Zilver.nl blog logo

Terug naar de taartlepel

Door Saskiageschreven op 17 oktober 2021 Geen reacties


Zilveren taartlepeltje Art Deco zilver Blog Zilver.nl

Soms komt er een voorwerp langs dat al lang niet meer in ‘normaal gebruik’ is. De taartlepel of taartspatel is daar zo één van. Nu eten we een taartje met een taartvorkje: we hakken een stukje uit de taart, prikken het aan de vork en smullen er van. Dit taartvorkje is handig voor velerlei gebak. Maar de taartlepel dan?

Ontwerp

De taartlepel is een stevig voorwerp, qua lengte en breedte van de steel lijkt hij op een theelepel of een taartvork. Het is de lepelbak die afwijkt : een platte, symmetrisch puntige lepelbak met aan één kant een verhoogde rand. Met de dunne rand kan je niet goed een stukje van een taartje afsnijden; ook kan je met de punt niets opprikken. Onhandig zou je denken, maar toch heeft de taartspatel echt handige toepassingen.

Zilveren lepels om taart mee te eten Blog Zilver.nl

Oude verkoopcatalogus met zilver bestek en schepwerk Blog Zilver.nl

Een Van Kempen Voorschoten catalogus uit ca 1930 met rechtsonder de taartlepel.

Chocoladetaart

Er zijn natuurlijk allerlei zachte taarten die niet bros of cake-achtig zijn. Een moellleux is daar een goed voorbeeld van. Deze taart met prachtige Franse naam is van binnen zo goed als vloeibaar. En deze bijna vloeibare chocolade massa is heel goed op te lepelen met een taartspateltje. Een hapje hemelse modder op een zilveren lepeltje, wat wil je nog meer…?

 

Zilveren taartlepeltje Van Kempen model 210 Blog Zilver.nl

Een taartlepel gemaakt door Gerritsen en van Kempen in Art Deco model 210, onbekend wanneer want het is alleen voorzien van een klein keur, lengte 11.7 cm. De taart is een Zweedse variant van een moulleux : een Kladdkaka – een echte aanrader! Makkelijk zelf te maken, en anders beschikbaar in het koelvak van een zekere meubelfirma…

Lees ook: De zilveren "petitfourschep 2.0" Er zijn vorken, en cakevorken... Het geheim van de cakeprikker ontrafeld Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: Divers zilver schepwerk Dit is een link naar onze webwinkel