Marie Antoinette: een sprookje zonder happy end

Geplaatst door

Marie Antoinette is misschien wel één van de bekendste Franse koninginnen die ooit geleefd heeft, ze was ook de laatste Franse koningin. Vandaag de dag heeft ze nog steeds een reputatie als koningin die van alles hield wat glimt. Juwelen, dure jurken, de mooiste make-up: het hoorde allemaal in de collectie van de koningin thuis. Het is dan ook niet gek dat haar uitgebreide juwelencollectie een grote interesse opwekt bij talloze verzamelaars. Zij hebben geluk, want het veilinghuis Sotheby’s gaat binnenkort een aantal antieke juwelen van deze bekende Française veilen.

 

Marie Antoinette

 

De collectie van Marie Antoinette zit natuurlijk vol met prachtige sieraden die iedereen wel in huis zou willen hebben. Helaas was het leven van de voormalige koningin niet zo mooi als haar juwelen lijken aan te geven. Het lijkt een sprookje: een Oostenrijkse aartshertogin die uiteindelijk koningin van Frankrijk wordt, maar helaas was het voor Marie Antoinette allemaal niet zo mooi. Wij vertellen je meer over de geschiedenis van deze beroemde koningin.

Marie Antoinette als jonge koningin

Ondanks dat Marie Antoinette bekend is geworden als koningin van Frankrijk, kwam deze edele vrouw oorspronkelijk uit Oostenrijk. Ze werd hier in 1755 geboren, als vijftiende kind van keizer Frans I en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Op haar veertiende werd ze al uitgehuwelijkt aan de kroonprins van Frankrijk: Louis-August. Op 16 mei 1770 trouwden de vijftienjarige Lodewijk August met de 14 jarige Marie Antoinette! Haar familie hoopte op deze manier de banden tussen Oostenrijk en Frankrijk beter te maken, de verhouding tussen de twee landen was ronduit slecht. De jonge Marie Antoinette werd naar Versailles gebracht, waar ze met de prins zou trouwen en waar ze de rest van haar leven door zou brengen.

 

 

De kinderen van Marie Antoinette en Louis XVI

Het huwelijk van Marie Antoinette en Louis XVI kende in het begin weinig liefde. Doordat het een gearrangeerd huwelijk was, hadden de koning en koningin weinig gevoelens voor elkaar. Toch had de koningin de belangrijke taak om voor opvolgers te zorgen. Dat kostte wat tijd, want de koningin werd pas voor het eerst zwanger in 1778, acht jaar na haar bruiloft met Louis. Uiteindelijk kregen de koning en koningin vier kinderen: twee dochters en twee zonen. De toekomst van het koningshuis was dus verzekerd, of toch niet? De oudste zoon en jongste dochter van het stel overleden al op jonge leeftijd. Dat was meteen een van de grootste tegenslagen die de jonge Marie Antoinette moest verwerken.

 

Koningin Marie Antoinette met haar kinderen Blog Zilver.nl

Koningin Marie Antoinette met haar kinderen, portret Collectie The Metropolitan Museum of Art

Het luxe leven

In de beginjaren van Maria Antoinette in Frankrijk was ze geliefd om haar jeugd en schoonheid. Maar de jonge Marie Antoinette had weinig oog voor de ‘gewone’ mensen om haar heen en ze leefde een afgeschermd leven in luxe. Marie Antoinette heeft een naam voor zichzelf gemaakt vanwege haar luxe levensstijl. De koningin kreeg geen politieke taak toegewezen door de koninklijke familie, maar werd verantwoordelijk voor al het entertainment in Versailles. Deze rol was haar op het lijf geschreven, want de jonge koningin hield wel van een feestje. Als snel werden de zalen van het kasteel gevuld met toneelstukken, concerten, feestjes en spelavonden. Marie Antoinette vond het geen enkel probleem dat ze niet werd ingezet voor politieke doeleinden. Ze had namelijk een grote hekel aan het doen en laten van haar moeder, die altijd alles op alles zette om de macht van het Oostenrijkse keizerrijk te vergroten. Toch was de politieke macht van de koningin erg groot. Haar man wilde namelijk veel in samenspraak beslissen, waardoor Marie Antoinette grote invloed had op de keuzes die de koning maakte.

Marie Antoinette een shopping queen!

Het leven van de koningin werd niet alleen gevuld met talloze feestjes. Marie Antoinette had ook een enorme voorliefde voor shoppen. Niks leek genoeg voor haar: dure kleding, sieraden, decoraties voor in huis: het werd allemaal in overvloed gekocht. De koningin werd dan ook vaak als oppervlakkig beschreven. Je maakte haar niet blij met een goed boek, want ze was altijd binnen een mum van tijd afgeleid. Nieuwe kleding en sieraden konden haar aandacht wel vasthouden, waardoor de kledingcollectie van Marie Antoinette door de jaren heen ontzettend is gegroeid.

Ring bezet met een miniatuur portret van Koningin Marie Antoinette van Frankrijk in de veiling bij Sotheby’s.

Daarnaast gingen er geruchten over het liefdesleven van de koningin. Het is bekend dat Marie Antoinette met toestemming van haar man een affaire had met Axel von Fersen: een edelman uit Zuid-Nederland. Daarnaast gingen er talloze geruchten rond dat de koningin verschillende minnaars en minnaressen had. Zo werd er gedacht dat ze een affaire had met haar zwager, maar ook met een bekende Franse hofdame. Al deze roddels zijn nooit bevestigd, maar vanwege het losbandige leven van de koningin zou niemand verbaasd zijn als ze hier en daar kortstondige relaties had met andere mannen.

Kritiek van het volk

Marie Antoinette genoot van het leven, maar daar was niet iedereen het mee eens. Ondanks dat er veel interesse was voor de koningin toen ze haar intrede maakte, nam de populariteit voor Marie Antoinette langzaam maar zeker af. Het volk keek neer op de luxe levensstijl van de koningin. Terwijl zij in honger leefden, gaf Marie Antoinette al het geld van Frankrijk uit aan dure spullen en feestjes. Al snel werd haar bijnaam ‘Madame Déficit’, oftewel: mevrouw staatsschuld. Hier komt dan ook één van de bekendste roddels over de koningin vandaan. Wanneer de koningin verteld werd dat het volk omkwam van de honger omdat er geen brood was, zei ze volgens deze roddel “dan eten ze toch cake!”. Dit gerucht deed zich al snel de ronde en liet het volk zien dat de edelen van het land niks gaven om hun armoedige situatie.

De roddels over de koningin werden steeds erger. Niet alleen haar uitgaven werden onder de loep genomen, maar haar losbandige levensstijl kwam ook steeds meer in opspraak. De manier van leven van Marie Antoinette paste niet bij de verwachtingen die men van een koningin had. Bovendien was er kritiek op de invloed die ze had. Zo werd Marie Antoinette verweten dat ze haar invloed over de koning gebruikte om Oostenrijk een betere positie te geven. Haar trouw lag volgens het volk dus niet bij Frankrijk, maar bij het land van haar afkomst.

De Franse Revolutie: het einde van een sprookje

Het sprookjesbestaan van Marie Antoinette kwam tot een einde tijdens de Franse Revolutie. In 1789 kwam het volk in opstand tegen de heersende elite en eisten ze dat de macht van de koning en koningin werd afgenomen. Al na een paar dagen werd het koningspaar naar Parijs gebracht, waar ze vanaf dan hun leven moesten doorbrengen. Dit was vooral symbolisch: Versailles was namelijk ver verwijderd van het volk, net zoals het koningspaar dat was. Door de koning en koningin naar Parijs te halen, zouden zij eindelijk leven in dezelfde wereld als de rest van het volk.

De koning probeerde een ontsnappingspoging te regelen. Het lukte het paar om ongezien weg te komen, maar binnen een paar dagen werden ze ontmaskert. Een aantal jaren in Parijs volgden, waarna de revolutionairen eindelijk de macht hadden gegrepen in Frankrijk. Dat was het moment waarop de koning en koningin werden afgezet en terechtgesteld. Tijdens het proces werd Marie Antoinette van talloze misdaden beschuldigd. Ze zou in een samenzwering tegen de Franse Republiek zitten, haar zoontje hebben misbruikt en de staatskas hebben geplunderd. Er was geen sprake van een eerlijk proces, want de revolutionairen deden er alles aan om Marie Antoinette op het schavot te krijgen. Dat is hen uiteindelijk gelukt, want op 16 oktober 1793 werd de voormalige koningin naar de guillotine gebracht. Duizenden mensen keken op het plein toe hoe Marie Antoinette werd onthoofd. Haar man, Lodewijk XVI was op 21 januari 1793 al onthoofd. Hiermee kwam ook de monarchie ten einde.

 

Marie Antoinette bij het schavot Blog Zilver.nl

De antieke sieraden van de koningin

Het einde van Marie Antoinette was wreed, onverwacht en bovendien totaal anders dan het luxe leven dat ze tot dan toe had geleid. Maar wat is er gebeurd met alle weelde die de koningin achterliet? Marie Antoinette had al voorzien dat de revolutionairen haar waardevolle accessoires zouden gaan stelen en verkopen. Daarom koos ze ervoor om haar collectie op te sturen naar haar neef in Wenen: de keizer van Oostenrijk. Hier zijn haar kostbare bezittingen al die tijd bewaard gebleven. De Bourbon Parma Family brengt nu een aantal van deze sieraden ter veiling.

Een unieke kans

Het is al meer dan 200 jaar geleden sinds de collectie antieke juwelen te bewonderen was door buitenstaanders. Daar brengt het veilinghuis Sotheby’s nu verandering in. In november 2018 gaan een aantal pronkstukken van Marie Antoinette onder de hamer. Verzamelaars krijgen dus de kans om een paar antieke sieraden van de koningin te bemachtigen. Deze prachtige accessoires zien er niet alleen adembenemend mooi uit, maar hebben ook nog eens een erg rijke geschiedenis. Dat maakt ze geschikt voor modeliefhebbers, maar ook voor historici die maar al te graag een sieraad van Marie Antoinette in handen willen krijgen. Hier is dan wel een heel groot budget voor nodig! Er zijn maar een aantal sieraden bij die echt uit de tijd van Marie Antoinette komen. Aantonen dat ze door haar gedragen zijn is vaak lastig omdat alle persoonlijke eigendommen zoals archieven en schilderijen tijdens de revolutie zijn vernietigd.

De collectie van Sotheby’s

Het is duidelijk dat Marie Antoinette een ontzettend grote collectie juwelen had. Maar wat gaat er nou allemaal geveild worden in november? Een van de grootste pronkstukken is een 18e eeuwse gouden diamanten hanger die is voorzien van een grote natuurlijke parel. De opbrengst van dit juweel wordt geschat op een waarde van meer dan een miljoen.

 

Gouden hanger parel met diamant van Marie Antoinette Blog Zilver.nl

De parelhanger met diamanten van Koningin Marie Antoinette die 32 miljoen opbracht

 

Ook zilveren oorbellen horen bij de collectie thuis. Deze zilveren oorbellen zijn voorzien van een aantal grote diamanten, waardoor het de perfecte accessoires zijn om een statement mee te maken. Ook een drie rijig parelsnoer met natuurlijke parels en een diamanten slot is terug te vinden. Deze heeft een geschatte waarde tussen de 170.000 en 260.000 euro.

 

De sieraden van Koningin Marie Antoinette, parelsieraden Blog Zilver.nl Marie Antoinette bij Sothebys

 

Ook een broche met een waarde van meer dan twee ton wordt geveild door Sotheby’s. Overigens bevat de veiling niet alleen maar stukken die Marie Antoinette gedragen heeft. Ook enkele accessoires van haar familieleden worden geveild. Marie Antoinette komt namelijk van een grote koninklijke en keizerlijke familie, waarbij iedere vrouw haar eigen collectie diamanten, goud en zilver had. Deze hebben allemaal dezelfde prachtige en elegante uitstraling die je van adellijke accessoires mag verwachten.

De opbrengst op de veiling!

Woensdagavond 14 november was het dan eindelijk zover en werden de sieraden van Marie Antionette die toebehoorde aan het huis Bourbon-Parma geveild. Het sieraad wat bekend staat als de parel van Marie Antoinette, de hanger met het strikje en de grote natuurlijke parel had een richtprijs van 1 a 2 miljoen en de hamerprijs was…..32 miljoen dollar met opgeld ruim 36 miljoen! De nieuwe eigenaar is een telefonische bieder waarvan de identiteit nog niet bekend is. Het is een recordprijs voor een parel! De totale opbrengst van de 100 juwelen was 47 miljoen euro.

Je eigen antieke sieraden?

De accessoires die bij Sotheby’s worden geveild hebben stuk voor stuk een ongekende waarde. Dat komt natuurlijk niet alleen door de kwalitatieve materialen waarvan ze gemaakt worden. Ze hebben namelijk ook allemaal een rijke geschiedenis waar mensen maar al te graag voor willen betalen. Dat geldt eigenlijk voor alle antieke juwelen, dus niet alleen de exemplaren die Marie Antoinette gedragen heeft. Ben jij op zoek naar een unieke accessoire die meer te bieden heeft dan een mooi uiterlijk? Dan kan je altijd bij Zilver.nl terecht en een antiek sieraad uitzoeken dat helemaal bij jou past.

In onze collectie vind je alle antieke accessoires die je je maar kunt wensen. Vroeger waren broches ontzettend populair, vooral bij edele dames zoals Marie Antoinette maar ook bij filmsterren. Deze versiersels zorgen ervoor dat iedere simpele outfit wordt getransformeerd in een elegante look die geschikt is voor ieder feestje. Er zijn verschillende antieke broches in ons assortiment te vinden. Zo kan jij je kleding opfleuren met een prachtig authentiek design dat enkele tientallen tot wel honderd jaren oud is.

Natuurlijk horen klassieke designs zoals gouden oorbellen ook thuis in ons antieke assortiment. Deze oorbellen hebben een tijdloze uitstraling en worden daarom al jarenlang gedragen door stijlvolle dames. Ga je voor een bescheiden paar knopjes of zoek je een paar  creolen uit in ons assortiment. Het leuke aan creolen is dat je een statement kunt maken, terwijl je wel gewoon een klassiek sieraad draagt. De gouden oorbellen zijn geschikt voor vrijwel iedere gelegenheid en blijven er bovendien jarenlang mooi uitzien. Dat maakt deze oorbellen een goede keuze wanneer je op zoek bent naar antieke accessoires. Ook voor antieke parel sieraden en antieke diamanten sieraden bij je aan het juiste adres.

Zilver.nl het adres voor antieke en nieuwe sieraden

Wil je graag antieke oorbellen online kopen voor een voordelige prijs? Neem dan gerust een keer een kijkje bij het assortiment van Zilver.nl. Wij hebben talloze designs in huis die stuk voor stuk hun eigen fascinerende historie hebben. Bovendien helpen wij je maar al te graag met het uitzoeken van een sieraad dat echt bij je past. Zo kan je bij ons oorbellen online kopen, maar heb je ook de keuze uit verschillende stijlvolle antieke colliers, armbanden en antieke ringen. Zo kan jij vandaag de dag net zo stralend voor de dag komen als Marie Antoinette.

De veiling bij Sotheby’s in Geneve is 14 november 2018 om 7 uur in de avond.

Bekijk;

de collectie antieke sieraden van Zilver.nl

Lees ook:

De Stuart diamant, draagt Koningin Maxima hem of niet?

Victoriaanse sieraden een eerbetoon aan Koningin Victoria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *