Het geheim van de cakeprikker ontrafeld

Geplaatst door

Antieke zilveren cakeprikker in gebruik Blog Zilver.nl

 

De cakeprikker is nou niet een voorwerp dat we allemaal kennen. Toch is het ontwerp heel karakteristiek : het is een slanke, lange vork met 3 tanden. Denk aan de drietand van Neptunus, en dan met een lange middentand. De twee iets kortere zijtanden wijken wat naar buiten. Deze cakeprikkers zijn in grote getale gemaakt: je komt er iedere brocante en antiek markt weer een aantal tegen. Maar hoe gebruik je ze eigenlijk?

Alles heeft een eigen schepje

In het begin van de 20e eeuw werd het mode om voor bijna ieder gerecht een ander stuk diengereedschap – ofwel schep – te hebben. De bestekcassettes werden steeds uitgebreider, want al die bijzondere scheppen moesten er een plaats in krijgen. Zo ook de cakeprikker. Dat betekende dus, dat er naast een taartschep [lees ook het blog: Tijd voor taart met een zilveren taartschep] en petit-four schep ook een cakeprikker in de cassettes zat.

Zilveren cakeprikker hoe gebruik je die Blog Zilver.nl
Drie cakeprikkers bij elkaar. De bovenste is een 2e gehalte zilveren prikker gemaakt door Gerritsen en van Kempen in model 203. De middelste prikker – een minder vaak voorkomend model dat regelmatig wordt aangezien voor briefopener – is gemaakt door E. Peereboom uit Amsterdam in 1922. De onderste prikker – met wat hoekige schouders, is ook gemaakt door Gerritsen en van Kempen, vormgegeven in model 210, gemaakt uit 2e gehalte zilver in 1936 en is 20 cm lang. De prikkers liggen bij een Sarreguemines schaaltje met cupcakes – die erg lastig aan te prikken blijken (maar des te beter smaken).

 

Hoe werd de cakeprikker gebruikt?

De naam zegt het al : voor het serveren van cake. Maar die rare puntvork was ook handig bij het serveren van andere onhandelbare dingen, zoals soesjes en oliebollen. Een flinke prik, en je kon de buit op je bordje laden. Toch zat dat van die cake me niet lekker. Hoe deed je dat dan, cake prikken? Speurend in oude kookboeken, las ik dat we genoeg cake aten. Nog geen muffins of cupcakes; meestal werd cake in plakken geserveerd. En die cake werd zowel als dessert gegeten, als met de theevisite.

 

In de aanval

Om te zien hoe (en eigenlijk ook : of) die cakeprikker werkt, heb ik een cake gebakken. Een gewone rechttoe-rechtaan cake, vooruit, met wat citroen. En toen ben ik gaan proberen : prikker onder het plakje schuiven, punt omhoog en naar je bordje. Geen succes kan ik melden – je komt niet lekker tussen die gestapelde plakjes. In de zijrand dan? Ook geen succes, de rand is te hard. Je schuift als je niet uitkijkt alle cakeplakjes van de presenteerschaal op het tafelkleed. Dan maar midden in het plakje. Vooraf dacht ik dat dit een rampenscenario was : spies de prikker erin en het wordt een brokkenboel. Maar niks ervan : wanneer je met een vinnig prikje die cakeprikker midden in het plakje jast – de 2 buitenste punten moeten ook net in het plakje zitten – dan kan je wonderwel het plakje cake zonder gedoe oppakken en op je bordje laten glijden.

Staat er geen cake op uw paasmenu dit weekend? Het wordt slechter weer, dus ik zou zeggen: bak er één. Graaf de cakeprikker van Tante Agaath uit dat laatje, en zie in verwondering wat een vernuftig stukje gereedschap onze voorouders hebben bedacht – een waar staaltje industriële vormgeving.

PS de volgende keer : een lekker recept met…. Een petit four schep.

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

Hoe werkt een zilveren cakeprikker Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

Zilveren cakeprikker Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

 

Lees ook:

Het begon met een erfstuk

Theelepeltjes en meer

Bekijk ook:

De collectie zilveren theelepels & zilveren gebaksvorken van Zilver.nl

of de collectie zilveren cakeprikkers

2 reacties

  1. Dus als ik het goed begrijp wordt de cake prikker alleen gebruikt om te serveren en niet om mee te eten?
    Weer iets geleerd…. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *