Zilveren rammelaar, veel meer dan speelgoed

Geplaatst door

Dagelijks krijgen wij nerveuze maar o zo blije ouders, grootouders en betrokkene aan de telefoon waar zojuist een kleintje is geboren! Bij een geboorte hoort al eeuwen zilver en de zilveren rammelaar is van de geboortegeschenk toch wel de meest geliefde.

 

Schilderij van een kleine jongen met een gouden rammelaar RM Blog Zilver.nl
Portret van een kleine jongen met een rammelaar, geschilderd door Willem van der Vliet ca. 1584-1642, collectie Het Rijksmuseum

De geschiedenis van de rammelaar

De rammelaar zou zijn bedacht door Archytas van Tarentum, geboren rond 440 voor Christus. Hij was een wiskundige, filosoof en staatsman die leefde in Tarentum in het zuiden van Italie. In beschrijvingen staat dat hij een mechanisch apparaat had uitgevonden dat nuttig was voor kinderen. Maar eigenlijk weet niemand precies de oorsprong van dit charmante kraamcadeau. De rammelaar is waarschijnlijk wel het oudste speelgoed ter wereld. Het gebruik van de rammelaar gaat veel verder dan een stukje speelgoed om een baby te vermaken.

De beschermende kracht van de rammelaar

Hoewel de rammelaar waarschijnlijk eerst en vooral als klein speeltje werd gebruikt om de baby af te leiden en te kalmeren bij kinderziekten, ging men er al snel in geloven dat het ook een bezwerende en beschermende kracht had. Vanaf die tijd werd de rammelaar beschouwd als het object dat het jonge kind beschermde tegen ziekte en tegenspoed, de rammelaar werd gezien als garantie voor een lang en gelukkig leven.

antieke zilveren rammelaar met belletjes en een fluitje
Antieke Hollands zilveren rammelaar uit de 19e eeuw met belletjes en een fluitje.

De eerste rammelaars waren van gedroogd fruit gemaakt

De eerste rammelaars waren gemaakt van gedroogd fruit zoals een granaatappel waarvan de pitjes vrolijk rammelden. De oudst bekende rammelaars stammen van zeker 2500 jaar terug, rammelaars van klei. Ook deze rammelaars waren gevuld met kleine balletjes die geluid maakten.

De eerste zilveren rammelaars

De eerste zilveren rammelaars of rinkelbellen komen uit de zeventiende eeuw. Deze rinkelbellen werden gezien als amulet. Het geluid van de belletjes en het fluitje moesten de boze geesten wegjagen en ziektes afschrikken. Het zilver werd vaak gecombineerd met andere materialen waaraan bovennatuurlijke krachten werden toegeschreven. Zo zijn er zilveren rammelaars met een wolfstand als handvat, de wolfstand symboliseert de kracht. Het moest de energie van het dier naar het kind overbrengen en het beschermen tegen gevaar. Of een handvat van bloedkoraal waarvan algemeen bekend was dat het je verdedigde tegen het kwaad en bergkristal wat alle wonden kalmeerde.

Dat de zilveren en soms zelfs gouden rammelaars belangrijk waren, is terug te zien op de vele schilderijen waarop kinderen zijn geschilderd met hun rammelaar. Zilver en goud waren dan ook zuivere materialen waardoor bacteriën dood gingen.

antiek schilderij met een echtpaar met hun baby met een zilveren rammelaar
antiek schilderij met een echtpaar met hun baby met een zilveren rammelaar

De verschillende vormen antieke zilveren rammelaars

Er zijn verschillende vormen antieke zilveren rammelaars er zijn ook meerdere theorieën over het ontstaan van deze vormen. De zestiende eeuwse zilveren rammelaars lijken op een soort van granaatappel wat misschien teruggrijpt naar de allereerste rammelaars. De granaatappel is ook nog het symbool voor vruchtbaarheid door al zijn zaadjes! De meest voorkomende vorm is de paraplu of parasol rammelaar wat aangesloten zou hebben bij de ‘chinoiserie’ mode. Maar er zijn ook antieke rammelaars gemaakt in de vorm van een zeemeermin met fluitje en belletjes of in muntvorm. Van de antieke rammelaars zijn er helaas maar weinig bewaard gebleven, het was uiteindelijk toch kinderspeelgoed wat de tijd niet overleefde.

 

Portret van Jacoba Bontemantel 1643-? RM met rammelaar Blog Zilver.nl
Portret van Jacoba Bontemantel geboren in 1643 met een rammelaar van goud met bergkristal, Collectie Het Rijksmuseum

Een zilveren rammelaar is als kraamcadeau zeer geliefd

In Nederland maakten en maken zilversmeden nog steeds prachtige zilveren rammelaars. Vaak worden de mallen, om de rammelaars mee te maken, doorgegeven van vader op zoon of dochter. Deze zilveren rammelaars zijn zeer geliefd als geboortecadeau bij jonge ouders. Grootouders, familie, vrienden en collega’s vinden het een mooi cadeau om te geven. Een feestelijk en blijvend cadeau waarmee je de kleine gelijk symbolisch een gezond en gelukkig leven wenst.

De moderne zilveren rammelaar

De mallen om zilveren rammelaars te kunnen maken zijn heel kostbaar er worden dus niet snel nieuwe vormen gemaakt. Dit maakt het feest der herkenning geweldig. Zo had ik als kind een zilveren rammelaar met een beertje en die wordt dus nog steeds gemaakt. Niets zo leuk als het weer cadeau geven van deze rammelaar aan een pasgeborene!

 

Zilveren rammelaar beer aan bijring
Zilveren rammelaar beer aan bijtring

De zilveren en verzilverde rammelaars met dierfiguren worden in Schoonhoven gemaakt op de oude mallen. Deze rammelaars zijn door de Nederlandse inspectie goedgekeurd als speelgoed, net als de zilveren bijtringen en rammelaars die door de oude zilversmid van de Koninklijke van Kempen worden gemaakt. Stevige zilveren rammelaars met de traditionele filet- of parelrand, tollen en kegels.

Zilveren rammelaar bal met een parelrand met een bijtring
Zilveren rammelaar bal met een parelrand met een bijtring

Een mal die nog niet zolang bestaat is die van het klavertje vier, een rammelaar die wel geluk moet brengen! Een zilveren rammelaar die ook zeer geschikt is om een mooi gravering op aan te brengen.

Ook in Engeland, Duitsland en Portugal worden zilveren rammelaars gemaakt

Ook onze Engelse, Portugese en Italiaanse zilversmeden maken hele mooie zilveren rammelaars.

Een groot deel van de Portugese zilveren rammelaars zijn direct herkenbaar. Deze rammelaars zijn gemaakt met een handvat in de vorm van een staafje. Leuke vrolijke zilveren rammelaars met een gelukbrengende olifant of varkentje maar natuurlijk ook met een liefdevol hart.

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

Zilveren rammelaar varkentje op staaf
Zilveren rammelaar varkentje op staaf

[/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

Zilveren rammelaar hart op staaf
Zilveren rammelaar hart op staaf

[/su_column][/su_row]

Hermann Bauer is een Duitse zilversmid die rammelaars maakt in het zilver en verzilverd. Lieve rammelaartjes in de vorm van een lieveheersbeestje, een bij en ook een vis. Nieuwe vormen die erg in smaak vallen.

De zilveren rammelaar top 10!

 1. Rammelaar hart in bijtring van zilver
 2. Zilveren rammelaar bal aan ring filetrand
 3. Zilveren rammelaar tol parelrand
 4. Nijntje rammelaar zilver
 5. Zilveren rammelaar olifant in bijtring
 6. Zilveren rammelaar bal parelrand
 7. Zilveren rammelaar opengewerkte draaibare bal
 8. Zilveren rammelaar lieveheersbeestje
 9. Rammelaar zilveren poes aan ring
 10. Zilveren rammelaar vlinder

Een gravering maakt de rammelaar nog persoonlijker

Het merendeel van de zilveren rammelaars zijn zeer geschikt om van een gravering te voorzien. Een gravering met de naam en/of de geboortedatum van de baby of een persoonlijke tekst of wens maken het kraamcadeau bijzonder en uniek. Bij Zilver.nl zijn 2 graveurs aanwezig met ruim 25 jaar ervaring die uw geboortecadeaus direct van een gravering kunnen voorzien.

Voorbeeld van een gravering op een zilveren rammelaar
Voorbeeld van een gravering op een zilveren rammelaar

Zilveren rammelaars vormen mooie herinneringen

Een zilveren rammelaar is niet alleen een mooie geboortecadeau maar ze vormen ook mooie herinneringen. Ook als de kleine groot is geworden is een rammelaar een mooi aandenken en vertelt zijn verhaal.

Lees ook;

Interview Hr.Wttewaal van Het Nederlands klein zilver boek

Kraamcadeau van zilver – de top 10! Bekijk ze nu

2 reacties

 1. Ik heb een vraag ik heb een keer een zilveren soort van rammelaar gekregen en zou graag willen weten of het echt een rammelaar is en hoe oud ie is en wat hij waard is.
  Zou u een foto of filmpje willen sturen maar Volgens mij kan dat niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *