Opalen, mysterieus mooi

Geplaatst door
Bent u ook zo dol op mooie sieraden en draagt u graag iets origineels bij uw outfit? Kies voor een sieraad met opaal en maak kennis met een uiterst bijzondere edelsteen.

Opaal, fascinerend en kleurrijk

Bij Zilver.nl heeft u de keuze uit diverse sieraden en juwelen voorzien van een opaal. Voordat u een kijkje neemt bij onze sieradencollectie, vertellen we u graag meer over deze edelsteen, het delven daarvan, hoe opaal ontstaat en waar het vandaan komt. Dit stelt u in staat een sieraad te kopen die u daadwerkelijk met voldoening en trots draagt.

Wat is opaal?

Het woord opaal komt uit het Sanskriet van het woord Upala en waardevolle edelsteen betekent. Opaal is een waterhoudend kiezelzuur, die opvalt dankzij een bont kleurenspel. Soms heeft het mineraal slechts één kleur en soms is de steen uitermate kleurenrijk. Een opaal bevat veel water en slechts een klein deel is van edelsteen kwaliteit, dit worden de edelopalen genoemd.

De hardheid van een opaal op de schaal van Mohs is 5,5 tot 6,5. Opaal is veelal afkomstig, voor wel 95%, uit Australië en is daar zelfs de nationale steen. De zwarte opaal, de meest kostbare in zijn soort, is eveneens afkomstig uit Australië. Hij glinstert en vonkt en is dan ook uitermate populair in sieraden en juwelen.

Ook de vuuropaal met zijn oranjerode kleur is een veel gezochte steen.Deze opaal komt hoofdzakelijk uit Mexico. Voor mooie heldere stukken worden hoge bedragen betaald.

Opalen edelstenen bij Zilver.nl

Het delven van opalen

Opaal delven wordt nog steeds gedaan, bijvoorbeeld in Australië, maar gebeurde duizenden jaren geleden ook al. Bij het vinden van opaal wordt er veelal een groot gat geboord. Hierbij zijn grondverzetmateriaal en een krikhamer onmisbaar. De meest eenvoudige manier om opaal te delven, is met behulp van een schop en pick. Vaak komt er ook een schroevendraaier aan te pas, want opaal is een zwakke steensoort en kan zomaar zijn karakter voorgoed verliezen. Op bepaalde plekken in de wereld is nog te zien hoe men opaal delft, onder meer in Australië.

Het ontstaan van edelsteen opaal

Opaal wordt meestal gevonden in het aardoppervlak waar oude geothermische warmwaterbronnen hebben gestroomd. De mineralen borrelden door de grote warmte omhoog en liepen over de wanden en holtes in gesteente. Opalen ontstaan vaak bij de vorming van fossielen, maar men komt het ook tegen als opvulling van gaten en spleten in rotsen.

Al sinds de oudheid is opaal een geliefde edelsteensoort. De oudste vondst dateert uit ruim 4.000 voor Christus en werd aangetroffen in een grot in Kenia. Vroeger werd opaal ook wel gebruikt voor werktuigen, maar inmiddels ziet u het vooral terug in sieraden. Bovendien heeft opaal ook een magische werking. Al in de Romeinse tijd werd het gebruikt om somberheid tegen te gaan.

Men geloofde ook dat een opaal kon waarschuwen tegen ziekte. Nu blijkt ook dat dit klopt, want door een hoog vochtgehalte, reageert een opaal sterk op bijvoorbeeld koorts. Tegenwoordig geloven nog veel mensen in de magische werking van opalen edelstenen.

Opalen uit Australie bij Zilver.nl
Opaal nog vast aan de matrix, de moedersteen.

Verschillende vormen en kleuren

Opaal is er soms in één kleur, maar er zijn echter ook opalen verkrijgbaar in diverse kleuren, zoals wit, geel, blauw, rood, groen, bruin en zwart. Bijna altijd is opaal doorzichtig of doorschijnend. Opalen zijn er verder in verschillende soorten en worden daarom onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

1. Glinsterende edelsteen opalen: ze vallen op dankzij het bonte kleurgebruik en zijn dan ook zeer geliefd onder liefhebbers.
2. Wateropalen: ze hebben wel iets weg van bergkristallen en zijn kleurloos.
3. Overige opalen soorten: ze zijn ondoorzichtig tot doorschijnend en hebben weinig tot geen kleurenspel.

Opalen door de geschiedenis heen

De geschiedenis van opalen in sieraden gaat terug naar de Romeinse tijd. Ze werden veelvuldig gedragen door Romeinse dames omdat ze dachten dat het hen de eeuwige jeugd gaf. Bovendien waren ze er heilig van overtuigd dat opalen bijdroeg aan blijvend blond haar.

Tijdens de Middeleeuwen werden er ook opalen gevonden in Hongarije, maar inmiddels is deze plaats uitgeput. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werden er opalen gewonnen in Australië en wel in Coober Pedy. Hierover leest u meer in de volgende alinea.

Opalen hebben ook geruime tijd een slechte naam gehad. Dit kwam door de roman ‘Anne of Geierstein’, geschreven door sir Walter Scott uit 1829. In dit boek draagt een betoverde prinses een opaal die van kleur veranderde met haar humeur. Een paar druppels heilig water doofden het magische vuur van de steen en de prinses stierf. mensen begonnen de opaal hierdoor te associëren met ongeluk. Binnen een jaar na uitkomst van dit boek daalde de verkoop van opaal met 50%.

Het was uiteindelijk prins Albert, de man van koningin Victoria, die de opaal in ere herstelde. Koningin Victoria hield van opalen en gaf ze ook graag cadeau. In de Victoriaanse tijd waren opalen dan ook zeer populair.

Lees ook: Victoriaanse sieraden een eerbetoon aan Koningin Victoria

Opaal uit Coober Pedy

Coober Pedy is een opaalmijnenstadje middenin de woestijn in het noorden van Zuid-Australië. Coober Pedy wordt ook wel de opaalhoofstad van de wereld genoemd. De stad staat symbool voor het harde en ruwe Outbackleven. Overdag kan de temperatuur er oplopen tot zo’n 60 graden Celsius, terwijl het er in de nacht koud is met zo’n nul graden Celsius.

Die extreme omstandigheden zorgen ervoor dat veel mensen in Coober Pedy ondergronds wonen. Zo vind je er uitgehakte huizen, hotels, kerken en vele andere bezienswaardigheden. Coober Pedy is bekend geworden vanwege de opaalindustrie. Het stadje behoort dan ook tot de grootste opaalproducten ter wereld. Het is zeker de moeite waard om hier eens een trip naar te maken bij een vakantie of reis in Australië.

Door de hoge temperaturen worden de opalen hier in etappes naar bovengehaald anders knappen de stenen.

Opalen uit Coober pedi bij Zilver.nl

De grootste opalen

De grootste opaal is ook afkomstig uit Coober pedi, de Olympic Australis is ruim 17.000 karaat en weegt 3,45 kilo. De enorme opaal is in 1956 gevonden, het jaar waarin de Olympische spelen in Australie werden gehouden. De mijnwerkers besloten de steen naar deze spelen te noemen.

De Aurora Australia is de meest waardevolle zwarte opaal ter werden. De edelsteen is gevonden in Lightning Ridge ook in Australie in 1938 en was ruim 180 karaat.

De Engelse Koningin bezit ook een beroemde, grote opaal die ze aangeboden kreeg van de Australische regering tijdens haar post-kroning tour door het land. De Australische regering wilde hun nieuwe koningin een steen uit het land aanbieden, het werd de Andamooka opaal. De Andamooka opal was gevonden in 1949 en wordt beschouwd als de beste opaal die er ooit is ontdekt. De steen wordt geprezen om zijn prachtige kleuren en de intensiteit daarvan maar ook om zijn grootte, na het bewerken was hij nog ruim 203 karaat.

Opaal sieraden kopen bij Zilver.nl

Bent u op zoek naar zilveren of gouden juwelen met opalen? Dan zit u bij Zilver.nl helemaal goed. Kies bijvoorbeeld uit oorhangers, oorstekers, ringen en staafbroches. Voor iedere vrouw bieden we een passend aanbod sieraden met opalen. U bestelt ze gemakkelijk online via de site, maar het is ook mogelijk om langs te komen in onze winkel te Waterland. Neem daarom snel een kijkje bij onze collectie in de winkel of webshop en profiteer daarnaast van een aantal interessante voordelen. We lichten ze graag aan u toe.

Waarom u een bestelling plaatst in onze webshop

De aankoop van een zilveren of gouden sieraad bij Zilver.nl levert u direct voordelen op. Zo beschikken we over een eigen graveerstudio. Graveringen zijn altijd klaar binnen één dag, tenzij anders aangegeven. Verder profiteert u bij ons van een gratis inpakservice. Dit komt goed van pas als u iemand een sieraad cadeau geeft. Een order die u vóór 15:00 plaatst in onze webshop, wordt dezelfde dag nog aan u verzonden.

Maak daarom kennis met meer dan 30 jaar ervaring en doe uw aankoop bij Zilver.nl. Wij zijn ervan overtuigd dat u een aankoop doet waar u jarenlang plezier aan beleeft. Het is namelijk een sieraad die u dagelijks met veel trots draagt!

Bekijk de grote collectie sieraden van Zilver.nl

Lees ook:

De magie van diamanten en edelstenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *