De verkoopcatalogus van James Deakin & Sons, een bron van vermaak
Inhoudsopgave
We waren echt niet de enigen die hadden bedacht dat we deze Kerstvakantie de zolder eens moesten opruimen; toen we dozen kinderspeelgoed bij de kringloop brachten stond er een hele file aan gulle gevers. Het harde werk gedaan, kon ik de teruggevonden schatten eens wat beter bekijken. Zo kwam ik een oude catalogus tegen van “James Deakin & Sons, Silversmiths and Cutlers”. Deze in Sheffield gevestigde zilverfabriek biedt een heel breed assortiment aan van zowel zilver als zilver plate. In de catalogus wordt het onderscheid duidelijk gemaakt door de prijzen in rood of zwart te drukken.
Hetzelfde voorwerp in verschillende materialen
Enorm veel verschillende voorwerpen en modellen komen aan bod. De meesten zijn beschikbaar in “Silver” en “E.P.N.S.”, wat staat voor “Electro-Plate on Nickel Silver”. Ook werd er “E.P.B.M.” gemaakt, wat staat voor “Electro-Plate on Brittania Metal”. Wij zouden deze materialen nu “zilver” en “verzilverd” noemen. Alle prijzen staan op de oud-Engelse manier vermeld: eerst de ponden, dan de shillings en vervolgens de pence [bijvoorbeeld: £ 12 17 6].
Enorme verscheidenheid
Rustig bladerend door de catalogus – die 275 bladzijden dik is – kwam ik de meest wonderbaarlijke dingen tegen. Ik dacht dat we in Nederland aan het begin van de 20e eeuw ons best hadden gedaan met het creëren van een ander model vork of lepel voor ieder gerecht of gelegenheid. Hier ging er nog een schepje bovenop. Wat dacht u van een Egg Boiler? Het ziet er uit als een zilveren ei op een theelichtje. Of een Hot Milk Frame? Een zilveren houden voor een aardewerken warme melk beker. En het betreft echt niet alleen zaken voor de gedekte tafel. Er waren ook Inkstands [inktpotten] in een dozijn verschillende modellen, Hat Pin Stands [standaard voor hoedenspelden] en mysteries als een Puff Jar [geen idee waar dit voor diende, stond in ieder geval op de toilettafel].
De gedekte tafel
Voor de gedekte tafel kwamen andere bijzonderheden langs: een Sandwich Server, een Toasting Fork, een Cucumber Knife, een Suger Crusher, een Pickle Fork – een genot om al bladerend kennis mee te maken. Er staan natuurlijk ook veel bekende zaken in de catalogus: de theepotten, manden en kindersetjes, dozijnen theelepels en natuurlijk de bekende bestekcassettes in ieder mogelijk model [zie ook bestekcassettes].
Wat wel leuk is om te zien, dat de samenstelling van een Engelse bestekcassette anders is dan een Nederlandse. Naast een voorsnijcouvert [“Meat Carver”], zit er ook altijd een “Game Carver” in zo’n bestekcassette – zelfs bij de kleinste maat cassette. Zo zie je hoe de jacht was ingebed in de maatschappij. Verder zitten er ook “Egg Spoons”, dus eierlepels bij. Vreemd genoeg heeft een 12-persoons cassette er maar 6, net als een 6 persoons cassette trouwens. Zou het iets te maken hebben met het beroemde English Breakfast?
Helaas is de catalogus niet voorzien van een jaartal. Maar gezien het feit dat de firma onder deze naam heeft bestaan tot 1935, dat er maar één kleurenfoto in staat, en de mogelijkheid goederen te bestellen voor “Steamships” lijkt me ergens vroeg jaren “20 reëel. Ook als je de werkomstandigheden ziet: open baden en werknemers zonder bescherming in de “Electro-Plating and Gilding Room”. Ondenkbaar deze dagen.
Zo levert een zolderopruiming een lekker doorblader-moment op. Epergnes, Fruit Stands, Luncheon Cruets, zelfs een zilveren Flower Holder voor in een “Motor Car”, Jelly Dishes, Toast Racks [kan het Engelser?]. Een heerlijk rustmoment terwijl het buiten verder miezert. Wellicht ook voor u tijd eens in de berging of op zolder te gaan rommelen?
Lees ook van Saskia: