De erfenis van Anna Paulowna

Geplaatst door

Van de omvangrijke juwelencollectie van koningin Anna Paulowna bleef na haar overlijden in 1865 maar weinig behouden voor de Nederlandse koninklijke familie. Maar sommige stukken schitteren nog steeds!

Koningin Anna Pavlovna 1795-1865 Blog Zilver.nl
Onder de vele juwelen die Groothertoging Sophie ontving uit de erfenis van haar moeder, bevond zich het parelcollier dat koningin Anna Paulowna draagt op het schilderij.

Anna Paulowna

Na de dood van koning Willem II in 1849 wilde koningin Anna niet op Paleis Kneuterdijk in Den Haag blijven wonen. Eerst nam ze haar intrek op Boschlust, het huis van haar overleden zoon Alexander, en later woonde ze enige tijd op kasteel Biljoen bij Velp. Ze verbleef wel graag en vaak op Paleis Soestdijk, waar ze de vele herinneringen aan haar overleden echtgenoot om zich heen had. Ze trok zich uit het openbare leven terug en grote juwelen voor galafeesten zal ze toen niet vaak meer hebben gedragen. Uiteindelijk vereenzaamde de koningin, die beter Nederland had leren spreken dan haar echtgenoot, met wie ze zich meestal in het Frans onderhield.

Met haar kinderen Sophie en Hendrik had ze goed contact, maar beiden woonden in het buitenland. Met haar oudste zoon, koning Willem III, was de verstandhouding ronduit slecht, niet in de laatste plaats omdat hij tegen haar zin trouwde met zijn volle nicht Sophie Württemberg, een dochter van haar zuster Catherina. Ze beschouwde dit huwelijk als inteelt, en omgekeerd kon Sophie het absoluut niet vinden met haar vinden met haar schoonmoeder. Toen de koningin-moeder was overleden, schreef Sophie aan haar lady Malet:

Zij stierf, zonder een vriendelijk woord voor wie dan ook. Ze wilde niet gebalsemd worden, de staat van ontbinding was al spoedig onbeschrijfelijk, want tijdens haar ziekte had zij steeds overvloedig gegeten en gedronken. Volgens het afschuwelijke Russische gebruik moet ik er iedere dag naar toe, de stank is niet te harden…..Haar testament zal tweedracht zaaien tussen haar kinderen. Ook na haar dood zal, net als tijdens haar leven, een twistappel de vrucht van haar doen en later zijn…

 

Anna’s aquamarijnen

Maar die tweedracht bleek mee te vallen: aan haar dochter Sophie liet Anna haar Haagse landgoederen na, plus de helft van haar juwelen. Haar zoon Hendrik erfde Soestdijk en een kwart van de juwelen, en koning Willem III kreeg een geldbedrag en het laatste kwart van de kostbaarheden. Hieronder bevond zich een grote druppelvormige aquamarijn, die in 1820 voor 5000 gulden was gekocht door toen nog prins Willem, als verjaardagscadeau voor zijn gade. Koning Willem III erfde deze steen met het verzoek van zijn moeder het voortaan als een familiejuweel te beschouwen, omdat dit voor haar zo dierbaar was geweest.

Naar alle waarschijnlijkheid is dit de steen die door prinses Laurentien aan de grote briljanten strikbroche werd gedragen op de avond voor de inhuldiging. Ook koningin Maxima wordt er de laatste tijd regelmatig mee gezien. Maar koningin Sophie zal hem wel niet gedragen hebben….

 

Prinses Laurentien met de strikbroche met de aquamarijn van Anna Paulowna Blog Zilver.nl

[su_row center=”yes”][su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

koningin Beatrix met de grote aquamarijn Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Koningin Maxima met de grote aquamarijn Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]

Koningin Maxima met de aquamarijn aan een broche Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

De grote aquamarijn van koningin Anna Paulowna wordt regelmatig gedragen door koningin Beatrix en koningin Maxima

Sophie erfde driekwart van haar moeders juwelen

Het grootste deel van de juwelen ging dus naar koningin Anna Paulowna’s dochter, de groothertogin van SaksenWeimar-Eisenach. Op latere foto’s en schilderijen staat de groothertogin afgebeeld met de meest schitterende juwelen van haar moeder, waaronder de beroemde parelcolliers uit de bruidsschat, zoals het unieke collier van zevenenvijftig enorme parels dat de brand van 1827 gelukkig had overleefd.

Een aantal jaren geleden vertelde de achter-achterkleindochter van groothertogin Sophie, Cornelie Brena, mij tijdens een gezamenlijk bezoek aan Paleis Het Loo, dat er van de juwelen van haar illustere voorouder niets meer in de familie bewaard is gebleven, op een enkel oud taxatierapport na. Dat is opmerkelijk, omdat na het kinderloos overlijden van prins Hendrik in 1879 het kwart van zijn moeders erfenis ook naar Sophie ging, die dus uiteindelijk driekwart van de juwelen in bezit kreeg. Hierbij werd wel een uitzondering gemaakt. In haar testament bepaalde Anna Paulowna dat in een dergelijk geval een collectie saffieren terug moest naar de koninklijke familie van Nederland. Dat gebeurde ook en van een deel van die saffieren liet koning Willem III in 1881 een diadeem en twee bijpassende armbanden vervaardigen voor zijn tweede echtgenote, koningin Emma.

 

Groothertoging Sophie van Sachsen Weimar Blog Zilver.nl
Groothertoging Sophie erfde driekwart van haar moeders juwelen, waaronder het het onderste parelcollier welke haar moeder draagt op het schilderij bovenaan de pagina.

Anna’s saffieren

Koning Willem III betaalde 100.000 florijnen voor deze juwelen, maar het was tot nu toe niet duidelijk aan wie. Onderzoek heeft onlangs aangetoond dat het juwelier Van der Stichel in Amsterdam is geweest die het diadeem heeft vervaardigd. Het juweel is gebaseerd op een ontwerp uit 1867 van de Parijse goudsmid en juwelier Oscar Massin, die zich had toegelegd op de zogenaamde ‘monture illusion’. Hierbij worden stenen met een minimum aan metaal vastgehouden en veertjes zorgden ervoor dat sommige diamanten, of diamanten bezette motieven, bij de minste beweging gingen trillen, ook wel de zetting ‘en tremblant’ genoemd.

Een diadeem van Oscar Massin, dat in 1878 werd geëxposeerd op de Wereldtentoonstelling in Parijs, vertoont grote overeenkomst met een exemplaar dat omstreeks 1890 werd gedragen door Louise, de Hertogin van Fife, een dochter van de latere koning Edward VII, maar ook met het juweel van koningin Emma.

 

Prises Louise hertogin van Fife Blog Zilver.nl
De Britse prinses Louise de Hertoging van Fife, met een diadeem dat grote gelijkenis vertoont met het saffierdiadeem zoals koningin Maxiam het heeft gedragen, Royal Trust Collectie.

De saffieren waren niet alleen afkomstig uit de bruidsschat van Anna Paulowna, maar werden ook aangekocht door koning Willem II en de koningin zelf. Na zijn overlijden werden in zijn appartement twee saffieren van respectievelijk 100 en 63 karaat gevonden, terwijl de belangrijkste aankoop van de koningin een saffier van ruim 162 karaat betrof. Een aantal van deze stenen is later in broches en zogenaamde devant-decorsages verwerkt, die voor een deel nog steeds worden gedragen.

Kokoshniks

Het diadeem bestond oorspronkelijk uit drie delen, waarvan de twee buitenste samen ook op een schildpadden kam konden worden gemonteerd. In 1928 werd dit systeem in opdracht van koningin Wilhelmina veranderd, waarna slechts het centrale motief nog gedemonteerd kan worden om als broche te worden gedragen.

Koningin Beatrix met het saffier diadeem Blog Zilver.nl
Koningin Beatrix met het saffier diadeem met het pluimvormige ornament in het midden.

 

De meest recente verandering aan het diadeem vond in 2013 plaats, naar aanleiding van de inhuldiging. Toen werd onder het diadeem een extra standaard gezet, waardoor het minder in het haar wegzakt: zo zijn de saffieren beter zichtbaar. Bovendien werd het pluimvormige motief in het midden verwijderd en is de bovenzijde doorlopend gemaakt. Hierdoor is het diadeem nog meer gelijkenis gaan vertonen met het juweel van de Hertogin van Fife en doet het nu ook sterk denken aan een zogenaamde ‘kokoshnik’, of ’tiare Russe’ — een verwijzing naar het Romanov-bloed in het Huis van Oranje

[su_row center=”yes”][su_column size=”1/2″ center=”no” class=“”]

Koningin Maxima met de saffieren van Anna Paulowna Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=“”]

Koningin Maxima met het kronings diadeem Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

Koningin Beatrix (foto uit 2006) en Koning Maxima  (foto rechts uit 2015) met de saffierendiadeem met het pluimvormige ornament, op de foto links, tijdens de inhuldiging in 2013, draagt Koningin Maxima het diadeem met een doorlopende bovenzijde.

Tiara Russe

Het woord kokoshnik betekent letterlijk hanenkam en was de traditionele hoofddracht bij bepaalde klederdrachten in Rusland, waarbij een kartonnen kap met stof werd overtrokken. In de loop van de tijd nam de adel deze hoofdtooi over, maar dan bekleed met kostbare zijde en parels. Uiteindelijk droegen de tsarina’s en grootvorstinnen juwelen kokoshniks, die tot na de Eerste Wereldoorlog nog door grote juweliers als inspiratie werden gebruikt voor diademen.

Prinses Louise, koningin Alexandra, koningin Elizabeth III Blog Zilver.nl
Prinses Louise (links) met het Fife-diadeem dat qua vorm lijkt op het kokoshnik-diadeem dat haar moeder koningin Alexandra (rechts) en koningin Elizabeth II op de foto hieronder dragen. In het midden op de foto koningin Louise van Denemarken, de moeder van Alexandra.

 

En die juwelen worden vandaag de dag nog steeds gedragen, bijvoorbeeld door de Britse koningin Elizabeth ll.

Koningin Elizabeth II met kokosnik Blog Zilver.nl

Verschillende verschijningsvormen van de kokoshnik

[su_row center=”yes”][su_column size=”1/4″ center=”no” class=“”]

Maria Feodornovna Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/4″ center=”no” class=“”]

De 5 kinderen van Tsaar Nicolaas II Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/4″ center=”no” class=“”]

Maria Alexandrovna grootmoeder van Nicolaas II Blog Zilver.nl

[/su_column] [su_column size=”1/4″ center=”no” class=“”]

Alexandra Feodorovna echtgenote van de tsaar Blog Zilver.nl

[/su_column][/su_row]

Verschillende verschijningsvormen van de kokoshnik op een rij. Van links naar rechts: Maria Feodorovna, moeder van Tsaar Nicolaas II, Zijn vier dochters, Maria Alexandrovna grootmoeder van Nicolaas II, Alexandra Feodorovna echtgenote van de laatste tsaar.

 

Lees ook:

Fleur-de-lys, altijd een koninklijke uitstraling

Fabuleus Fabergé

Een ring als liefdessymbool

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Sieraden

 

3 reacties

  1. Goedemiddag Hr. H. Hartmann,

   Bedankt voor uw bericht. Louise van Hessen-Kassel, de latere koningin van Denemarken had een dochter Alexandra geboren in 1844, die later trouwde met Koning Eduard VII van Het verenigd Koninkrijk.

   Vriendelijke groeten,
   Ursula
   https://zilver.nl

 1. Hello. I’m sorry to trouble you. My name is Thomas Cross.
  I am a researcher. I’m gathering information about the jewelry of Queen Anna Pavlovna. I am interested in a brooch with a large sapphire. Can you please tell me how many carats are in this sapphire? Can you please tell me if this sapphire was part of the Diamond Dowry of Queen Anna Pavlovna? Or did Queen Anna Pavlovna buy this sapphire herself later? Help please. Information about this sapphire is frustratingly little. It is more correct to say: there is no information about this sapphire at all.
  It is only known that this sapphire belonged to Queen Anna Pavlovna. And now this huge sapphire is an heirloom of the Dutch royal family.
  Help please. I hope for your answer. Thank you in advance.

  Best regards
  Thomas Cross

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *