- Home
- /
- Hr. M. Akkerman
- /
- Een ring als liefdessymbool
Een ring als liefdessymbool
Door Juwelenhistoricus bekend van Tussen Kunst en Kitsch•geschreven op 20 april 2021• Geen reacties
Inhoudsopgave
:quality(40)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/Schermafbeelding-2021-04-20-om-09.28.15-e1618903918177.png.png)
Napoleon en Joséphine
In maart 2013 werd tijdens een veiling in Fontainebleau, even buiten Parijs, de verlovingsring verkocht die Napoleon Bonaparte in 1796 schonk aan Joséphine de Beauharnais. Meer dan vijftig bieders bleken interesse te hebben voor dit historisch zo belangrijke juweel, dat uiteindelijk 730.000 euro opbracht, terwijl de ring vooraf op 'slechts' 10.000 tot 15.000 euro was getaxeerd. Die spectaculaire opbrengst had niets te maken met de twee stenen, een diamant en een safier van elk nog geen karaat, maar alles met de herinnering aan één van de beroemdste huwelijken uit de geschiedenis.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/toi-et-moi-ring-story-.jpg.jpeg)
Symbool sinds mensenheugenis
De mens heeft altijd zijn liefde voor zijn of haar partner willen bevestigen en niets was daarvoor geschikter dan een ring, de gouden band zonder onderbreking. De toevoeging van edelstenen was niet alleen een teken van liefde, maar dikwijls ook een bewijs van rijkdom en status. Er zijn prachtige voorbeelden bewaard gebleven van verlovingsringen uit het verleden. Twee bekroonde of vlammende harten, bezet met diamant en robijn en dikwijls nog aan elkaar verbonden middels een strik, de Engelse loversknot, behoorden van de 17de tot en met de 19de eeuw tot de mooiste exemplaren. Ook twee in elkaar grijpende handen zijn door alle eeuwen heen een geliefd motief geweest voor de verlovingsring.:quality(40)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/Schermafbeelding-2021-04-11-om-15.19.21.png.png)
Toi et Moi
De twee stenen in de ring van Joséphine worden in Frankrijk toepasselijk 'Toi et Moi' (jij en ik) genoemd. Toen de Franse graaf Henri de Laborde de Monpezat zich in 1966 verloofde met prinses Margretha van Denemarken, schonk hij haar een Toi et Moi van enorme, enigszins vierkante, briljant geslepen diamanten van de Parijse juwelier Van Cleef & Arpels. Een over the top ring, die echter goed past bij de soms extravagante huidige Deense vorstin. Zij draagt de ring overigens niet altijd. Internationaal en door de eeuwen heen bestonden daar dan ook geen regels voor en bovendien werd de verlovingsring soms tevens als trouwring beschouwd.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/DAAKP1.jpg.jpeg)
Té bescheiden?
Prins Charles gaf ooit aan zijn eerste bruid een verlovingsring met een saffier en een diamanten entourage, die ogenblikkelijk bekend werd als 'Lady Di-ring'. In feite ging het om een klassiek model, geleverd uit de voorraad van hofjuwelier Garrard. Toen prins William dezelfde ring aan zijn bruid gaf, mede als eerbetoon aan zijn moeder, kreeg deze ring pas echt betekenis.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/G4E36F-1.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/G7R734.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/A2JM7E.jpg.jpeg)
Diamanten en parels
Het is gebruikelijk geworden voor een groeiend publiek om alles te willen weten over de juwelen van koninklijke huizen. Minder dan een halve eeuw geleden was hier absoluut geen sprake van. De interesse beperkte zich, zeker in Nederland, tot het eventueel bewonderen van de gedragen pracht en praal, die bovendien al gauw 'te veel' werd gevonden. Onze van calvinisme doortrokken volksaard lag hier aan ten grondslag. Zo weten we bijvoorbeeld niet of de koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana verlovingsringen kregen. Pas vanaf de verlovingen van de prinsessen Margriet en Beatrix werd hier - hoewel nog in bescheiden mate - aandacht aan besteed. Prinses Margriet kreeg een eenvoudige ring met een parel, een verwijzing naar Margarita, het eiland in de Caribische Zee, waar prachtige parels worden gevonden. En marguerite is het Griekse woord voor parel. Ze draagt deze ring overigens slechts af en toe. Prinses Beatrix kreeg in 1965 van prins Claus een klassieke entouragering, bezet met briljant- geslepen diamanten, die ze sindsdien zonder uitzondering gedragen heeft. 'Diamonds, all diamonds', zei ze trots toen een Engelse verslaggever vroeg naar haar ring, terwijl er in Nederland zelf minder aandacht aan werd besteed. Dat was bijna veertig jaar later wel even anders.:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/D61J03.jpg.jpeg)
:quality(80)/blog.zilver.nl/wp-content/uploads/2021/04/E18XX4.jpg.jpeg)