Schepjes voor losse suiker en thee
Inhoudsopgave
Als je visite ontving, dan deed je dat chique. Dus naast de zondagse kopjes, kwam ook het roomstel uit de kast. Dit roomstel bestond uit een suikerbakje en een melkkannetje. In het kannetje zat koffiemelk – we waren nog ver weg van de geklopte warme melk voor de cappuccino. In het suikerbakje zat losse suiker. Om dat netjes in je kopje te krijgen, stond er een suikerlepel of suikerschep in. Mocht je klontjes suiker serveren, dan had je een klontjestang.
Suikerschep
Suikerscheppen werden gemaakt in hetzelfde bestekmodel als de thee- of koffielepels. Ze werden zelfs samen in één etui verkocht – onder de noemer “theegarnituur”- om er voor te zorgen dat de gastvrouw een mooie, bij elkaar passende set had. De suikerlepel heeft een grotere, bredere bak en een langere steel dan een koffielepel, die weer iets groter is dan de theelepel [Lees meer in het blog theelepeltjes en meer].
Vele modellen
De suikerlepel op de foto heeft een strak Art Deco ontwerp. Omdat suikerscheppen al eeuwen zijn gemaakt zijn er heel veel verschillende modellen te vinden : kolenschoppen, spades, bolle lepels met gegraveerde platte zijkanten, of een lepelbak die eindigt in een golvende rand. Voordat andere zoetstoffen hun intrede deden, was een suikerlepel een vast onderdeel op de theetafel. Ook de klontjestang bestaat al lang : er zijn nog vele strakke modellen uit het begin van de 19e eeuw te vinden.
Theeschep
Ook als vaste aanwezige op de theetafel was er de theeschep, ook wel theeduim genoemd. In de tijd vóór de theezakjes werd de losse thee in theedozen bewaard om zo de smaak goed te houden. Het oppervlakte van een theedoos was iets kleiner dan die van een mobiele telefoon. In zo’n kleine opening paste ook maar een klein lepeltje: de theeschep. Deze schep heeft een platte, relatief brede bak en een heel kort steeltje.
Met dit schepje ging de losse thee in de pot – vroeger meer dan nu omdat er veel sterkere thee werd gezet. Nu zijn 2-3 scheppen losse thee in de pot genoeg om de visite te voorzien van een geurig kopje. En de theeduim? Die is met de opkomst van de losse thee weer helemaal terug!
P.S. En hoe zorgde je nou dat die losse thee niet in je kopje dreef? Daarover de volgende keer meer!
Lees ook:
Bekijk ook:
De collectie tafelzilver model 210
De collectie zilveren suiker & theeschepjes van Zilver.nl