Edelmetaal zilver een lust voor het oog

Geplaatst door

Zilver

Het edelmetaal zilver is ongelofelijk populair onder mensen die op zoek zijn naar mooie oorbellen, ringen, armbanden, kettingen en andere sieraden. Zilveren sieraden zijn niet alleen een leuk cadeau voor jezelf, maar je kan er ook een ander heerlijk mee verrassen. Leuk voor een verjaardag, Valentijnsdag, Moederdag of een andere feestelijke gelegenheid. Op Zilver.nl kies je uit een veelzijdig assortiment zilveren sieraden voor mannen, vrouwen en kinderen.

Zilver is ook al eeuwen geliefd als materiaal voor gebruiksvoorwerpen en pronkstukken. Maar ook bij geboortes en andere belangrijke gebeurtenissen geeft en ontvangt men graag zilver. Zilveren rammelaars, zilver bestek en zilveren fotolijsten zijn al eeuwen geliefd.

Zilveren rammelaar hart bij Zilver.nlZilveren oorringen creolen bij Zilver.nlzilver bestek bij Zilver.nlZilveren ketting winter pearl van Lapponia bij Zilver.nl

 

De kracht van zilver

Zilver is een interessant materiaal en kom je niet zomaar tegen in sieraden en accessoires. Zilver heeft een rijke geschiedenis en voor je een item van zilver koopt, heeft dit materiaal al een hele lange weg afgelegd. Het is interessant om die route eens nader te bekijken. Wat maakt zilver nu zo bijzonder en wanneer mag een sieraad of voorwerp nu daadwerkelijk de naam zilver dragen? In dit blogartikel gaan we dieper in op dit onderwerp en vertellen we jou graag meer over het ontstaan van zilver, welke eigenschappen het heeft en waarom je kiest voor zilveren sieraden en voorwerpen van Zilver.nl.

De historie van zilver

Zilver is een overgangsmetaal dat al ver voor onze jaartelling werd gebruikt. Zo werd zilver gebruikt als betaalmiddel én kwam je het tegen als versiersel op bijvoorbeeld kleding en het lichaam. Bovendien werd zilver ook gebruikt voor zilveren kandelaars en servies. Zo kwam je zilver tegen in kastelen, kerken, glas-in-lood ramen en diverse andere historische gebouwen. Maar waar komt zilver nu eigenlijk vandaan? Zilver is een metaal dat ontstaat in de aarde via een natuurlijk proces. Het wordt via mijnen uit de grond gehaald en gescheiden van andere metalen waaronder lood. Al sinds 4.000 – 3.500 voor Christus vinden dit soort werkzaamheden plaats en dit is vandaag de dag nog steeds het geval.

de zilvermijnen in de 19e eeuw

Zilver als edelmetaal

Zilver behoort net als goud tot de edelmetalen, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Puur zilver is te zacht om er sieraden van te maken. Daarom worden er andere materialen toegevoegd, bijvoorbeeld koper. Conform de Nederlandse wetgeving mag het materiaal in deze samenstelling pas de naam zilver dragen als 800 van de 1.000 delen zilver zijn. Voor elk edelmetaal geldt dat het slechts weinig wordt aangetast door oxidatie. Dit verklaart direct waarom zilveren sieraden geliefd zijn onder een grote groep mensen. Hoewel zilver na verloop van tijd een zwarte kleur kan krijgen, los je dit op door het zilver op te poetsen. Hier gaan we elders in het blogartikel verder op in.

De zoektocht naar én het delven van zilver

Net zoals jij op zoek gaat naar een zilveren sieraad dat je mooi vindt, wordt ook naar zilver zelf volop gezocht. Dit proces is al duizenden jaren aan de gang en het einde hiervan is nog lang niet in zicht. Het meeste zilver wordt gewonnen in verschillende mijnen. Over de gehele wereld liggen zogenaamde zilvermijnen. Peru en Mexico delven jaarlijks grote hoeveelheden zilver. China en India zijn echter de grootste spelers op de markt. In de praktijk wordt zilver vooral gewonnen als een bijproduct van koper, goud, lood of zink. Echte zilvermijnen zijn er niet heel veel.

een brok zilver in de hand van een mijnwerker Zilver.nl

Toepassingen van het edelmetaal zilver

Zilveren kandelaren, zilver bestek en zilveren munten waren vroeger heel gewoon. Zilver wordt vandaag de dag echter niet alleen maar gebruikt als betaalmiddel, pronkstuk of sieraden. Je komt het ook tegen in diverse industriële toepassingen. Juist ook in de elektronica, elektriciteit en autosector wordt zilver veelvuldig ingezet en/of verwerkt. Bovendien wordt zilver ook voor medische doeleinden gebruikt. Het blijkt namelijk dat zilver helpt om infecties tegen te gaan. Zilver draagt eveneens bij aan het zuiveren van water en het desinfecteren van kleding. Spiegels met zilver zijn juist weer geliefd vanwege de goede licht reflecterende eigenschappen. Het edelmetaal zilver is dus een geliefde metaalsoort voor diverse doelgroepen. Wil je meer lezen over het verwerken van een zilveren plaat tot zilveren kandelaar lees dan ons blog; Zilveren kandelaar van lichtbron naar sfeermaker.

Zilver verwerken tot voorwerpen en sieraden

Puur zilver is te zacht om er sieraden van te maken. Daarom wordt er vaak een legering toegevoegd waaronder koper. Aangezien je zilver goed kan bewerken, is het materiaal in combinatie met koper ideaal voor het ontwerpen en maken van sieraden. Sieraden zijn daadwerkelijk van zilver als de samenstelling voor minimaal 800 van de 1.000 delen uit zilver bestaan. Je herkent zilveren sieraden aan het zogenaamde zilver keurteken, het waarborg. Dit keurmerk of gehalteteken geeft aan hoe de samenstelling van het edelmetaal is. Het cijfer in het keurmerk maakt duidelijk hoeveel eenheden per duizend er van edelmetaal zijn. De meest voorkomende benamingen in Nederland zijn 925 zilver of sterling zilver en 835/000 wat 2e gehalte zilver betekent.

het edelmetaal zilver en zijn keuren
De Waarborg Holland verzorgd in Nederland het keuren van zilveren voorwerpen en sieraden.

De glans van zilver

Zilver is niet alleen goed te verwerken, het staat daarnaast bekend om zijn mooie glans. Het edelmetaal is daarom uitermate geschikt om sieraden van te maken. Ben je iemand die graag zilveren sieraden draagt? Dan is het belangrijk om je sieraden mooi te houden. Bij het veelvuldig dragen van zilveren sieraden kan er namelijk dofheid optreden. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat het sieraad erlangs langs schuurt óf doordat het zilver in aanraking komt met chemische stoffen zoals make-up en parfum. Deze dofheid wordt ook wel oxideren genoemd. Hier kan je gelukkig iets aan doen. Het schoonmaken van zilver doe je met een poetsdoekje of een zacht lapje stof soms met een beetje poetsmiddel. Is het zilveren sieraad bewerkt of gaat het om kettingwerk dan kun je het schoonmaken in een bakje met heet water, soda en een prop aluminium folie. Het zilverwerk bruist dan schoon.

Belangrijke tip om je sieraden mooi te houden

Belangrijk is om altijd als laatste deel van je outfit je sieraden om te doen. Haarlak, deodorant, parfum, body lotion of andere stoffen die op je sieraden komen zorgen ervoor dat het zilver sneller aanslaat. Zolang je sieraden van zilver niet draagt is het belangrijk om ze op te bergen in een lucht- en lichtdichte sieradendoos. Hiermee blijft de zilverglans lang behouden.

Meer informatie over het onderhouden van je zilveren sieraden lees je in het blog; zilveren sieraden onderhouden, schoonmaken en dragen.

zilveren sieraden dragen Zilver.nl

De belangrijkste eigenschappen van zilver

Het edelmetaal zilver heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld een harder metaal dan goud en is het goed bewerkbaar. Zilver valt verder natuurlijk op door de witte glans, iets wat we zojuist ook hebben benoemd. Juist die glans zorgt ervoor dat mensen graag zilveren sieraden dragen. Van alle metalen heeft zilver de beste elektrische geleidbaarheid. Het materiaal blijft stabiel in lucht en water, maar verkleurt wel als het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In je zoektocht naar zilveren sieraden kan het zeker geen kwaad om je te verdiepen in de eigenschappen van het edelmetaal. Dit helpt je namelijk bij het maken van de juiste keuzes. Kom je er niet uit, dan staan wij je graag bij met een passend advies. Wij hebben ruim 30 jaar ervaring en zijn zelf gek op zilver!

De nabehandeling van zilver

Vele sieradenmerken kiezen er tegenwoordig voor om hun zilveren sieraden als laatste bewerking een badje te geven in rhodium. Dit rhodineren waarbij met elektrolyse een laagje rhodium wordt aangebracht maakt het zilveren voorwerp spierwit en glanzend. Door dit laagje blijven de sieraden langer mooi en slaan minder snel aan. Als het laagje er na verloop van tijd af is kan het zilver gewoon weer worden gepoetst. Zinzi, MY iMenso en Bastian Inverun zijn voorbeelden van merken die hun sieraden rhodineren.

Sieradenmerk Lapponia geeft zijn sieraden als laatste bewerking een bad in zuiver zilver. Deze heldere witte kleur is één van de geliefde kenmerken van deze design sieraden.

Maar ook sommige zilversmeden geven hun zilverwerk een laatste nabehandeling. Zo krijgen de zilveren bestekken van de Koninklijke van Kempen & Begeer sinds ongeveer 1960 als laatste een laagje puur zilver. Dit geeft het tafelzilver een extra witte kleur en het zilveren bestek slaat hierdoor minder snel aan.

Zilver voor elke gelegenheid

Ben je op zoek naar een uniek zilveren sieraad voor jezelf of iemand anders? Dan ben je bij Zilver.nl zeker aan het juiste adres. Wij bieden een uitgebreid assortiment zilveren sieraden. Of ben je op zoek naar mooi tafelzilver of een blijvend cadeau? Door jou kennis te laten maken met de historie van dit materiaal, hopen we jouw enthousiasme voor zilver te bevorderen. Zilveren sieraden en geschenken maak je bij Zilver.nl persoonlijk door er iets in te laten graveren. Dit is vaak al klaar binnen een enkele werkdag. Dagelijks is er iemand in de winkel die zich hiermee bezig houdt. Voor je besteld kun je de voorbeelden van door ons gegraveerde voorwerpen bekijken bij graveren. Geef je een zilveren sieraad of zilveren item aan iemand cadeau? Wij pakken het graag voor je in. Al deze zaken kan je met een gerust hart aan ons toevertrouwen. Voor advies of support omtrent de aankoop van zilver kan je natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Waarom je zilver bestelt bij Zilver.nl

Nu je meer kennis hebt over de historie, achtergrond en eigenschappen van zilver, wordt een zoektocht naar zilver alleen maar leuker. Zeker als je het bestelt op onze site. Dit levert jou namelijk voordelen op. Je bent uiteraard van harte welkom in onze winkel, maar het is ook prettig om je zilver online te bestellen. Dit doe je eenvoudig in onze webshop Zilver.nl. Wat je op werkdagen vóór 15:00 uur bestelt, wordt dezelfde dag nog verzonden. Tijdens het bestelproces kom je de gratis inpakservice tegen waarin je zelf het cadeaupapier en eventueel een felicitatiekaartje uit kunt kiezen. Het afrekenen van zilver doe je altijd in een beveiligde betaalomgeving. Je kiest uit diverse betaalopties.

Onze klantenservice

Onze klantenservice staat zes dagen per week voor je klaar om jou te voorzien van de nodige support. Contact is mogelijk via de live chat, e-mail info@zilver.nl of  telefonisch 020-4033653. Vergeet ook zeker niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Dit levert je ook nog eens een aantrekkelijke kortingscode op voor onze webshop.

Kortom, koop een zilveren sieraad bij Zilver.nl en maak direct kennis met al onze voordelen. Het brengt jouw persoonlijkheid meer naar boven en laat jou volop stralen, wat de gelegenheid ook is!

Lees ook;

Het ambacht. zilversmeden een vak apart

Lapponia sieraden, kunstwerkjes op zich

Meer weten over zilverkeuren, lees dan verder in onze zilverkeuren database

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *