Het belegvorkje, een handig hulpje
Inhoudsopgave
Na het vorige blog over het botermesje, nu de spotlight op zijn broertje: de zilveren belegvork. Het belegvorkje – dat ook wel vleesvorkje wordt genoemd – ligt net als het botermes op tafel voor algemeen gebruik. Het ligt op of bij schalen waarin vleeswaren worden opgediend. De gebruiker prikt het gewenste beleg aan het dienvorkje om het voedsel naar eigen bord te transporteren. Het zilveren dienvorkje wordt vervolgens weer teruggelegd bij de desbetreffende schaal. Omdat ieder gerecht een ‘eigen’ dienvorkje heeft, kunnen er dan ook meerdere van op tafel liggen.
Een setje
In deze catalogus is te zien dat de zilveren vleesvorken als set verkrijgbaar waren. Standaard zaten ze namelijk niet in een cassette [ Blog Bestekcassettes], de kleine en middelgrote cassette waren alleen voorzien van groter diengerei – denk hierbij aan groente-, saus en aardappellepels [Blog De drie musketiers ]. Het was echte zeer gebruikelijk voor een huwelijk zilver cadeau te geven; hiervoor bestonden catalogi als bovenstaand. In hetzelfde model als bijvoorbeeld de couverts, was allerhande diengerei beschikbaar. Waaronder dus deze zilveren vleesvorkjes in maar liefst drie maten. Op de foto staan een vorkje van 14 centimeter, en één van 16 centimeter lengte. Beide zijn “model 210”, gemaakt door Gerritsen en van Kempen in Zeist. De belegvork vormde ook een vast onderdeel van een hors-d’oeuvre garnituur.
Groot en klein
Het model van een belegvorkje is zeer kenmerkend : een ranke vork met twee tanden, waarvan de punten meestal sterk naar buiten staan. Naast de drie maten belegvork – 14, 16 en 18 centimeter – zijn er ook flink grotere vorken in dit model. Deze zilveren vorken van meestal rond de 22 cm lengte hebben een andere toepassing: ze worden gebruikt tijdens het diner voor het opdienen van groot vlees. Deze grote vorken, “dienvork” genoemd, werden per stuk los gekocht.
Een belegvorkje was ooit echt bedoeld als vleesvorkje. Echter, in deze tijd van flextariers zou ik ook hele andere toepassingen willen voorstellen: het vorkje kan ook prima dienst doen bij plakken kaas of komkommer, tomaatjes, en allerhande ander rauwkost. Een veelzijdig vorkje voor een aangekleed ontbijt of lunch!
Lees ook van Saskia:
Het botermesje: klein maar fijn
De zilveren “petitfourschep 2.0”
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: