Amandelbakjes, dragéeschaaltjes en pastillemandjes hebben een ding gemeen: ze komen uit « andere tijden ». Er zullen nu nog maar weinig mensen zijn die nu een schaaltje met suikeramandelen serveren. Toch zijn er prachtige – hele kleine – zilveren schaaltjes voor gemaakt.
Van klein tot groot
Inhoudsopgave
We kennen natuurlijk diverse groottes zilveren manden en schalen, elk met een eigen « doel » ontworpen. Van groot naar klein zijn dit de soezenmand, de broodmand, de cakemand en de bonbonmand. En als allerkleinste is er het amandelbakje of pastilleschaaltje.
De benamingen “mand” en “schaal” of “bakje” worden door elkaar gebruikt; per “geval” hangt van het ontwerp af. Wanneer de zijkanten dicht zijn in plaats van gezaagd, hebben we het meestal over een schaal. Maar hoe zit het nu met de amandelbakjes?
Bij de thee
Ook in de 18e en 19e eeuw werd er bij de thee lekkers geserveerd. Toen werd vaak gekozen voor gesuikerde vruchten. Dit gekonfijte fruit werd opgevolgd door gesuikerde amandelen, en door « dragees » – wat een plat ovaal chocolaatje is in een suikerlaagje. Je zou de M&M een goede opvolger kunnen noemen, maar dan zonder mooi schaaltje.
Deze lekkernijen werden op de theetafel geserveerd in een miniem schaaltje. Het is zo klein dat het in de palm van je hand past. Er zijn prachtige ontwerpen gemaakt, van gehamerd zilver, of juist strak Art Deco glad, of juist weer heel bewerkt – als het maar bij de rest van het theegarnituur paste.
Nieuwe tijden
Deze geweldig vormgegeven schaaltjes verdienen een tweede leven. Ze zijn uiterst bruikbaar op vele momenten. Heeft u verschillende soorten zoetigheid te presenteren bij de thee? Of verschillende smaken Paaseieren ? Wrijf uw amandelbakje mooi op en u kan voor de dag komen. Zelf gebruik ik de bakjes ook bij een diner: niets smaakt na het diner beter dan een bonbon bij de koffie, voor ieder geserveerd in zo’n prachtig schaaltje.
[su_row center=”yes”][su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]
[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]
[/su_column] [su_column size=”1/3″ center=”no” class=“”]
[/su_column][/su_row]
Het amandelbakje is 9.5 m lang en 6.7 cm breed. Het is gemaakt door Gerritsen en van Kempen in 1932. Het model kreeg de naam “Perla”
Lees ook:
Een zilveren mandje vol liefde
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: