De legering van zilver

Geplaatst door
Werken aan en in de mijn
De mijn

Heel veel mensen vragen ons wat is zilver?

Zilver is een edelmetaal wat al sinds eeuwen wordt gewonnen in mijnen. In de oudheid waren er zilvermijnen in Ethiopie en Nubie, de Grieken dolven zilvererts rond Athene en de Romeinen haalden het uit Spanje.

Zilver wordt bijna nooit in zuivere toestand bewerkt omdat het dan te zacht en te kwetsbaar is. Het wordt daarom eerst gemengd met koper. Hoe lager het zilvergehalte hoe meer koper, maar zelfs bij een legering van 50% zilver 50% koper behoudt zilver zijn prachtige glans. Al eeuwen toetst men het zilver om het gehalte te bepalen.

Het verschil in zilvergehalte tussen 1e gehalte zilver (925/000), 2e gehalte zilver (835/00) en het derde gehalte zilver (800/000) is niet zo groot qua percentage van de legering. In Nederland is het 2e gehalte zilver het meest gebruikt en 3e gehalte zilver is in Nederland bijna niet gebruikt.

Dit moeten we natuurlijk nooit verwarren met verzilverd of pleet wat bestaat uit een geheel onedele basis omhuld met een laagje zilver. De merken 90 en 100 staan voor de dikte van de buitenste laag.

Lees ook:

Het ambacht, zilversmeden een vak apart

Zilverkeuren vertellen een verhaal, bekijk ze hier