Over vroeger! - zilver.nl blog
Zilver.nl blog logo

Over vroeger!

Door zilver.nlgeschreven op 19 september 2013 Geen reacties


Old Memories en Zilver.nl een lang verhaal

Alweer 22 jaar geleden begonnen we met de verkoop van antiek, de start van Old Memories. Was dat eerst nog met antiek in het algemeen, al heel snel bleek dat zilver onze grootste voorkeur had. De glans van het materiaal, het handwerk, het speuren naar de keuren en de grote verscheidenheid in grote en kleine voorwerpjes, dat was en is onze passie. Ook de bijzondere ontmoetingen met andere verzamelaars, keuren "gekken", collega's en liefhebbers zijn fijne blijvende herinneringen.

In 1991 begon de reis van Old Memories

In 1991 begonnen wij als liefhebbers aan een 'reis' waarvan we niet wisten naar welke bestemmingen deze ons allemaal zou brengen. Gestart op de antiekmarkt in Amsterdam, een boeiende leerschool, met collega's van allerlei pluimage. Ook hebben we op vele antiekbeurzen door heel Nederland gestaan; Kerkrade, Zwolle, Groningen, Leeuwarden, Hillegom, Naarden en Hilversum. Druk bezochte beurzen waar we iedere week vaste verzamelaars ontmoeten net op zoek naar dat ontbrekende stukje in hun verzameling. Op de beurs in Zwolle ontmoeten we de Hr.P. Luiks, een zilverkeuren liefhebber pur sang, hij heeft ons jaren geholpen met het bouwen aan de zilverkeuren site. Hij kwam, met lepels en keuren, bij ons logeren, het waren fijne dagen. Helaas is hij veel te vroeg overleden.

De antiekmarkt op het Lange Voorhout

Vanaf 1992 stonden we ook iedere zomer op donderdag en zondag op de antiekmarkt op het Lange Voorhout te Den Haag. Op deze markt ontmoeten we vele bijzondere zilverkenners en liefhebbers waarvan we ontzettend veel hebben geleerd. Zo kwam de Hr.B.W.G. Wttewaal, schrijver van het Nederlands Klein zilverwerk en schepwerk boek twee maal per week gezellig bij ons in de stand zitten en bekeken we samen onze nieuwe aanwinsten. Vele hiervan verwisselden direct van eigenaar. Ook zijn vrouw Oedine, een zeer boeiende vrouw, zorgde voor een zilveren randje aan onze dagen op de markt. Hr.B.W.G. Wttewaal leerde ons, om niet naar de leeftijd van een zilveren voorwerp te kijken maar naar de kwaliteit van het handwerk, want "ook in de 17e en 18e eeuw werkten er prutsers binnen het zilvergilde". Ook ging hij ervan uit dat de prijs van 18e eeuwse lodereindoosjes in de loop van de tijd gelijk zou komen te staan met de die van 18e eeuwse miniaturen.

Vele mooie ontmoetingen

Ook de Hr. Deelder, oud conservator van het Haags gemeentemuseum was een vaste bezoeker. Hij maakte nog roetjes van zilverkeuren; kaarsje aansteken, keur boven het roet houden, plakbandje over het beroete keur plakken, los halen en op een wit vel plakken, dan heb je een prachtige afdruk van de zilverkeuren! Hij pakte zilveren bestekdelen altijd met beide handen vast, keek een andere kant op en "voelde" de vorm van het zilver. Als klant hadden we ook vele ambassades, bekende en onbekende Nederlanders en toeristen allen met liefde voor zilver.

Onze winkel in Broek in Waterland

Ook in onze winkels in Broek in Waterland hebben we tijdens de vele open huizen en lezingen het voorrecht gehad om heel veel mensen te ontmoeten en te helpen bij het opbouwen van een zilververzameling of keuze voor tafelzilver, huwelijkslijst of geboortegeschenk. Tijdens de bouw van ons huidige winkel was er een vaste klant die voorstelde om piano te komen spelen tijdens de opening. Met de opening in zicht kreeg hij het bericht ernstig ziek te zijn en niet meer beter te worden maar spelen op onze opening moest haalbaar zijn. De piano werd gekocht en gelukkig heeft Lucien, ons en onze klanten, nog een aantal open huizen voor en na de lezingen laten genieten van zijn mooie spel. De combinatie geweldig mens, zilverliefhebber/ verzamelaar en pianist maken hem voor ons onvervangbaar.

Zoveel mooie herinneringen

Heel veel mensen die we graag nog zouden noemen, klanten die bijna familie zijn geworden, mensen waar we al 20 jaar lief en leed mee delen, nog vele anekdotes die opborrelen, misschien een andere keer. Met heel veel hulp van de mensen dichtbij ons hebben we kunnen bouwen aan onze passie en een mooie winkel en website neer kunnen zetten. Het enthousiasme is in de afgelopen jaren niet minder geworden want hoe meer je over zilver weet hoe interessanter en boeiender het is! Zilver geeft cachet en is tijdloos. De collectie is inmiddels aangevuld met nieuw zilver, juwelen en verzilverd, het antiek van de toekomst. Wij hopen dat onze reis nog lang door mag gaan. Ursula & Michel foto-1                     Lees ook: Over Zilver.nl Het ambacht, zilversmeden een vak apart