Zilveren en verzilverde spaarpotten geliefde kraamcadeaus

Geplaatst door

Er is toch niks fijner dan bij een geboorte een cadeau te geven wat met enthousiasme wordt ontvangen. Wij horen van onze klanten altijd dat de zilveren spaarpot een geliefd cadeau is bij de jonge ouders.

Zilveren kraamkado online bij Zilver.nl

Zilveren en verzilverde spaarpotten

Een zilveren spaarpot of verzilverde spaarpot is bij uitstek een fantastisch kraamcadeau. Het is een geboortecadeau dat een leven lang te gebruiken is. Een aandenken dat altijd blijft. Hoe leuk is het dan ook nog om het cadeau te graveren. Dan wordt het bijvoorbeeld een verzilverde spaarpot met naam erin. Dat maakt het cadeautje nog persoonlijker. Spaarpotten bestaan al eeuwenlang en zijn altijd al een geliefd cadeau geweest om als geboortegeschenk of als verjaardagscadeau aan een kleintje te geven. In dat kader is het interessant om wat meer over de achtergrond van spaarpotten en spaarvarkens te weten te komen. Dan wordt het een cadeau met een verhaal erbij dat nog meer indruk maakt.

Verzilverde spaarpotten een geliefd kraamcadeau

 

Piggy bank

Er zijn verschillende theorieën voor het ontstaan van het spaarvarken. De ene theorie is gebaseerd op de Engelse vertaling, namelijk piggy bank. In het verre verleden ten tijde van de middeleeuwen stond Engeland bekend om de vervaardiging van aardewerkenpotten die onder meer geschikt waren om muntjes in te bewaren. Voor het maken van de aardewerkenpotten werd van het materiaal ´pygg´ gebruik gemaakt. Dat is een specifieke kleisoort. Na verloop van tijd werd ´pygg´ verbasterd naar het bestaande woord pig dat in het Engels varken betekent. Hierdoor is het spaarvarken ontstaan als voorwerp om bijvoorbeeld munten in te sparen. Het is een aannemelijke theorie voor het ontstaan van de spaarvarkens, maar dat geldt ook voor de tweede theorie.

spaarvarkens van zilver en verzilverd
Porseleinen spaarvarken met zilveren inwerpvak en een klein verzilverd spaarvarkentje

Spaarvarken als vetgemest varken

Het ontstaan van de spaarvarken is namelijk ook op een andere manier te verklaren en wel met een heel ander verhaal. In vroegere tijden was het voor veel mensen niet weggelegd om geld te sparen. Daarom waren er ook geen spaarpotten zoals wij die nu kennen. Er was echter wel een andere manier om te sparen. In het voorjaar werd er een biggetje gekocht om deze vervolgens vet te mesten in de zomer en in de winter als voedsel te gebruiken. Door het varkentje vet te mesten, kwam er stukje bij beetje steeds meer vlees aan. De varken werd dikker tot het moment rijp was om het dier te slachten. Het door het vetmesten bij elkaar gespaarde vlees voorzag in voedsel voor de winter. Het varken werd daarmee voor de huishoudens een kapitaaltje en daardoor dus eigenlijk een spaarvarken.

Traditionele spaarpot

De traditionele spaarpotten zijn gemaakt van aardewerk en hebben bovenop een inwerpvak. Deze doet dienst als opening om muntjes door te doen die in de holle ruimte van de spaarpot terechtkomen. Naast muntgeld past briefgeld eveneens door het inwerpvak. Het traditionele kenmerk van authentieke spaarpotten is dat deze geen opening hebben om het gespaarde geld eruit te halen. De traditie houdt dan ook in dat de gevulde spaarpot kapot werd geslagen om bij het spaargeld te kunnen. Op deze manier werd voorkomen dat gespaard geld uit het spaarvarken gehaald werd voordat deze helemaal gevuld was. Uiteraard was het nog wel mogelijk om een deels gevulde spaarpot kapot te slaan, maar dat was niet de gedachte achter het sparen. De bedoeling was om de hele pot te vullen.

Overigens waren er wel slimmeriken die het muntgeld uit het inwerpvaak kregen. Bijvoorbeeld door de spaarpot op de kop te houden om muntje voor muntje eruit te halen. Tegenwoordig zijn de traditionele spaarpotten ingeruild voor modernere exemplaren die aan de onderzijde een afsluitbare opening hebben. Zo is er voordat de holle ruimte helemaal gevuld is toch geld uit te halen zonder hak- en breekwerk.

De moderne spaarpotten hebben allemaal een klein plastic dekseltje aan de onderzijde zodat ze niet meer stukgeslagen hoeven te worden.
De moderne spaarpotten hebben allemaal een klein plastic dekseltje aan de onderzijde zodat ze niet meer stukgeslagen hoeven te worden.

Spaarvarkens voor kinderen

Spaarvarkens of spaarpotten en kinderen zijn een uitstekende combinatie. Op jonge leeftijd vinden kinderen het al helemaal geweldig om de eerste ‘centjes’ te ontvangen en om deze muntjes te sparen. Hoe simpel het ook lijkt, het is gewoon leuk om muntjes door het inwerpvak te doen. Bovendien leren kinderen op deze manier spelenderwijs om geld te sparen. Het bewustzijn van de waarde van het geld komt misschien pas later, maar het is educatief verantwoord om kinderen een spaarpot te laten hebben. Kinderen kunnen niet vroeg genoeg leren om met geld te leren omgaan en spaarvarkens zijn daar een uitstekend middel voor.

Zoveel keus in verzilverde spaarpotten voor elk kindje is er wel een toepasselijke spaarpot!

Uniek en persoonlijk cadeau als geboortegeschenk

Een zilveren spaarpot is natuurlijk een uniek en persoonlijk geboortecadeau dat een leven lang meegaat. Ook een verzilverde spaarpot is tof om leuk verpakt mee te nemen op kraamvisite. Het is verassend anders dan een babyspeeltje of babykleertjes waar de baby binnen de kortste tijd alweer te groot voor is. Ouders zijn blij verrast als u met een leuke spaarpot aan komt zetten. Bovendien zijn de spaarpotten in zilveren en verzilverde uitvoeringen in allerlei variaties beschikbaar.

 

Zilver.nl biedt een uitgebreid assortiment met natuurlijk het originele verzilverde spaarvarkentje, maar ook in allerlei andere uitvoeringen. Bijvoorbeeld in andere diersoorten of in specifieke voorwerpen. Het is zelfs mogelijk om een compleet babypakket aan te schaffen waar een spaarpot onderdeel van uitmaakt. Met betrekking tot diersoorten, variëren de spaarpotten van schapen tot vlinders en van een poes tot een heuse dino en sierlijk vormgegeven eenden. Of wat te denken van een verzilverde spaarpot leeuw. Dat is een leuk idee als het kindje onder de horoscoop Leeuw ter wereld is gekomen. Op het gebied van andere voorwerpen is er eveneens veel variatie met voetballen en auto´s, maar ook met vliegtuigen en vuurtorens.

Verzilverde spaarpot olifantgrote verzilverde spaarpot muiszilveren spaarpot eend

Een zilveren spaarpot van een bekend TV figuurtje

Ook van verschillende bekende kinderfiguurtjes en diertjes zijn er verzilverde spaarpotten. Het lieve hondenhok van Snoopy of Woezel en Pip , de schattige poes Charmmy Kitty en de rode kater Dikkie Dik.

Spaarpot als cadeau voor kinderverjaardag

Bij de geboorte is het leuk om een spaarvarken cadeau te geven, maar dat kan natuurlijk ook op een later moment. Bijvoorbeeld op de verjaardag van een kind. Zoals al eerder gezegd, vinden kinderen het ook in het digitale tijdperk geweldig leuk om zelf geld te hebben en in een  zilveren spaarpot te bewaren. Een spaarpot is altijd een leuk cadeau voor de verjaardag van een kleintje of van een kind dat al wat groter is.

Top 10 van de meest verkochte spaarpotten;

  1. Nijntje verzilverde spaarpot, al jaren een bestseller
  2. Spaarpot olifant, een geluksbrenger
  3. Het hondenhok spaarpotje van Woezel & Pip
  4. Verzilverde spaarpot Ark van Noach een mooi doopcadeau
  5. De verzilverde racewagen spaarpot (van Max!)
  6. Een combinatie spaarpot beer met muziekdoos
  7. Verzilverde spaarpot helikopter
  8. Zilveren spaarpot met een filetrand
  9. Porseleinen spaarvarken met een zilver inwerpvlak
  10. Verzilverde spaarpot trekker
De populaire verzilverde Nijntje is er in 2 maten.
De populaire verzilverde Nijntje is er in 2 maten.

Zilveren spaarpotten van echt zilver

Onze zilversmid maakt chique spaarpotjes van zilver, traditionele spaarpotten met een filetrand of een parelrandje. Ook de zilversmeden van Carrs uit Sheffield maken zilveren spaarpotten vaak in combinatie met hout. In Portugal worden porseleinen spaarvarkens gemaakt met een zilveren inwerpvak, heel mooi gemerkt porselein met vrolijke afbeeldingen.

Porselein spaarvarken zilver montuur

Niet alleen spaarpotten voor kinderen

Verzilverde spaarpotten zijn er niet alleen voor kinderen. Er zijn ook spaarpotten die voor andere gelegenheden worden gegeven. De verzilverde spaarpot Rolls Royce wordt vaak gekozen door en voor bruidsparen of om aan het bruidspersoneel te geven als aandenken.

De verzilverde spaarpot Rolls Rolls is zeer geliefd bij bruidsparen en bruidspersoneel.

De spaarpotten scooter en auto worden vaak gegeven met een startkapitaal aan iemand die gaat sparen voor eigen vervoer!

Graveren om het nog persoonlijker te maken

Een gegraveerd zilveren spaarvarken of spaarpot maakt het kraamgeschenk nog persoonlijker. Op Zilver.nl zijn meerdere voorbeelden te zien, zodat er duidelijk beeld bestaat van de mogelijkheden. Er is standaard keuze uit blokletters en schrijfletters om bijvoorbeeld een verzilverde spaarpot met naam als geschenk te geven. Naast de standaardkeuzes zijn er nog meer mogelijkheden beschikbaar. In plaats van een naam is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een afbeelding of een tekst op de spaarpot te laten graveren. Of om een familiewapen of monogram erin te verwerken. Bij het geven van een zilveren spaarpot als geboortegeschenk is het natuurlijk ook een leuk idee om niet alleen de naam, maar ook de geboortedatum te gebruiken.

Voorbeeld van een gravering op de verzilverde Snoopy spaarpotGraveervoorbeeld op een verzilverde spaarpot autoGraveervoorbeeld van een gravering op een verzilverde spaarpot formule 1 autograveervoorbeeld van een gravering op een spaarpot

Mooi en feestelijk verpakt

Bij de aanschaf van een zilveren spaarpot of verzilverde spaarpot komt het geboortegeschenk of verjaardagscadeau er feestelijk uit te zien. Het kraamcadeau wordt exclusief met de hand ingepakt, zodat het al een cadeautje is om de bestelling van Zilver.nl te ontvangen. De inpakservice is volledig gratis. Wij hebben een grote collectie met de leukste en origineelste spaarpotten. Deze zijn uit voorraad leverbaar, zodat een bestelling ook op het laatste moment nog plaats kan vinden.

Feestelijk ingepakte geboortecadeaus van Zilver.nl

Bronnen;

Spaarvarken geschiedenis

Wikipedia

Bekijk ook:

Onze grote collectie geboortecadeaus

Lees ook:

Zilveren rammelaar, veel meer dan speelgoed

Zilveren lepel, ter gelegenheid van…?

Kraamcadeau van zilver – de top10!Bekijk ze nu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *