Zilveren kandelaars gemaakt met een mal

Geplaatst door

Heel veel oude mallen voor zilveren kandelaars

Onze zilversmid was van de week op bezoek en bracht twee mallen mee van voeten voor zilveren kandelaars. Deze zilversmid heeft in zijn werkplaats vele bakken vol oude mallen staan. Deze mallen voor zilveren items werden vroeger bij de Koninklijke van Kempen en Begeer gebruikt. Van sommige mallen heeft hij honderden stuks mogen maken maar van deze grote mal had hij nog nooit het eindresultaat gezien.

Mallen voor zilveren voeten van zilveren kandelaars
Mallen voor zilveren voeten van zilveren kandelaars

Het maken en forceren van zilveren kandelaars

Een zilveren kandelaar wordt gemaakt van een aantal mallen; de voet, de buis en de kaarsenhouder. Sommige kandelaars zijn zo speciaal dat er 10 tot 12 mallen nodig zijn om de kandelaar te maken. De mallen worden gebruikt voor een techniek die forceren heet. Deze techniek is voor het eerst gebruikt in Griekenland ongeveer 700 jaar voor Christus. Bij forceren wordt een platte soepele plaat zilver tegen een draaiende mal gedrukt. Voor het forceren heeft de zilversmid heel veel ervaring en kennis nodig.

Het draaien gaat snel en het voorwerp moet strak en glad worden. De zilversmid dwingt het zilver met een houten knuppel of bruneerstok in de gewenste vorm. Als het forceren klaar is, is de soepele plaat zilver veranderd in een stevig zilveren voorwerp.  Al deze losse onderdelen worden door de zilversmid in elkaar gezet. afgewerkt en gepolijst. Als dit klaar is ziet de kandelaar eruit alsof hij uit één stuk is gemaakt.

Natuurlijk hebben we de kandelaars besteld

U snapt het al,  wij konden het weer niet laten en hebben de zilversmid de opdracht gegeven om een stel kandelaars te maken van de grote mal. We hopen u snel het eindresultaat te laten zien!

Wordt vervolgd!

Twee maanden later

Eindelijk was het zover na twee maanden waren de kandelaars klaar. We hadden al aan het enthousiasme van de zilversmid gehoord dat het eindresultaat er mocht zijn. De kandelaars waren echt prachtig en maken tot op heden onderdeel uit van onze vaste collectie. Ze staan mooi op tafel maar ook heel mooi bij de haard.

zilveren kandelaars
Zilveren kandelaars op ronde voet

Herkent u de vorm van de mal in de voet

Zo uit een vlakke, soepele zilverplaat zijn deze robuuste maar ook elegante zilveren kandelaars ontstaan. Een lust voor het oog. Door de dikte van het zilver en de manier waarop ze gemaakt zijn kunnen deze zilveren kandelaars generaties lang mee.

Lees ook:

Het ambacht, zilversmeden een vak apart

De legering van zilver

Zilver bestek, een prachtig bezit voor generaties

Bekijk ook:

De collectie zilveren kandelaars van Zilver.nl