Er zijn vorken, en cakevorken…

Geplaatst door

 

Zilveren cakevorken en prikkers Blog Zilver.nl

Een flinke tijd geleden kocht ik deze prachtig gezaagde vork. Ik dacht dat het een visdienvork was, waarvan het vismes in de loop van de tijd een andere route had genomen. Ik noteerde in mijn achterhoofd weer een item op mijn “speur-lijstje”. Tot ik een oude bestekcatalogus onder ogen kreeg.

Oude catalogus van Gerritsen & van Kempen

Oude catalogi zijn een geweldige bron van informatie. Niemand weet mij vertellen wat dit voor soort vork was, of hoe hij precies gebruikt werd. En overal kom je andere benamingen tegen, de ene nog creatiever dan de andere. Maar in die catalogus staat precies mijn vork – met vier tanden, mooi gezaagd – benoemd als “cakevork”. Ik kon dus stoppen met zoeken naar een bijbehorend mes. Maar nu moest ik de vork wel gaan gebruiken waar hij voor gemaakt was.

 

Oude zilver bestek catalogus zilveren cakevorken Blog Zilver.nl                                  Art deco zilveren cakevork uitgezaagd blog Zilver.nl

De cakevork is gemaakt door Gerritsen en van Kempen in het model 210 – dit modelnummer staat ook in de catalogus vermeld. De 20 cm lange vork is gemaakt van 2e gehalte zilver in het jaar 1932.

Gebruik van de cakevork

Om de cakevork functioneel te testen, heb ik een perenkruimelcake gebakken. Deze cake had ik ook op een taartschoteltje kunnen laten landen door een taartschep  te gebruiken, of wellicht een cakeprikker. Bij een taartschep vind ik echter dat een wat hogere taartpunt hoort. En het 3-laags systeem van dit baksel maakte de prikker minder handig. De cakevork ligt goed in de hand – de steel is niet te lang. Bovendien zorgt de breedte van de vork voor stabiliteit. Prima voor de perenkruimelcake dus.

Dus mag ik u aanraden eens uw besteklades na te gaan of u wellicht een cakevork heeft liggen? Het recept voor de cake vindt u bij AH, zoek onder “Appelkruimelcake” – maar mijn perenbomen hingen vol fruit, vandaar. En heeft u voor mij wellicht de gouden tip hoe deze cakevork vroeger echt gebruikt werd…? Ik hoor graag van u!

 

Zilveren cakevork Art Deco Blog Zilver.nl

PS Meer weten over mijn speurtocht naar oud zilver…? Lees ook Het begon met een erfstuk

 

Lees ook:

Jamtember

Theezeefjes – onmisbaar voor een lekkere kop thee

Bekijk ook:

de collectie divers zilver schepwerk van Zilver.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *