De schatkamer van het V&A

Geplaatst door

In het Victoria and Albert museum in Londen – kortweg V&A – is een ware schatkamer. Deze schatkamer is de juwelengalerij genaamd naar gulle gevers, “The William and Judith Bollinger Gallery”. Het is een van de meest populaire zalen van het V&A, en het is niet moeilijk te bedenken waarom.

Van nul tot nu

In de lange smalle galerij hangen hele diverse juwelen tentoongesteld. De collectie is grofweg chronologisch : van archeologische grafgiften naar middeleeuwse medaillons, van kleurrijk Georgian tot de witte Deco stukken: alles komt voorbij. Ook hangen er hedendaagse sieraden. 

De juwelen worden gepresenteerd in een relatief donkere ruimte, maar zijn zelf goed verlicht, met veel onderlinge ruimte zodat ze goed uitkomen. Bovendien zijn er voor de liefhebber gedetailleerde informatiebladen voor handen, die je erbij kan pakken om bijvoorbeeld gebruikte materialen, makers en datering tot in detail na te lezen.

Een kleine, nog geen 2 cm grote hartvormige Victoriaanse broche, met middenin een opaal, erlangs een randje Russische demantoid dat het kleurenspel in de opaal prachtig ondersteunt en voor de bling een buitenrand van diamant. Rechts ook een broche, maar uit een heel andere tijd : rond 1927 verkocht door Lacloche Frères, gemaakt in wit goud en platina, bezet met diamant, smaragd en gekleurde chalcedoon (om op zwarte onyx te lijken).

Verscheidenheid

De rijkdom aan stukken is goed te zien aan de grote verscheidenheid in de juwelengalerij. Er zijn relatief eenvoudige ringen of kleine broches – opgenomen in de collectie omdat ze een goed tijdbeeld geven. Ook zijn er bij elkaar horende parures, met oorbellen, collier, broches en soms zelfs tiara’s – en werkelijk alles daartussenin. Vele oudere stukken zijn anoniem, maar er hangen ook sieraden van “grote namen” als Lalique, Lacloche, Cartier en Fabergé. Daarnaast zijn er stukken van illustere eigenaren, zoals de tiara (“coronet”) met diamant en saffier van Koningin Victoria die speciaal voor haar ontworpen werd door Prins Albert.

Een collier van smaragd en diamant met bijpassende oorbellen, volgens de overlevering van de stiefdochter van Napoleon, naast de tiara van Koningin Victoria.

Showpieces

Niet alleen langs de lange wanden zijn vitrines die volhangen met de met de mooiste juwelen. Ook middenin de zaal meanderen glazen vitrines. Deze bevatten onder andere een grote collectie Fabergé dieren gesneden uit halfedelstenen – zo klein dat je er zo langs zou lopen, maar even bukken en je ziet de mooiste details. Ook staan er diverse tiara’s op hoge standaards. Je kan hier goed omheen lopen om te zien hoe zo’n juweel gemaakt is.

Klein maar zo fijn – een uit chalcedoon gesneden chinchilla, met oogjes van saffier, knabbelend op een geelgouden korenaar. Natuurlijk gemaakt door Fabergé, en nog geen 6 cm hoog.

Praktisch

Wanneer u een bezoek aan de “jewellery room” (zaal 91) in plant, neem dan vooral de tijd. Er hangen meer dan 3.000 stuks juwelen. En vergeet vooral niet naar boven te gaan. Daar kan je stalen laden uitschuiven waarin hele parures liggen. Met je neus tegen het glas kan je ieder detail opsnuiven. Ook staat hier een collectie “vanity cases” – gouden handtasjes en poederdozen uit de “Roaring Twenties”, in bruikleen gegeven door de zus van Freddy Mercury.

Vooralsnog is het V&A gesloten in verband met de Corona-beperkingen. Vanaf 6 Augustus gaat een klein gedeelte open – maar nog niet de juwelengalerij. Wanneer u surft naar www.vam.ac.uk en “Jewellery” intikt, ziet u geweldige video’s van deze schatkamer. Ook mijn favoriet komt daar voorbij: de “Tutti Frutti” bandeau die Cartier maakte voor Lady Mountbatten. Geniet!

Manchester Tiara Blog Zilver.nl

PS Als toegift een foto van de “Manchester tiara” : gemaakt door Cartier in 1903 voor Consuelo, de Hertogin van Manchester. Gemaakt van goud en zilver, diamant en – verrassing – ook ‘paste’ ; glasstenen dus. De tiara is 9.1 cm hoog en 23.5 cm breed.

NB wilt u naar andere juwelencollecties reizen vanuit uit veilige luie stoel? Kijk ook bij ons blog over het Lalique museum, of over de Citroen collectie. 

Lees ook:

Recordbedrag voor “oude” onderbroek Koningin Victoria

Juwelen! Tentoonstelling in de Hermitage te Amsterdam

Bekijk ook:

De sieraden van Tatiana Fabergé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *