Markasiet sieraden, mysterieus mooi

Geplaatst door

Zilveren sieraden bezet met markasiet hebben een een hele herkenbare ‘eigen’ uitstraling. Iets mysterieus, een zachte glinstering in combinatie met donker zilver, wij vinden het prachtig. Nu de prijzen voor half edelstenen en zoetwater parels zijn gezakt worden er heel veel zilveren markasiet sieraden gemaakt bezet met topaas, amethist, peridot en diverse andere edelstenen. Ook kleine maar ook prachtige grote zoetwaterparels worden verwerkt in deze sieraden.

Zilveren broches bezet met markasiet en parels
Zilveren markasiet sieraden bezet met grote witte zoetwater parels.

Wat zijn markasiet sieraden

“Marcasite” is afgeleid van het Arabische woord “marqashītā” de oorspronkelijk naam voor pyriet en soortgelijke mineralen. Markasiet sieraden zijn sieraden bezet met pyriet (FeS2), niet zoals de naam doet vermoeden, met markasiet. Pyriet lijkt op markasiet, maar is harder en minder bros. Het is een natuurlijk mineraal, hard met een heldere metaalglans die niet snel krast. Pyriet wordt ook wel ‘Fool’s gold’ genoemd omdat het vroeger wel voor goud werd aangezien. In de 19e eeuw gingen vele Amerikanen, als een ‘gek’, op zoek naar goud en… kwamen terug met pyriet!

 

 

pyriet ongeslepen
Een brok steen onbewerkt pyriet.

Pyriet ontstaat in diepe spleten onder de grond waar heet water langs stroomt en waarin ijzer en zwavel opgelost zijn. Als dit water afkoelt verbinden het ijzer en de zwavel zich om de kristallen, zo wordt simpel uitgelegd pyriet gevormd. De mooiste kubusvormige pyriet ontstaat in klei waar absoluut geen zuurstof bij kan komen. De bekendste vindplaatsen van Pyriet liggen in Zweden, Amerika, Australië en Mexico. Ook in Nederland is pyriet te vinden zoals in de steengroeve van Winterswijk of in de steenkoolmijnen van Zuid-Limburg. De hardheid van dit mineraal is 6,5 op de schaal van Mohs.

zilveren markasiet sieraden met turkoois en parels

De collectie zilveren markasiet sieraden van Zilver.nl

De geschiedenis van de markasiet sieraden

Het vroegst bekende gebruik van pyriet in sieraden was tijdens de Inca tijd in Zuid-Amerika van ongeveer 1100-1500. Pyriet sieraden zijn gevonden in begraafplaatsen in Peru.

Pyriet sieraden waren ook favoriet bij de oude Grieken. In feite komt de naam van het mineraal, “pyriet”, ook uit de Griekse taal. Het “Pyr-” voorvoegsel geeft een relatie tot vuur aan. Dit komt omdat oude mensen het mineraal daadwerkelijk gebruikten om vuur te maken. Als je pyriet door midden slaat ontstaan er kleine vonkjes.

De oude volken geloofden ook in de kracht van pyriet. Pyriet zou helpen om je humeur te stabiliseren en positief denken te bevorderen. Sommigen zeggen dat het zelfs je focus kan verbeteren, je geest kan zuiveren en het je weerstand en immuunsysteem versterkt.

markasiet sieraden
Markasiet sieradenset met amethist

 

Markasiet een betaalbaar en mooi alternatief voor diamant

Markasieten worden sinds de tijd van de inca’s en de oude Grieken gebruikt voor sieraden, maar kwamen meer in algemeen gebruik in de 18e eeuw toen geslepen staal en markasiet werden gebruikt als diamantsurrogaten. Markasiet was een veel beter alternatief omdat het een heldere glans had en niet roestte als gehouwen staal en ze net als diamanten prachtig schitterden in de zachte gloed van kaarslicht.

zilveren markasiet sieraden

Het Victoriaanse tijdperk, hoogtij voor markasiet sieraden

Het was pas in het Victoriaanse tijdperk dat de adellijke klasse pyriet sieraden begon te te dragen, hoewel het voor een plechtig doel was. Toen Prins Albert, de geliefde echtgenoot van Koningin Victoria overleed, vond ze het niet langer gepast om weelderige gouden sieraden te dragen en te pronken met haar rijkdom. In plaats daarvan besloot ze zilveren markasiet sieraden te gaan dragen om haar door het rouwproces heen te helpen. Omdat pyriet een donkere, zilverzwarte tint heeft, was het een geschikte keuze voor vele plechtige gelegenheden. De dames in haar hof en in heel Europa volgden haar voorbeeld. Markasiet of eigenlijk pyriet sieraden werden heel populairder. In de Victoriaanse tijd waren vooral de markasiet broches heel geliefd. Broches in de vorm van een strik, een bloemenmand, hartjes en broches bezet met een camee waren zeer in trek.

zilveren markasiet medaillons, broches en oorbellen bezet met edelstenen

 

zilveren markasiet sieraden

Art Nouveau en Art Deco

Markasiet was ook erg populair bij de romantische Art Nouveau-juwelenontwerpers uit het begin van de 19e eeuw en later bij de Art Deco-ontwerpers die stukken produceerden die geïnspireerd waren door de natuur, zoals bladeren, bloemen, vlinders en bijen.

Art Nouveau stijl zilveren broche met oorstekers bezet met turkoois en markasiet.

Markasiet werd en wordt altijd gebruikt in zilveren sieraden, niet in goud, omdat de kleurencombinatie van zilver met markasiet perfect is en het elkaar versterkt.

Oude markasiet sieraden

In onze beginjaren kwamen we dagelijks oude en antieke zilveren markasiet sieraden tegen uit de Victoriaanse- en de Art Deco periode. Prachtige stukken die we voor aantrekkelijke prijzen aan klanten verkochten die ze nu, na alweer 25 jaar, nog steeds met veel plezier dragen. Helaas komen we ze tegenwoordig veel minder tegen en lopen de prijzen op.

Zilveren sieraden bezet met markasiet, edelstenen en parels Blog Zilver.nl

De collectie zilveren markasiet sieraden van Zilver.nl

Nieuwe markasiet sieraden

Hoewel markasiet sieraden oorspronkelijk werden gemaakt als een minder duur alternatief voor diamanten, hebben deze sieraden sindsdien hun eigen plekje ingenomen. Ze hebben veel veranderingen in modetrends doorstaan ​​om de betrouwbare reputatie te krijgen die ze vandaag de dag hebben.Veel mensen kiezen voor markasiet juwelen vanwege de ouderwetse charme en historische aantrekkingskracht. Buiten dat, pas eens een markasiet sieraad en kijk hoe mooi het staat en hoeveel complimenten je krijgt!

Gelukkig zijn er in Thailand, China en Mexico nog steeds zilversmeden die markasiet sieraden maken. Handwerk waarbij de kleine facet geslepen markasietjes nog één voor één met de hand in het zilveren sieraad worden gezet. Landen waar ook zoetwaterparels worden gekweekt, veel edelstenen worden verkocht en de smeden materiaal genoeg hebben om de mooiste sieraden te maken. Zo worden de sieraden nu nog extra aantrekkelijk gemaakt door de marksietjes te combineren met half edelstenen en parels.

markasiet broches en oorbellen met grote parels
Zilveren markasiet sieraden bezet met prachtige grote witte zoetwaterparels.

De ontwerpen uit de 19e en begin 20e eeuw worden nog gemaakt en zijn nog steeds de meest gekochte stukken. Deze sieraden in vintage-stijl zijn elegant en verfijnd en populair bij zowel de jongere als oudere generaties. Het tijdloze ontwerp maakt het een prachtige aandenken en vele van deze sieraden worden familiestukken die van generaties naar generatie worden doorgegeven.

De collectie van Zilver.nl

Met heel veel zorg stellen wij de collectie markasiet sieraden samen. Van diverse zilversmeden importeren we de sieraden zelf. Kleine fabriekjes die de sieraden maken met behulp van oude mallen. Ook op grote internationale juwelenbeurzen zijn we altijd op zoek naar de ‘pareltjes’ in deze markt.

Onze markasiet sieraden collectie bevat ringen, hangers, collier, oorbellen, armbanden en horloges in verschillende kleuren, stijlen en ontwerpen. Vintage stijl markasiet sieraden maar ook modern design maken deel uit van de collectie. Het is een verzameling hoogwaardige zilveren sieraden en de ontwerpen zijn perfect voor chique feestjes, een formele functie of om te dragen bij romantische en elegante bruidskleding.

Markasiet oorbellen

De lange markasiet oorbellen met parels en diverse edelstenen zoals smaragd, saffier en robijn maken van een eenvoudige outfit een stijlvol geheel.

Lange zilveren oorbellen met markasiet en edelstenen
Lange zilveren oorbellen met markasiet en edelstenen

Markasiet broches

Zilveren markasiet broches, de een is nog mooier dan de ander! Broches in de vorm van een vlieg, een kikker, een tros kersen, grote strikken of kleine bloemenmandjes er is voor elk wat wils. Markasiet broches bezet met schelp of agaat cameeën, half edelstenen en parels.

Markasiet horloges

Prachtige vintage horloges gemaakt van zilver bezet met markasietjes. Stevige zilveren markasiet horloges net even anders dan de moderne horloges.

Zilveren horloge bezet met markasiet

Markasiet colliers en hangers

Maak je outfit compleet met een elegant zilveren collier bezet met markasietjes, edelstenen en parels. Er is zoveel keus, harthangers, hanger met jeans blauw lapis lazuli, prachtige parels en een grote diversiteit aan half edelstenen. Bij elke outfit is wel een passende ketting of hanger te vinden in alle prijsklasse!

zilveren bloemhanger zilver parelmoer markasietzilveren gourmetschakel collier met markasietZilveren choker met markasiet en citrienZilveren hanger bezet met markasiet en lapis lazuli

 

Onderhouden van markasiet sieraden

Het verzorgen van uw zilveren markasiet sieraden is niet veel werk. Af en toe opwrijven met een zachte, gladde doek geeft de sieraden zijn glans terug. Om stof of kleine vuiltjes tussen de steentjes te verwijderen kunt u ze borstelen met een zachte tandenborstel.

Zoals met alle sieraden, verzorg eerst uw make up, parfum en lotion en doe als laatste uw sieraden om.

Markasiet ringen kunt u, als u met meer dan spatwater aan de slag gaat, beter afdoen, de kans is anders groot dat de kleine steentjes los laten.

Verliest u toch een keer één of meerdere steentjes, dan kunt u ze er eenvoudig weer in laten zetten.

Cameeën in zilveren monturen met markasiet en edelstenen
Cameeën in zilveren monturen met markasiet en edelstenen

Trakteren jezelf of een ander eens op zo’n mooie tijdloze sieradenset.

Lees ook;

Victoriaanse sieraden, een eerbetoon aan Koningin Victoria

Nicole Barr zilveren sieraden met emaille

Bekijk:

De collectie zilveren markasiet sieraden van Zilver.nl

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *