Lapponia sieraden, kunstwerkjes op zich

Geplaatst door

Lapponia al jaren een geliefd sieradenmerk

Het maken van een zilveren Lapponia collier
Lapponia sieraden worden met de hand gemaakt in Helsinki

Al vanaf de start van ons bedrijf verkopen we occasion Lapponia sieraden. Echte collectors items waar verzamelaars wereldwijd naar op zoek zijn.

In 2012 zijn we gevraagd om ook officieel dealer van Lapponia geworden en verkopen we ook de nieuwe ontwerpen. De eigenzinnige, eigentijdse stijl van de juwelen van Lapponia zijn uit duizenden te herkennen. Dit maakt het voor ons een ‘echt’ merk met karakter en een ziel. Natuurlijke vormen en matte oppervlaktes kenmerken de stijlvolle ontwerpen van het Finse juwelenhuis. De sieraden voegen echt iets toe aan de draagster.

Een stukje geschiedenis van Lapponia

Het verhaal van Lapponia begon toen de visionaire oprichter van het bedrijf, Pekka Anttila , beeldhouwer en juwelen designer Björn Weckström vroeg om een sieraden collectie te ontwerpen.  Pekka Anttila had Björn Weckström ontmoet tijdens zijn opleiding tot goudsmid. Het was in die tijd heel bijzonder om sieraden te laten ontwerpen door een beeldhouwer. Maar het was voor Lapponia een beslissing die het bedrijf wereldfaam zou brengen.

De inspiratie voor de sieraden komt vooral uit de grillige natuur van Finland

De oorsprong van het design van Lapponia ligt in Fins Lapland. Tijdens reizen naar Lapland werd Weckström geïnspireerd door de uitzonderlijke vorm en het oppervlak van de goudklompjes ‘nuggets‘ die daar in rivieren werden gevonden.

zilveren ring Kauris van Lapponia
Zilveren ring Kauris ontworpen door b. Weckström voor Lapponia.

Een beroemde uitspraak van Björn Weckström is; ‘The nature is everlasting, so is love.’

Het was deze inspiratie die ertoe leidde dat hij de Flowering Wall ontwierp, die een Grand Prix-bekroning ontving op de Internationale Juwelencompetitie van 1965 in Rio de Janeiro.

Flowering Waal prijwinnend collier van Lapponia
Gouden Lapponia collier Flowering Wall

Sindsdien is het merk een internationaal succes. Later raakte Björn Weckström gefascineerd door zilver en creëerde hij een reeks juwelen waarin zilver de besneeuwde velden en bevroren meren van Finland uitbeeldt. De uitzonderlijke behandeling van het oppervlak werd het kenmerk van het opmerkelijke design van Lapponia.

Lapponia is een merk zonder grenzen, de hele wereld kent Lapponia

Het unieke design en het exotische, arctische karakter ervan begon meer en meer internationale interesse te wekken. Lapponia groeide uit tot een merk dat geen grenzen kent. Het werd gelijkelijk gekoesterd door personen van koninklijken bloede en sterren, van de shahzadi van Perzië tot Yoko Ono. Langzaam groeide het aantal ontwerpers en werden er steeds meer bijzondere collecties gelanceerd.

Paul Havgaard en Zoltan Popovits werden bekende en zeer gewaardeerde ontwerpers. Het zilveren schaakspel wat Popovits in 1973 ontwierp werd wereldberoemd. Het is dan ook een indrukwekkend stuk werk, ieder schaakstuk heeft zijn unieke vormgeving, puur beeldhouwwerk.

schaakspel ontworpen door Zoltan Popovits voor Lapponia.
Lapponia ontwerper Zoltan Popovits bij zijn wereldberoemde schaakspel.

De Star Wars Collectie

In 1976 werd Björn Weckström gevraagd om de sieraden te ontwerpen voor de Star Wars film. Door tijd gebrek bleek het niet mogelijk om nieuwe sieraden te ontwerpen maar werd er gekozen uit de beschikbare collecties. Er werd enthousiast gekozen voor de armband Darina’s en het collier Planetoid Valleys.

zilveren ketting van Lapponia Planetoid Valley uit de Star Wars film
Lapponia collier Planetoid Valley uit de eerste Star Wars film

Lapponia, zilveren sieraden met klasse

Lapponia’s mystieke ontwerpen bekoren nog steeds mensen over de hele wereld. Vandaag telt Lapponia zes ontwerpers / kunstenaars die inspiratie putten uit de natuur van Lapland. Die de missie van Lapponia volbrengen om revolutionaire juwelen te creëren in de anders zo conservatieve juwelenwereld. Deze juwelen worden gedragen door charismatische vrouwen die er geen moeite mee hebben zich te onderscheiden van de massa.

Taiwanese Chao-Hsien Kuo sinds 2006 bij Lapponia

Extra aandacht verdienen ook de prachtige vrouwelijke ontwerpen van ontwerpster Chao-Hsien Kuo. Krachtige, echte Lapponia ontwerpen maar met een fijn lijnenspel.  Ze zegt over haar ontwerpen:'”Mijn ontwerpen geven mijn liefde voor de natuur weer en mijn passie om dingen te creëren. Haar ontwerpen zijn zeer geliefd.

Lapponia ketting Sparkling Spring
Collier Sparling spring van Lapponia ontworpen door Chao-Hsien Kuo

Een Nederlandse ontwerpster in het team

Sinds 2015 maakt ook een Nederlandse ontwerpster deel uit van het Lapponia team. Liesbeth Busman is een bekende sieraden ontwerpster die woont en werkt in Den Haag. Het belangrijkste voor haar werk is de perfectie van imperfectie. De natuur is ook voor Busmans werk een grote inspiratiebron; ‘de natuur is nooit hetzelfde, maar toch blijft het tijdloos’. Liesbeth Busman heeft inmiddels drie collecties voor Lapponia ontworpen; Frozen amethist, Traces en Promise of spring.

2018, Nieuwe collectie van een nieuwe ontwerper!

2018 Komt er een nieuwe ontwerper bij het Lapponia team, wij zijn zeer benieuwd en houden u op de hoogte.

 

Bekijk de;

complete sieraden collectie van Lapponia

Lees ook;

Een bezoek aan de werkplaats van Lapponia in Finland

De laatste outlet van Lapponia is binnen

Nieuwe Nederlandse ontwerpster voor Lapponia!