samengesteld, konden de ooms en tantes prima delen van het zilveren bestek in het gekozen bestekmodel cadeau geven. In een catalogus uit de begin jaren “30 zie je dan ook, dat een stel groentelepels of een stel sauslepels – en een eenzame aardappellepel – in losse étuis verkocht werden. Ook werden ze als complete ‘schepwerk-startersset’ in een groter étui verkocht.

oude zilvercatalogus zilver bestek Blog Zilver.nl

 

oude zilvercatalogus van kempen zilveren cassette Blog Zilver.nl

 

Oude verkoopcatalogus zilver bestek Blog Zilver.nl

De aardappellepel

Het verhaal van de aardappellepel is anders. Wanneer je in de historische catalogi van bijvoorbeeld de Firma van Kempen kijkt, dan staat daar aan het begin van de 20e eeuw geen ‘aardappellepel’ in. De opsomming begint, ook in 1917 nog, bij een ‘aspergeschep’. Vanaf het begin van de jaren ’20 wordt voor het eerst geadverteerd voor een ‘aardappellepel’.

Het verhaal gaat dat de aardappellepel is geïntroduceerd door de Firma van Kempen om klanten tegemoet te komen die vonden dat de aardappels van hun huidige opscheplepel afrolden. Er werden twee symmetrische ‘oortjes’ aan de lepelbak toegevoegd – en wij weten nu niet beter. De aardappellepel zit qua afmetingen – tussen de 19 en 21 cm – mooi tussen de groentelepel en de sauslepel in. Het lijkt een echte Nederlandse vinding, hoewel er een enkele keer ook aardappellepels in Duitse cassettes te vinden zijn - maar die zijn dan weer gemaakt voor de Nederlandse markt.

Zo blijkt de iconische aardappellepel, in het land van de aardappeleters, toch nog een stuk jonger dan verwacht!

Zilveren schepwerk aardappellepel groentelepels juslepels

De set schepwerk compleet: een aardappellepel, twee groentelepels en twee sauslepels, allen gemaakt door Gerritsen en van Kempen, Zeist, tussen 1963 en 1941. Lengtes tussen 16.5 en 27.5 cm.

Lees ook de Blogs: Zilveren messenleggers Servetbanden, ook wel genoemd servetringen Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Zilver bestek Dit is een link naar onze webwinkel  
Beoordelingen

10

Alles perfect geregeld Niks aan te merken alles perfect geregeldJan · Epevandaag om 09:07

8

Vlot en netjesBesteld en binnen een paar dagen thuis.Els en Peter van Andel · ELBURGgisteren om 20:01

10

Goede service!Mijn bestelling is snel behandeld en snel bezorgd. Ik had voor mijn eerste kleinkind een rammelaar gekocht en laten graveren. Dit is heel mooi en correct gedaan. Mochten er meer kleinkinderen komen, dan is deze juwelier door mij opnieuw te vinden! Dank jullie wel voor de snelle en correcte levering!Trudie De Bruin · 's-Gravenhagegisteren om 14:45

10

Zeer snelle en correcte levering.De website is duidelijk. Wat wel handig zou zijn is een beter idee van de gravering van de gewenste tekst. Er staan diverse voorbeelden maar die komen niet bij de aanvraag te voorschijn. We hadden niet verwacht dat we het bestelde al binnen 24 uur in huis zouden hebben. En zeer verzorgd. Mooi verpakt en zonder plastic. En een leuke verrassing erbij bovendien. Met zo'n cadeau kun je aankomen!Wessel · Vledder17 mei 22

10

Heel mooi product in prachtige verpakking Het bestellen ging heel eenvoudig. Het product voldeed volledig aan mijn verwachting. En het was super mooi ingepakt.Berdien · Zuid-Scharwoude17 mei 22

4430 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl