Naast ‘grote’ couverts voor het diner, ‘kleine couverts’ voor lunch of dessert en de welbekende viscouverts, is er nog een bij elkaar horend mes-en-vork setje: het fruitcouvert. Dit zilveren couvertje is bijzonder herkenbaar. Niet alleen door de gebruikte materialen – waarover later meer – maar vooral door de maat: het mesje is ca 17 cm lang, en het vorkje slechts ca 15 cm. Een mini zilveren bestekje dus; toch zijn er een scala aan leuke gebruiksmomenten te bedenken.
Zeldzaam zilver
Eerst even wat historie. In de prijscourant van Zilverfabriek Voorschoten uit 1939 staan de fruitmesjes en fruitvorkjes apart vermeld. Het lijkt er dus op dat ze niet per definitie als couvert of bestekset werden verkocht. Dit zie je ook terug in de “Begeer, van Kempen en Vos” catalogus uit 1929. De inhoud van de “Groote Cassette” vermeld 12 “fruitmesjes” – zonder de vorkjes dus. Ook bevatten de “middelgrote” en “kleine cassette” geen fruitcouverts. Wellicht dat dit verklaart waarom mooie sets zilveren fruitbestek zo zeldzaam zijn. (Lees ook : Bestekcassettes )
Creatief gebruik
Deze kleine fruitbestekjes zijn bijzonder veelzijdig. Eerst even het officiële gebruik: omdat fruit als appels en peren niet uit de hand gegeten ‘mag’ worden bij bijvoorbeeld de Kerstbrunch, liggen hier fruitcouverts voor klaar. Voor de laatste gang van uw feestelijke brunch legt u deze couverts boven het bord. Toch zijn er vele momenten waarop dit mooie zilveren couvertje creatief ingezet kan worden: bij een stevig voorgerecht als een pasteitje, een krokant gebakje dat veiliger in stukjes gesneden en opgeprikt kan worden, of juist een plakkerig dessert dat met een lepel lastig te hanteren is. Ondanks – of misschien wel dankzij – het kleine formaat van dit fruitbestek is het op vele momenten bruikbaar.
Dit fruitcouvert is gemaakt door de Nederlandse zilverfabriek Gerritsen en van Kempen uit Zeist. De 2e gehalte zilver heften zijn in het Art Deco model “203”, met een gehamerd handvat dat eindigt in een margrietje. De tanden van de vork en de lemmet van het mes zijn gemaakt van roestvast staal. Fruitcouverts werden bijna nooit volledig uit zilver vervaardigd omdat fruitzuren vlekken kunnen veroorzaken op zilver.
Lees verder in:
Er zijn ook natfruit scheppen.Zette men bij een redelijk deftige maaltijd soms schalen met stukjes fruit op tafel en gebruikte men dan de natfruitschep
om het fruit op het eigen bordje te scheppen? Daarna kon men met het vorkje eten en als het stukje te groot was met het mesje kleiner snijden.
Zo kreeg men géén vieze vingers en hoefde men de vingerkommetjes niet te gebruiken.