Museum collectie bij Zilver.nl

Geplaatst door

Een buitenkans, de aankoop van een zilvermuseum collectie!

Eind mei 2010 kregen wij een telefoontje of we interesse hadden in de aankoop van een groot deel van de zilver collectie van het van Kempen & Begeer museum. De afspraak om te komen kijken was snel gemaakt. Na een kort introductie gesprek over de collectie en de verkoop ervan werden we meegenomen naar de kelder van een prachtig historisch pand in Haarlem.

Historische zilvercollectie inkopen van het van kempen en Begeer Museum Ursula Boonstra de Jonge
Samen met de Hr. M. de Sain, oud vertegenwoordiger van Van Kempen & Begeer en Michel (die de foto heeft genomen) bekijken we de zilvercollectie.

Het was een bijzondere ervaring om in een kamer binnen te komen waar de grote en bijzondere collectie zilver bij elkaar stond. De collectie stond kris kras door elkaar in kasten, op de grond en op een bankstel! Zilverwerk en bestek van Christa Ehrlich, Gustav Beran, H.J.Valk en Jan Eisenloffel, het was een waar genoegen om vast te mogen houden te bekijken en van te leren.

Het gevoel was ook heel dubbel, ‘wat zonde dat de collectie niet in zijn geheel behouden kon worden’ maar ook dankbaar dat wij de kans kregen om de collectie in te kopen en aan te bieden aan onze klanten, zilververzamelaars. Gelukkig is een ander deel van de collectie aangekocht door het Zilvermuseum te Schoonhoven.

Op het moment van de taxatie was ik 9 maanden zwanger van onze zoon en was bukken niet meer geheel zonder risico, vandaar dat ik het merendeel van de dag heb doorgebracht op de vloer! Onze zoon heeft keurig gewacht met geboren worden tot de koop 2 weken later gesloten was.

De zilver collectie van het van Kempen & Begeer Museum

De stichting waar de collectie van Het Van Kempen en Begeer Museum in was ondergebracht was opgericht in 1978 en gevestigd in Voorschoten en later in Zoetermeer. De collectie werd onderhouden en beheerd door conservatrice Mevrouw Annelies krekel-Aalberse die verschillende interessante boeken over zilver en de collectie schreef.  Mvr. A. Krekel-Aalberse organiseerde tentoonstellingen, deed onderzoek en kocht ook stukken aan om de collectie uit te bereiden. Ze was en is altijd bereid om te helpen bij een onderzoek naar zilver.

Collectie zilver van het van Kempen & Begeer Museum aangekocht door Zilver.nl
Collectie zilver van het van Kempen & Begeer Museum aangekocht door Zilver.nl op onze eettafel in Broek in Waterland

Het zilvermuseum kwam naar Broek in Waterland

Uiteindelijk hebben we toen twee delen van de collectie gekocht, eerst al het schepwerk en later dozen vol groot zilver. We hebben de mooie zilverstukken verkocht aan vele verzamelaars en liefhebbers. Het laatste deel van de museumcollectie zijn we momenteel aan onze website aan het toevoegen; een roomstel, koffiekan, een heetwaterketel, een inktstel, mandjes, strooiers en meer.
Het laatste deel van een onvergetelijke gebeurtenis een leerproces, we zijn dankbaar dat we het hebben mogen meemaken en doen.

Ursula

Lees ook:

Van Kempen, grootste naam in zilverwerk

Het ambacht, zilversmeden een vak apart

Bekijk de collectie van Zilver.nl:

Van Kempen

Zilver bestek