Vanaf 1813 tot op heden wordt Nederlands zilver gekeurd met of het Nederlands klein zilverkeur bestaande uit een zwaardje en een meesterteken of het Nederlands groot zilverkeur bestaande uit vier merken: het meesterteken, de gehalte leeuw, de minerva van het keurkantoor en de jaarletter.
Lees meer over: Het Nederlands klein zilverkeur, het zwaardje
Uit een klein rijtje van vier zilverkeuren is heel veel informatie over een zilveren voorwerp te halen.
Het Nederlands groot zilverkeur,
Grote stukken Nederlands zilver en soms ook kleinzilverwerk worden voorzien van 4 zilverkeuren die ons vertellen waar het stuk vandaan komt, door wie het is gemaakt, door wie het waar is gekeurd en in welk jaar.
Nederlands groot zilverkeur
Als voorbeeld de rij keuren hierboven van een zilveren lepel van rechts naar links;
VK met en half maantje en 2 stipjes is het meesterteken van de Van Kempen zilverfabriek te Voorschoten
Lopende leeuw met een 2, de lepel is gemaakt in 2e gehalte zilver 835/000
Het minervakopje met in de helm de C van het waarborgkantoor - keurkantoor te Den Haag.
De gekrulde Z is de jaarletter van 1909
Zo weten we direct een stuk meer of dit zilveren voorwerp.
Nog een rij zilverkeuren
Nederlands zilverkeur van na 1953
Wat mij bij deze keurenreeks direct opvalt is de Romeinse II onder de leeuw, dit geeft aan dat het voorwerp gemaakt is na 1952 toen het cijfer 2 onder de leeuw in september werd vervangen voor deze II. Het meesterteken P.O 8 is van de Fa.P. van Oostrom & Zoon te Schoonhoven die dit meesterteken hebben gebruikt vanaf 1941, de strakke jaarletter S brengt ons dan bij het jaar 1953.
Nog eentje;
Nederlands zilverkeur voor groot zilver
Deze foto laat de achterzijde zien van een zilveren tashaak, zo'n tashaak bestaat uit 2 soms drie stukken die aan elkaar werden gemaakt, de waarborg keurde dan alle delen. Zoals hier te zien is dat er drie keuren op de achterzijde van het ornament staan en 1 zilverkeur op de haak om te laten zien dat alle delen van zilver zijn.
Van links naar rechts;
EvG is het meesterteken van Evert van Geelen uit Schoonhoven 1887-1926
Lopende leeuw met een 2 staat voor tweede gehalte zilver 835/000
Minervahelm met de M is het waarborgkantoor van Schoonhoven
A is de jaarletter van 1910.
Bij deze voorbeelden staan de keuren vrij netjes dicht bij elkaar maar bij zilverwerk wat uit verschillende onderdelen bestaat werden de keuren op de verschillende onderdelen afgeslagen. Dit gaf de koper van het stuk zilver de garantie dat alle delen van zilver waren. Op deze stukken is het even zoeken om de keuren alle vier te vinden maar het is de moeite waard. Bij broodmanden en dienbladen zitten er vaak keuren verstopt in pootjes en handvatten, bij zilveren theepotten en koffiekannen zitten de keuren in de deksel, de buik en het handvat.
Lees ook;
Goede, verborgen keuren
Bezoek ook:
Onze zilverkeuren database