De druivenschaar
Inhoudsopgave
Op het eerste gezicht is het een hele vreemde schaar: de druivenschaar. Een ‘normale’ schaar heeft een verhouding waarbij ongeveer de helft het knipgedeelte is, en de andere helft bestaat uit de ogen en de rest van het ‘vast-houd-gedeelte’. Een druivenschaar heeft een heel ander – zeer herkenbaar – ontwerp. Hij heeft namelijk hele korte knipdelen, die ook nog eens van zilver zijn.
Wanneer je dit ontwerp vergelijkt met andere zilveren scharen zoals handwerkscharen [Naaischaren in diverse vormen, maten en materialen] dan zie je grote verschillen. Deze verschillen zijn zowel in de verhoudingen als in het materiaalgebruik: handwerkscharen hebben lange stalen benen en zilveren monturen, en dat in een meer ‘standaard’ verhouding. Sommige druivenscharen hebben een versiering die verwijst naar hun gebruik: knoestige takken en bladeren verbeelden dan druivenranken.
Gebruik aan tafel
Een druivenschaar wordt, net als ander diengerei, op tafel gelegd. Hiertoe heeft schaar één mooi versierde kant, wat natuurlijk de bovenkant is. De gladde onderkant staat op kleine pootjes. Deze pootjes, meestal kleine bolletjes, zorgen ervoor dat de druivenschaar net iets van het tafelkleed af ligt. Zo kan je ‘m goed oppakken voor gebruik.
Een ‘prijscourant’ uit 1933 met een prachtig overzicht van de te leveren zilveren bestekdelen. De druivenschaar kostte 22 gulden en 50 cent.
Tafeletiquette
De tafeletiquette voor het eten van druiven is een leuk weetje. Wanneer aan het einde van uw Kerstbrunch het fruit op tafel komt, dan is het niet chique om met uw vingers af en toe een druif van de tros te plukken; zo blijft er namelijk een leeggegeten tak op uw fruitschaal achter. Wat is de oplossing? De druivenschaar!
U legt de druivenschaar naast de fruitschaal midden op tafel op het tafelkleed. Uw gasten kunnen dan een takje van de druiventros afknippen. Dit takje mogen ze dan met de hand naar hun eigen bordje brengen; ook mogen de druiven daarna één voor één met de hand naar de mond gebracht worden. Er zijn dus geen speciale hoe-eet-ik-een-druif-couverts. Er zijn wel speciale fruitcouverts, maar daarover de volgende keer meer.
Een 2e gehalte zilveren druivenschaar, gemaakt door Gerritsen en van Kempen rond 1930. De schaar is 15 cm lang, waarbij het knipgedeelte slechts 5 cm lang is. De druivenschaar is gemaakt in het prachtige Art Deco model 202 – de kritische lezer van mijn blogs zal nu verwonderd kijken. Inderdaad, ik verzamel actief een net ander Art Deco bestekmodel, maar deze schaar was zo mooi dat ik ‘m niet kon laten lopen. U weet wel, iets met een verzamelaarshart dat sneller ging kloppen… Druivenscharen zijn zeldzaam. Ze zaten alleen in de meest uitgebreide cassette [lees meer in het blog: Bestekcassettes], of werden los verkocht voor een bedrag dat hoger was dan voor bijvoorbeeld een couvert of een stel sauslepels. [lees meer in het blog: De drie musketiers]
Lees ook: