De tamboureernaald – een bijzonder voorwerp voor bijzonder borduurwerk - zilver.nl blog
Zilver.nl blog logo

De tamboureernaald – een bijzonder voorwerp voor bijzonder borduurwerk

Door Een verzamelaargeschreven op 23 mei 2019 Geen reacties


Antiek zilveren tamboureernaalden bij Zilver.nl   Een tamboureernaald is een even herkenbaar als intrigerend voorwerp. Hij is nog het best te beschrijven als een apart soort korte haaknaald, die altijd met een vleugelmoertje wordt vastgezet in een houder. Die houders zijn meestal prachtig gemaakt uit vele verschillende materialen; denk hierbij aan ivoor, been, hout, agaat, parelmoer en zilver of een combinatie van deze.  
Mevrouw Monet tamboureert Schilderij van Claude Monet Verschillende tamboureernaalden op fijn tamboureerwerk Moderne stekenlap op tule.

Hoe wordt de tamboureernaald gebruikt?

Met de tamboureernaald wordt niet gehaakt op de bekende manier, maar geborduurd. Op machinale tule, een fijne stof met regelmatige honingraatvormige openingen en dunne mousseline (een lichte, transparante stof) wordt een bijzondere borduurtechniek toegepast. De stof wordt strak gespannen in een houten frame. Dit frame staat op een onderstel. De borduurster zit tegen dit frame aan. Hierbij leidt ze met haar linkerhand het garen onder de stof. De haaknaald en de rechterhand zijn altijd boven de stof. De haaknaald wordt met de vleugelmoer zo vastgezet dat de haak van de naald en de vleugelmoer dezelfde kant op wijzen. Wanneer je de haaknaald door de stof naar beneden steekt om de draad naar boven te halen kijk je naar het vleugelmoertje dat naar dezelfde kant wijst als het haakje van de naald. Zo komt dan de draad makkelijk en op de juiste manier naar boven. Met de haaknaald wordt op de stof altijd de kettingsteek geborduurd. Bij tule - dat een regelmatig aftelbaar weefsel heeft - kan men de draden tellen om een patroon te maken. Mousseline is niet aftelbaar en daar moet eerst een patroon opgetekend worden. De buitenkant van een motief wordt altijd met een dikkere draad gewerkt met een grovere naald en verder naar binnen met dunner garen en evenzo dunnere naalden. Dit geeft een mooi effect.   Friese kledendracht met fijn tamboureerwerk Friese klederdracht met tule borduurwerk

Pronken met fijn borduurwerk

Je zou het nu niet zo zeggen, maar deze manier van borduren werkt snel na enige oefening. In de 18e en vroeg 19e eeuw werd in India China maar ook in  en Frankrijk veelvuldig op deze manier geborduurd op mousseline. Deze versierde mousseline werd dan gebruikt voor luchtige mooie jurken en zakdoeken. In die tijd waren de zakdoeken groot. Deze grote zakdoeken zijn te zien op schilderijen uit die periode, want ze waren alleen voor de sier en de pronk – en dan kwam de fijne borduurwerk mooi uit. De techniek van borduren op tule komt uit België, Schotland en Frankrijk. In de klederdrachten is deze borduurtechniek terug te vinden. Zo werd in Friesland bij de zondagse ofwel feestelijke dracht geborduurde tule gebruikt voor het sierschort en de tipdoek, de driekantige stola.   Antieke zilveren tamboureernaalden uit meerdere delen bij Zilver.nl

Tamboureernaalden in meerdere delen

Er is een enorme variatie aan tamboureernaaldhouders. Sommige houders zijn gemaakt als één geheel. Denk hierbij aan een zilveren houder, of van agaat met zilveren monturen.  Maar zilveren, ivoren en parelmoeren houders kunnen ook uit meerdere delen bestaan: in deze materialen kan schroefdraad gemaakt worden. In deze deelbare houders kunnen in het bovenste holle deel extra naalden van verschillende diktes bewaard worden. Dit wordt door het middenstuk afgesloten door middel van schroefdraad. Het onderste deel van de houder kan daar weer aangeschroefd. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar is erg handig want zo heb je een langere houder. Dit geeft meer houvast bij het borduren. Dit is bij de 2 identieke zilveren naalden op de foto goed te zien. Het onderste deel van de houder heeft nog een tweede functie. Dit stuk kan namelijk over de haak geschroefd worden wanneer je stopt met werken. Op deze manier is de tere naald goed beschermd wanneer er niet mee gewerkt wordt. Een voorbeeld hiervan is de ivoren naald op de foto. Tot slot een houder die uit één stuk bestaat; deze heeft geen mogelijkheid om meerder naalden op te bergen en ook geen beschermingsdop. Deze naalden hebben minder bewerkingen ondergaan en zijn dus goedkoper.

Kleinwerkers  van naaigerei:

Nederlandse zilversmeden hebben ook de tamboureernaalden gemaakt. Er zijn prachtige voorbeelden bekend waarbij niet alleen het handvat of de houder versierd werd. Ook werd soms een leuke model gegeven aan het vleugelmoertje : denk hierbij aan de vorm van een hartje of soort molentje. Er zijn vele zilversmeden bekend die tamboureernaalden gemaakt hebben. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Bruinings en van de Meulen uit Joure, en ook Preyers en Uriot uit Amsterdam. Uit Schoonhoven zijn Weduwe van Halteren en Kooiman bekende makers. Het maken van de tamboureernaalden is dus zeker niet plaats gebonden. De genoemde zilversmeden zijn allemaal kleinwerkers die ook ander naaigerei gemaakt hebben. antieke zilveren tamboereernaald bij Zilver.nltamboureernaald antiek zilver Zilver.nlantiek zilver naaigerei een tamboereernaald bij Zilver.nl Bekijk ook: de collectie antiek zilver naaigerei Dit is een link naar onze webwinkel van Zilver.nl Lees ook:

Over speldenkussens en speldendoosjes – hoe werden kostbare spelden bewaard?

Naaischaren in diverse vormen, maten en materialen Een compendium, naai- ofwel reisnecessaire    
Beoordelingen
3340 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Wat een snelle levering en dan ook nog geweldig mooi verpakt.Wat ik wilde bestellen was eerst niet op voorraad en kreeg onmiddellijk bericht toen dat wel weer zo was. De beloofde levering de volgende dag werd ook echt nagekomen en alles was mooi gegraveerd - ook de extra onderdelen zoals ik gevraagd had - en de door mij gekozen verpakking was super. De ontvangers waren ook daarvan onder de indruk.Janny - Hellevoetsluis
Wat een geweldige service.Snellen levering. Mooie producten. Heel goed geholpen.S - Hollum
Snel, mooi, overtreft verwachtingenSnel, mooi, overtreft verwachtingenKirsten - Nijmegen
Geweldig Snelle levering, geweldig verpakt, een aanbevelingWoltertje - Hoofddorp
Het kraamcadeautje was snel verzonden, mooi ingepakt met het kaartje erbij! Zeker aan te bevelen, snelle verzending van het kraamcadeautje met de gravering en leuk ingepakt met een kaartje erbij. Het cadeautje werd enthousiast ontvangen.Veronica - Den Haag
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .

* vereist
Instagram
Heerlijk! We zijn er bijna! Dan mogen we weer uit eten, trouwen, feestjes vieren en er extra van genieten! 
Wat hebben jullie het meest gemist? Wat ga je als eerste doen?

#feest #feestje #feesten #trouwen #trouwen2021 #jubileum #proost #wegmetcoronaDeuren open en dan de tafel dekken met mooi porselein of aardewerk glad zilver bestek, zo mooi!

#tafelzilver #silverflatware #zilverbestek #zomooi #gedektetafel 😍De camee sieraden van Cameo Italiano zijn prachtig niet meer de camee van oma maar helemaal van nu!

https://zilver.nl/sieraden/sieradenmerken/diluca/

#cameoitaliano🔝💖 #cameoitaliano #diluca #CAMEE #sieradenMooi weer, love in the air!😍

Prachtige bicolor zilveren oorstekers in hartvorm van Bastian Inverun

https://zilver.nl/bastian-inverun/27821.html

#loveisall #loveisintheair❤️ #bastianinverun #oorbellen  #zilverenoorbellen #bicolorJAAAAAAAAAA eindelijk we mogen weer op stap met onze museumkaart! 

#museumlover #museumkaart #museumjaarkaart #Hermitage #hetmauritshuis #museumamsterdam #hetrijksmuseum #museumdiva #museumloverPrachtig deze set met Boheems granaat gemaakt in de 19e eeuw. Oorhangers met een broche die ook als hanger gedragen kan worden en die aan de achterzijde is voorzien van een medaillon.

https://zilver.nl/broches/granaat-sieradenset.html

#antiekesieraden #antiekejuwelen #broche #oorbellen 
#bringbackthebroochEen nieuw gemaakt stukje miniatuur, deze kleine zilveren versie van het grachtenpand op nummer 269 van de Herengracht te Amsterdam. Het prachtige pand met de trapgevel wat in 1656 is gebouwd.Ja, het gaat echt gebeuren, we krijgen hogere temperaturen en zon! Dan kunnen we eindelijk flaneren en mensen kijken vanaf een terras! Tijd voor vrolijke outfits met frisse kleuren en sieraden. Coeur de Lion sieraden zijn fris, vrolijk en kleurrijk.

#zomer #fris #coeurdelion #kleurrijk #sieraden #sieradensetsNieuw binnen dit mooie zilveren (koektrommel) dienblad gemaakt door Gilles Grevink te Amsterdam in 1853. Prachtig blad om twee zilveren koektrommels op te presenteren of voor kopjes, glazen of een stel Biedermeier karaffen!