Zilverkeuren vertellen een verhaal, bekijk ze hier

Geplaatst door

Vanaf 1813 tot op heden wordt Nederlands zilver gekeurd met of het Nederlands klein zilverkeur bestaande uit een zwaardje en een meesterteken of het Nederlands groot zilverkeur bestaande uit vier merken: het meesterteken, de gehalte leeuw, de minerva van het keurkantoor en de jaarletter.

Lees meer over:  Het Nederlands klein zilverkeur, het zwaardje

Uit een klein rijtje van vier zilverkeuren is heel veel informatie over een zilveren voorwerp te halen.

Het Nederlands groot zilverkeur,

Grote stukken Nederlands zilver en soms ook kleinzilverwerk worden voorzien van 4 zilverkeuren die ons vertellen waar het stuk vandaan komt, door wie het is gemaakt, door wie het waar is gekeurd en in welk jaar.

Nederlands groot zilverkeur
Nederlands groot zilverkeur

Als voorbeeld de rij keuren hierboven van een zilveren lepel van rechts naar links;

 • VK met en half maantje en 2 stipjes is het meesterteken van de Van Kempen zilverfabriek te Voorschoten
 • Lopende leeuw met een 2, de lepel is gemaakt in 2e gehalte zilver 835/000
 • Het minervakopje met in de helm de C van het waarborgkantoor – keurkantoor te Den Haag.
 • De gekrulde Z is de jaarletter van 1909

Zo weten we direct een stuk meer of dit zilveren voorwerp.

Nog een rij zilverkeuren

Nederlands zilverkeur van na 1953
Nederlands zilverkeur van na 1953

Wat mij bij deze keurenreeks direct opvalt is de Romeinse II onder de leeuw, dit geeft aan dat het voorwerp gemaakt is na 1952 toen het cijfer 2 onder de leeuw in september werd vervangen voor deze II. Het meesterteken P.O 8 is van de Fa.P. van Oostrom & Zoon te Schoonhoven die dit meesterteken hebben gebruikt vanaf 1941, de strakke jaarletter S brengt ons dan bij het jaar 1953.

Nog eentje;

Nederlands zilverkeuren voor groot zilver
Nederlands zilverkeur voor groot zilver

Deze foto laat de achterzijde zien van een zilveren tashaak, zo’n tashaak bestaat uit 2 soms drie stukken die aan elkaar werden gemaakt, de waarborg keurde dan alle delen. Zoals hier te zien is dat er drie keuren op de achterzijde van het ornament staan en 1 zilverkeur op de haak om te laten zien dat alle delen van zilver zijn.

Van links naar rechts;

 • EvG is het meesterteken van Evert van Geelen uit Schoonhoven 1887-1926
 • Lopende leeuw met een 2 staat voor tweede gehalte zilver 835/000
 • Minervahelm met de M is het waarborgkantoor van Schoonhoven
 • A is de jaarletter van 1910.

Bij deze voorbeelden staan de keuren vrij netjes dicht bij elkaar maar bij zilverwerk wat uit verschillende onderdelen bestaat werden de keuren op de verschillende onderdelen afgeslagen. Dit gaf de koper van het stuk zilver de garantie dat alle delen van zilver waren. Op deze stukken is het even zoeken om de keuren alle vier te vinden maar het is de moeite waard. Bij broodmanden en dienbladen zitten er vaak keuren verstopt in pootjes en handvatten, bij zilveren theepotten en koffiekannen zitten de keuren in de deksel, de buik en het handvat.

Lees ook:

Goede, verborgen keuren

Bezoek ook:

Onze zilverkeuren database

14 reacties

 1. Beste Ursula,
  Misschien ben ik met uw Duitse voornaam wel aan het goede adres. Van mijn tante uit de buurt van Nürnberg in Bayern heeft mijn vrouw een ring en een halsketting gekregen. Die waren weer geërfd van een oudere tante van haar. Wij waren benieuwd naar de oorsprong van deze ring en halsketting. Kent u dit zilverteken of heeft u deze al eens gezien? De ring en de ketting zijn handgemaakt en wat hoekig gesmeed. Ik kijk uit naar uw reactie. Hoe kan ik u de foto’s toesturen?
  Frans Tutert 9 oktober 2023

 2. Geachte mevrouw Boonstra, ik heb een zilveren miniatuur “ gouden” koets met zes paarden ervoor. Op twee plaatsen is een keurmerk zwaardje aangebracht, bij een van de zwaardjes een teken van 3 kruisjes ( Amsterdam?) ik zou u foto’s kunnen sturen als ik uw mailadres heb. Kunt u mij dan misschien iets zeggen over de leeftijd? En evt.,waarde , want ik wil het verkopen, misschien op Marktplaats, maar misschien koopt u ook in?

  1. Goedemorgen Mvr. A. Bijleveld, De drie kruisjes is het meesterteken van de Firma Amsterdams keur die werkzaam waren in Amsterdam in het midden van de 20ste eeuw. Dit meesterteken wordt vaak verward met het 18e eeuwse stadskeur voor de stad Amsterdam. De firma Amsterdams keur heeft heel erg veel miniatuur zilver gemaakt. Vriendelijke groeten, Ursula

 3. Beste mevrouw Boonstra,
  Ik ben onlangs in het bezit gekomen van een zilveren suikerlepeltje.
  E staan 2 merktekens in Een (oud?) zwaardje en een meesterteken P.C.B en een 5-puntige ster. Weet u wie de maker is?
  Ik had deze vraag, met foto, al eens gestuurd via het contactformulier maar helaas kreeg ik daar geen antwoord op.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen.
  Gr. Mark

 4. Beste mevrouw Boonstra,
  Wij zijn in het bezit van een (ver)zilver(d) eierhoudertje. Op de onderkant staan de volgende cijfers/symbolen n 9958* jd 3 symbolen die ik niet kan ontcijferen.

  Ik hoor hel graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Yvonne Zwaartman

   1. Beste Ursula heb ingesloten juweel gekregen van schoonmoeder maar weet niet of het zilver is. Op de sluiting staan de letters GM.
    Weet niet hoe ik een foto moet toevoegen

 5. Goedenavond , ik heb een rijk versiert mandje met de merkjes ab1 en een schildje met een leeuw op zijn achterpoten .
  Een koffiekan met GG en een leeuw met boven en onder een sleuteltje

  Vriendelijke groet
  Marjo riemersma

  1. Goedemiddag Mvr. M. Riemersma,

   Bedankt voor uw bericht. AB1 kan goed een Nederlands meesterteken zijn, de staande leeuw is het gehalte keur voor 1e gehalte zilver. Beide keuren maken onderdeel uit van het Nederlands groot zilver keur, dit is altijd een reeks van 4 keuren. In het mandje tussen de versieringen, of in de pootjes of eventuele handvatten moeten dus nog 2 zilverkeuren verstopt zitten: een minerva kopje van het keurkantoor en de jaarletter. U kunt de jaarletter via deze link opzoeken: https://keuren.zilver.nl/jaarletterkaart/

   De GG in de koffiekan is mogelijk het meesterteken van Gerrit Greup maar ook hier moeten nog 2 merkjes verstopt zitten. Het sleuteltje is een Nederlands uitvoer/invoer keur, de kan heeft Nederland een keer verlaten en is ook weer teruggekomen.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

   1. Dank voor uw reactie !
    Hebbes zilverwerken gevonden op het mandje maar zijn voor mij onleesbaar .
    Mag ik u eens een paar fotos sturen ?
    Groetjes marjo

 6. Beste

  Kan u me helpen aub?
  Mijn zilver heeft letters WC , een leeuw naar links maar geen cijfer en een letter S.

  Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *