Old Memories en Zilver.nl een lange geschiedenis
Inhoudsopgave
Lang geleden, in 1991, begonnen we met de verkoop van antiek, de start van Old Memories. Was dat eerst nog met antiek in het algemeen, al heel snel bleek dat zilver onze grootste voorkeur had. De glans van het materiaal, het handwerk, het speuren naar de keuren en de grote verscheidenheid in grote en kleine voorwerpjes, dat was en is onze passie.
Ook de bijzondere ontmoetingen met andere verzamelaars, keuren “gekken”, collega’s en liefhebbers zijn fijne, blijvende herinneringen.
Foto’s van onze juwelierszaak/zilverwinkel op het Zuideinde in Broek in Waterland anno 1992
In 1991 begon de reis van Old Memories
Na het afronden van onze opleiding zijn wij, Michel & Ursula, gaan werken in het restaurant van Pa Boonstra op het Rembrandtplein in Amsterdam. Door grote problemen met de gezondheid van Ursula hebben we gezamenlijk besloten om te stoppen met de horeca. Al in die periode verzamelden we antiek en vulden er ons eerste huisje mee.
Kunst & Antiekbeurs op Slot Zeist met Zilver.nl in een tent!
In 1991 begonnen wij als antiek liefhebbers aan een ‘reis’ waarvan we niet wisten naar welke bestemmingen deze ons allemaal zou brengen. Na een moeizame start door een vreselijk auto ongeluk is het ons toch gelukt om van onze hobby ons beroep te maken! Gestart op de antiekmarkt in Amsterdam, een boeiende leerschool, met collega’s van allerlei pluimage.
Ook hebben we op vele antiekbeurzen door heel Nederland gestaan; Kerkrade, Zwolle, Groningen, Leeuwarden, Hillegom, Naarden, Zutphen, Nijmegen en Hilversum. Maar ook op grote beurzen waar antiek, nieuw, decoratie en kunst werden gemengd waren we te vinden zoals de Decoration Fair in Hilversum, Grantique in Rotterdam, Het Kunst & Antiek Weekend te Naarden vesting en het Juweel in het Amstel Hotel.
Vele antiekbeurzen
Druk bezochte beurzen waar we iedere week vaste verzamelaars ontmoeten op zoek naar dat ontbrekende stukje zilver of sieraad in hun verzameling. Op de beurs in Zwolle ontmoeten we de Hr.P. Luiks, een zilverkeuren liefhebber pur sang, hij heeft ons jaren geholpen met het bouwen aan de zilverkeurendatabase website. Hij kwam, met zilveren lepels en keuren, bij ons logeren, het waren fijne dagen. Helaas is hij veel te vroeg overleden.
De antiekmarkt op het Lange Voorhout
Vanaf 1992 stonden we ook iedere zomer op donderdag en zondag op de antiekmarkt op het Lange Voorhout te Den Haag. Op deze markt ontmoeten we vele bijzondere zilverkenners en juwelenliefhebbers waarvan we ontzettend veel hebben geleerd. Zo kwam de Hr.B.W.G. Wttewaal, schrijver van het Nederlands Klein zilverwerk en schepwerk boek, twee maal per week gezellig bij ons in de stand zitten en bekeken we samen onze nieuwe aanwinsten. Vele hiervan verwisselden direct van eigenaar.
Ook zijn vrouw Oedine, een zeer boeiende vrouw, zorgde voor een zilveren randje aan onze dagen op de markt. Hr.B.W.G. Wttewaal leerde ons, om niet naar de leeftijd van een zilveren voorwerp te kijken maar naar de kwaliteit van het handwerk, want “ook in de 17e en 18e eeuw werkten er prutsers binnen het zilvergilde”. Ook ging hij ervan uit dat de prijs van 18e eeuwse lodereindoosjes in de loop van de tijd gelijk zou komen te staan met de die van 18e eeuwse miniaturen. Een voorspelling die nog niet is uitgekomen…
Lees ook in ons blog het: Interview Hr. Wttewaal van Het Nederlands klein zilver boek
Vele mooie ontmoetingen
Ook de Hr. Deelder, oud conservator van het Haags gemeentemuseum, was een vaste bezoeker. Hij maakte nog roetjes van zilverkeuren: kaarsje aansteken, keur boven het roet houden, plakbandje over het zwart geworden keur plakken, los halen en op een wit vel plakken, dan heb je een prachtige afdruk van de zilverkeuren! Hij pakte zilveren bestekdelen altijd met beide handen vast, keek een andere kant op en “voelde” de vorm en het handwerk van het zilver.
Als klant hadden we ook vele ambassades, bekende en onbekende Nederlanders en toeristen, allen met liefde voor zilver en sieraden. We hebben heel veel bijzondere bezoeken gebracht aan koninklijke huizen, kastelen, landerijen en boerderijen en er loempia’s gegeten, koffie gedronken en geklonken tijdens mooie verhalen.
Op de markt in Den Haag stonden we met vele fijne collega’s die we voor altijd in ons hart hebben gesloten en ontzettend missen. Sjors Castelijn, de klokkenman, die rustig 200 kilometer naar een stilstaande klok van een klant reed. Ton Voetman met zijn prachtige collectie antiek kristal, een verkooptalent. Jan van Genderen, lange Jan, grote jan maar vooral lieve Jan, een antiquair, generalist in hart en nieren. Met het heengaan van Jan is er enorm veel kennis over antiek verloren gegaan en moeten we een fantastisch mens missen.
Links Jan van Genderen met onze dochter Yentl de Jonge en rechts Ursula met Jan.
Onze winkel in Broek in Waterland
Ook in onze winkels in Broek in Waterland hebben we tijdens de vele open huizen en lezingen het voorrecht gehad om heel veel lieve, bijzondere mensen te ontmoeten en te helpen bij het opbouwen van een zilververzameling of keuze voor tafelzilver, huwelijkslijst of geboortegeschenk.
Tijdens de bouw van ons huidige winkel was er een vaste klant die voorstelde om piano te komen spelen tijdens de opening. Met de opening in zicht kreeg hij het bericht ernstig ziek te zijn en niet meer beter te worden. Met zijn positieve instelling en doorzettingsvermogen lukte het toch om bij de opening te spelen. De piano was snel gekocht en gelukkig heeft Lucien, ons en onze klanten, nog een aantal open huizen voor en na de lezingen laten genieten van zijn mooie spel. De combinatie geweldig mens, zilverliefhebber/verzamelaar en pianist maken hem voor ons onvervangbaar.
De eerste lezingen door juwelenhistoricus Martijn Akkerman
In dezelfde periode als Lucien kwam juwelenhistoricus Martijn Akkerman voor het eerst lezingen over juwelen bij ons geven. Er was direct een grote klik en nu ruim 10 jaar verder zijn we nog lang niet klaar met het organiseren van zijn lezingen in onze woonkamer en winkel. Martijn Akkerman schrijft ook artikelen voor het blog van Zilver.nl zoals:
Old Memories werd online Zilver.nl
Al toen we nog werkzaam waren in de horeca was Michel geïnteresseerd in de komst van ‘internet’ een toen nog heel vreemd iets. Als één van de eerst antiquairs werd er dan ook begonnen met het bouwen van een webshop waarin we onze nieuwste aanwinsten direct aan onze klanten konden laten zien. Het was het begin van de verkoop van antiek zilver en juwelen online. Al snel bleek dat Old Memories niet echt een geschikte ‘web’ naam was, te moeilijk. Toen we de kans kregen om de domeinnaam Zilver.nl te kopen was de keus al snel gemaakt, wel moesten we er eerst nog een paar goede beurzen voor draaien om de naam te kunnen betalen! De naam Zilver.nl kwam er en de rest is geschiedenis, inmiddels staan er ruim 14.000 artikelen op en versturen we 18.000 pakketjes per jaar!
Zoveel mooie herinneringen
Heel veel mensen die we graag nog zouden noemen, klanten die bijna familie zijn geworden, mensen waar we al ruim 30 jaar lief en leed mee delen, nog vele anekdotes die opborrelen, misschien een andere keer.
Met heel veel hulp van de mensen dichtbij ons hebben we kunnen bouwen aan onze passie en een mooie winkel en ook website neer kunnen zetten. Het enthousiasme is in de afgelopen jaren niet minder geworden want hoe meer je over zilver en goud weet hoe interessanter en boeiender het is! Zilver geeft cachet en is tijdloos, juwelen vertellen verhalen over de draagster De collectie is inmiddels aangevuld met nieuw zilver, juwelen en verzilverd, het antiek van de toekomst. Wij hopen dat onze reis nog lang door mag gaan.
Ursula & Michel
Lees ook:
Het ambacht, zilversmeden een vak apart
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: