Zilveren schepjes voor losse suiker en thee - zilver.nl blog
Zilver.nl blog logo

Zilveren schepjes voor losse suiker en thee

Door Saskiageschreven op 1 maart 2020 Geen reacties


Zilveren model 210 art deco theeduim en theeschep Blog Zilver.nl

Schepjes voor losse suiker en thee

Als je visite ontving, dan deed je dat chique. Dus naast de zondagse kopjes, kwam ook het roomstel uit de kast. Dit roomstel bestond uit een suikerbakje en een melkkannetje. In het kannetje zat koffiemelk – we waren nog ver weg van de geklopte warme melk voor de cappuccino. In het suikerbakje zat losse suiker. Om dat netjes in je kopje te krijgen, stond er een suikerlepel of suikerschep in. Mocht je klontjes suiker serveren, dan had je een klontjestang.

Suikerschep

Suikerscheppen werden gemaakt in hetzelfde bestekmodel als de thee- of koffielepels. Ze werden zelfs samen in één etui verkocht – onder de noemer “theegarnituur”- om er voor te zorgen dat de gastvrouw een mooie, bij elkaar passende set had. De suikerlepel heeft een grotere, bredere bak en een langere steel dan een koffielepel, die weer iets groter is dan de theelepel [Lees meer in het blog theelepeltjes en meer].  Art Deco zilveren suikerschep met een klontjestang zilver Blog Zilver.nl
Bovenaan de suikerschep (lengte 12.5 cm), daaronder de klontjestang, die qua ontwerp lijkt op 2 mokkalepels met een tussenstukje. Het “zwaardje” (ingeslagen keur dat het zilvergehalte waarborgt) is links goed te zien.
 

Vele modellen

De suikerlepel op de foto heeft een strak Art Deco ontwerp. Omdat suikerscheppen al eeuwen zijn gemaakt zijn er heel veel verschillende modellen te vinden : kolenschoppen, spades, bolle lepels met gegraveerde platte zijkanten, of een lepelbak die eindigt in een golvende rand. Voordat andere zoetstoffen hun intrede deden, was een suikerlepel een vast onderdeel op de theetafel. Ook de klontjestang bestaat al lang : er zijn nog vele strakke modellen uit het begin van de 19e eeuw te vinden.

Theeschep

Ook als vaste aanwezige op de theetafel was er de theeschep, ook wel theeduim genoemd. In de tijd vóór de theezakjes werd de losse thee in theedozen bewaard om zo de smaak goed te houden. Het oppervlakte van een theedoos was iets kleiner dan die van een mobiele telefoon. In zo’n kleine opening paste ook maar een klein lepeltje: de theeschep. Deze schep heeft een platte, relatief brede bak en een heel kort steeltje. Twee verschillende art deco zilveren theeduimen Blog Zilver.nl
Twee Art Deco modellen theeduimen, maar zelfs die zijn niet even groot : de bovenste schep heeft een bredere, rondere bak. Het steeltje is wel even lang.
Met dit schepje ging de losse thee in de pot – vroeger meer dan nu omdat er veel sterkere thee werd gezet. Nu zijn 2-3 scheppen losse thee in de pot genoeg om de visite te voorzien van een geurig kopje. En de theeduim? Die is met de opkomst van de losse thee weer helemaal terug!   Zilveren theeduim art deco in de thee blog Zilver.nl P.S. En hoe zorgde je nou dat die losse thee niet in je kopje dreef? Daarover de volgende keer meer! Lees ook: Het begon met een erfstuk Bekijk ook: De collectie tafelzilver model 210 Dit is een link naar onze webwinkel De collectie zilveren suiker & theeschepjes Dit is een link naar onze webwinkel van Zilver.nl  
Beoordelingen
3946 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Prettig contact en zeer snelle en correcte afhandeling.Diverse artikelen op de website besteld in de loop de jaren. Arriveerde altijd per ommegaande, ook als het cadeau voor een ander adres betrof. Altijd leuk in kado-verpakking. Onlangs iets wat ikzelf kado gekregen had geretourneerd om te ruilen, ging ook heel soepel.Beatrice - Heemstede
Uitstekende serviceUtstekendA. - Malden
Nette verkoperAAA+E.J.T. Knoppers - Dordrecht
Uitstekende service.Ik heb telefonisch kontakt gezocht. En ben uitstekend geholpen. Ik zal zeker opnieuw op deze manier mijn bestelling doen in de toekomst.Marten Auwen - Meeden
In één zin is te weinig!Onze ervaring is meer dan top! Super mooi product héél héél erg mooi gegraveerd en het cadeautje was heel mooi ingepakt.Corina Romonesco - Helmond
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .

* vereist
Instagram
Heerlijk! We zijn er bijna! Dan mogen we weer uit eten, trouwen, feestjes vieren en er extra van genieten! 
Wat hebben jullie het meest gemist? Wat ga je als eerste doen?

#feest #feestje #feesten #trouwen #trouwen2021 #jubileum #proost #wegmetcoronaDeuren open en dan de tafel dekken met mooi porselein of aardewerk glad zilver bestek, zo mooi!

#tafelzilver #silverflatware #zilverbestek #zomooi #gedektetafel 😍De camee sieraden van Cameo Italiano zijn prachtig niet meer de camee van oma maar helemaal van nu!

https://zilver.nl/sieraden/sieradenmerken/diluca/

#cameoitaliano🔝💖 #cameoitaliano #diluca #CAMEE #sieradenMooi weer, love in the air!😍

Prachtige bicolor zilveren oorstekers in hartvorm van Bastian Inverun

https://zilver.nl/bastian-inverun/27821.html

#loveisall #loveisintheair❤️ #bastianinverun #oorbellen  #zilverenoorbellen #bicolorJAAAAAAAAAA eindelijk we mogen weer op stap met onze museumkaart! 

#museumlover #museumkaart #museumjaarkaart #Hermitage #hetmauritshuis #museumamsterdam #hetrijksmuseum #museumdiva #museumloverPrachtig deze set met Boheems granaat gemaakt in de 19e eeuw. Oorhangers met een broche die ook als hanger gedragen kan worden en die aan de achterzijde is voorzien van een medaillon.

https://zilver.nl/broches/granaat-sieradenset.html

#antiekesieraden #antiekejuwelen #broche #oorbellen 
#bringbackthebroochEen nieuw gemaakt stukje miniatuur, deze kleine zilveren versie van het grachtenpand op nummer 269 van de Herengracht te Amsterdam. Het prachtige pand met de trapgevel wat in 1656 is gebouwd.Ja, het gaat echt gebeuren, we krijgen hogere temperaturen en zon! Dan kunnen we eindelijk flaneren en mensen kijken vanaf een terras! Tijd voor vrolijke outfits met frisse kleuren en sieraden. Coeur de Lion sieraden zijn fris, vrolijk en kleurrijk.

#zomer #fris #coeurdelion #kleurrijk #sieraden #sieradensetsNieuw binnen dit mooie zilveren (koektrommel) dienblad gemaakt door Gilles Grevink te Amsterdam in 1853. Prachtig blad om twee zilveren koektrommels op te presenteren of voor kopjes, glazen of een stel Biedermeier karaffen!