Zilver.nl blog logo
  • Home
  • /
  • Musea
  • /
  • Lalique in Doesburg – een bezoek waard!

Lalique in Doesburg – een bezoek waard!

Door Saskiageschreven op 11 september 2022 Geen reacties


Stromingen en gestalten – een tijdelijke expositie die u niet mag missen

 

Zilveren schaal museum Doesburg Blog Zilver.nl

 

In Doesburg, een prachtig, wat slaperig Hanzestadje aan de IJssel, is een bijzonder museum gevestigd: het Lalique Museum. Met het Franse Musée Lalique Dit is een externe link en het Japanse Lalique museum, één van de drie speciaal aan deze veelzijdige kunstenaar gewijde musea. Naast de vaste collectie juwelen en glaskunst loopt er momenteel een prachtige expositie “Stromingen en Gestalten”.

Lalique museum Doesburg Blog Zilver.nl

Masiera sieraad Lalique Museum Doesburg

Langs Art Nouveau en Art Deco

De expositie laat zien hoe de Art Nouveau vanaf het eind van de 19e eeuw en daarna de Art Deco tijdens het interbellum het ontwerp van juwelen en zilveren voorwerpen door heel Europa heeft beïnvloed. De kracht van de expositie is de verscheidenheid aan voorwerpen – denk aan kandelaars, theeserviezen, inktpotten en ga zo maar door, maar ook zilveren broches naast juwelen vol gezet met diamant, of juist met kunstig glas. Van alle voorwerpen is het ontwerp bijzonder: vormgegeven naar de heersende stroming, maar aangepast aan de regio waar het gemaakt is. Zo ontstaat een mooi overzicht van Oostenrijk tot Engeland, met de nadruk op Franse en Duitse stukken. Een minpuntje is dat er erg weinig Nederlandse stukken te zien zijn.

Lalique hanger Blog Zilver.nl

Gouden Art Nouveau hanger Blog Zilver.nl

Art Deco hanger Blog Zilver.nl

Klinkende namen

Uit de diverse windstreken zijn juwelen verzameld van bekende ontwerpers. Naast de werken van René Lalique zijn er Franse juwelen van Gaillard en Flamant, de Spaanse variant van de Art Nouveau, het ‘Modernismo’ is vertegenwoordigd met een prachtige broche van Masriera, de Arts & Crafts door Horner – alle grote namen uit de Europese juwelenkunst. Ook hier mist de Nederlandse ‘touch’: geen Nienhuis of Reggers helaas. De juwelen zijn mooi tentoongesteld, goed uitgelicht en voorzien van een beschrijving waar ze gemaakt zijn door wie.

Gouden antieke broche Blog Zilver.nl

Art Nouveau gouden gesp Blog Zilver.nl

Grote verscheidenheid

Naast de juwelen is er een grote verscheidenheid aan zilveren en verzilverde gebruiksvoorwerpen te zien. Zwierige naturalistisch vormgegeven Art Nouveau theepotten worden opgevolgd door strakke Art Deco exemplaren. Gangbare voorwerpen als kandelaren staan naast bijzondere zaken als een enorm “pièce de milieu” en cocktailbekers, de variatie is eindeloos. Alle voorwerpen staan mooi uitgelicht ruim opgesteld in vitrines, met een (wel heel erg) uitgebreide beschrijving. Dwalend van ruimte naar ruimte komen prachtig vormgegeven verrassingen voorbij.

Art Nouveau zilver Jugenstil Blog Zilver.nl

Jugendstil zilver roomstel Blog Zilver.nl

Mooie locatie

Naast de tijdelijke expositie is in het museum is ook de vaste collectie te zien, plus een museumwinkel waar u een echte Lalique kunt aanschaffen. De hele collectie is verdeeld over twee, tegenover elkaar gelegen Rijksmonumenten. De gebouwen geven het museum een bijzondere sfeer; het betekent echter ook dat er steile trappen in de museumroute zitten. Het museum heeft een heerlijk café met prachtig terras. Wanneer u uw auto parkeert op de ruime parkeerplaats aan de rand van het centrum, kunt u genieten van het charmante stadje en de Lalique collectie die zoveel meer omvat dat de bekende parfumflesjes.

Lalique Museum Doesburg met koffie Blog Zilver.nl

  Lees ook van Saskia: Het begon met een erfstuk... De schatkamer van het V&A  
Beoordelingen

10

Efficiënt en vriendelijkVriendelijk , efficiënt en behulpzaam werd ik geholpen aan een kaarsenstandaard voor een jarige vriendin. Keuze uit mooi papier inclusief een kaartje. Ik ontving alles keurig op afspraak. Goed verpakt. Het cadeau ziet er heel feestelijk uit. Met zelfs nog een kaars erbij. Dit maakt het geheel helemaal af.Marion · Bussum 21 september 2023

10

Voor de 2e keerCadeau was super mooi verpakt,en heel snel geleverdHenk · Emmen 19 september 2023

8

Prima!Veel keuze, gebruikersvriendelijke site, snelle levering.Arno · Voorburg18 september 2023

9

Een geslaagde avontuur.Omdat ik op zoek was naar een Zilveren baby rammelaar ben ik bij toeval op deze website terecht gekomen. Leuke prijs, veel keuze en het is fantastisch ingepakt. Levering uitstekend binnen 1 werkdag. Dus een geslaagd avontuur. Ik zag dat ze ook mooie sieraden hebben. Zeker een kijkje waard straks voor december.Caro · Anna Paulowna 16 september 2023

8

Snelle en prima service Mooi ingepakt cadeautje kreeg ik thuis gestuurd, met nog een kleine verassing erbij. Erg tevreden, snel antwoord op vragen.Jolanda · Drouwenerveen15 september 2023

4863 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6/10
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2,50 euro korting!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie's, nieuwtjes en nieuwe artikelen. Maandelijks ontvangt u een mail.

Je gaat akkoord met de zorgvuldige verwerking van je gegevens zoals beschreven in de privacy statement .


* vereist
Instagram zilver.nl